Türkiye’m koşuyor tutabilene aşk olsun

A -
A +

Merkez Bankası yine piyasaları ters köşe yaptı, faizi 500 baz puan arttırarak 10 yılın zirvesi olan %40’a çıkardı. Para Politikası Kurulu'nun, açıklamasında "sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldı, kısa bir zaman diliminde faiz artışları sonlanacaktır" ifadesi, aralık ayında 250 baz puanlık artışla son noktanın konulacağını gösterdi.

 

Türkiye’nin 5 yıllık risk primi faiz kararının ardından 337 düzeyine indi. 1-3 aylık mevduat faizi %46’yı aştı. Kredi kartı azami faiz oranı aylık %3,66, gecikme durumunda %3,96 ile tüketimi baskılayacak seviyede tutularak vatandaşın harcamalarında artışa izin verilmedi.

 

İhracatçı şirketlerin krediye erişimini ve finansman şartlarını desteklemek için reeskont kredi faizi %25,93 oranında sabit tutuldu, böylece cari açıkta düşüş hedeflendi.

 

Merkez Bankasının şahin adımı Türk lirası varlıklara geçilmesi için büyük bir fırsat kapısı açtı... 

 

ABD’nin en büyük bankası JP Morgan, Türk lirasının ciddi derecede ucuz olduğunu belirterek bu durumun yıllık yüzde 20 carry getirisi potansiyeli sağlayacağını açıkladı... Özetle dolar borçlan, TL’ye dön, tahvil al, yılda en az %20 kazanırsınız deniyor. 

 

Düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapmak carry trade olarak adlandırılıyor…

 

Alman Deutsche Bank’a göre, Türk tahvilleri 2024’te en iyi performans gösteren gelişmekte olan tahviller arasında yer alacak...

 

İşte bu gelişmeler karşısında yabancı yatırımcı menkul kıymet piyasasına girmeye başladı. Son iki haftada 250 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Hükûmetin uyguladığı ekonomi politikasına uluslararası finans çevreleri tam not verdi... Merkez Bankasının rezervleri geçen hafta 5 milyar 854 milyon dolar artarak 134,5 milyar dolarla 9 yılın zirvesine çıktı. Net rezervler 25,4 milyar dolardan 29 milyar dolara yükseldi... Kur Korumalı Mevduat 71 milyar lira daha azaldı, 2,7 trilyon liraya indi. 13 haftalık gerileme 640 milyar TL (22,1 milyar dolar) oldu.

 

Sonuç: ABD Batı yakasındaki büyük ölçekli kurumsal yatırımcılar tarafından Türk lirasına fon akışı başladı. Yabancı sermaye sahipleri ile yapılan görüşmeler girişlerin devam edeceğini gösteriyor. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi 120 düzeyine düşecek. Türk tahvilleri ve hisse senetlerinde talep patlaması yaşanacak. Borsa İstanbul kısa sürede 13 bin puana ulaşacak.

 

Cari açıktaki daralma karşısında döviz kurlarındaki yükseliş sona erecek, Merkez Bankasının rezervleri 150 milyar doları aşacak, dolar 27-29 TL aralığında kalacak, enflasyon dinozor değil kuzu olacak.

 

Türkiye’m koşuyor, tutabilene aşk olsun...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.