Taraftarlar ve Türk futbolunun ana sorunları!..

Sesli Dinle
A -
A +

Geçen hafta NG Araştırma Şirketi’nin 15 yaş üzeri 1926 kişi arasında yaptığı “başlayan Süper Lig'imizle ilgili” araştırmasının “takımlar, kadrolar, hocalar, yönetimler, favoriler ile ilgili bölümünü” yazmıştım.

 

Bugün de ayni katılımcıların  “Türk futbolunun sorunları ile ilgili sorulara verdikleri cevapları” yazacağım. Çok ilginç tespitler ve görüşler var.

 

Mesela, “Araştırmaya katılan her 10 kişiden dördü “futbolumuzun kalitesini” beğeniyor. Üçü “kaliteyi yeterli” görmüyor. Üçü de “ortalama bir seyir zevkimiz var” diyor.

 

Katılımcıların büyük bir kısmı “transfer dedikodularının, haberlerinin kendilerini heyecanlandırdığını” söylüyor.

 

Çoğunluk “9 yabancı kuralını” destekliyor. Yüzde 15’i “sınırlama kalkmalı” , yüzde 1 de “Hiç yabancı olmamalı” diyor.

 

“Futbolumuzun kalitesini nasıl yükseltebiliriz” soruna verilen cevaplar, “yüzde 41 ile “altyapı” gelişmesi, yüzde 15 ile bir “futbol sistemi” üzerinde istikrar yakalanması, yüzde 14 ile ‘kaliteli transferler” yapılarak “kadro planlanması” yapılması gerektiği üzerinde toplanıyor.

 

Katılımların büyük çoğunluğunun üç büyükler taraftarı olması rağmen, “üç büyükler dışındaki kulüplerin ve takımların medyada yer alma paylarının adil olmadığını ve kayrıldığını söyleyenlerin oranı” yüzde 82!..

 

Sadece yüzde 18’lik kesim “adil” diyor. Her 10 kişiden biri “bir Anadolu takımını da tutmayı” destekliyor, üçü ise “Üç büyüklerden başka taraftarlık” istemiyor.

 

Bütçe konusunda ortaya çıkan tablo da enteresan; yüzde 48, “Tüm takımların sezonluk bütçeleri aynı olmalı”, derken, “her kulüp kendi bütçesini yapmalı” diyenlerin oranı yüzde 52!..

 

Katılımcıların yüzde 44'ü yabancı hakeme “Evet”, yüzde 31’i “Yerli de olur, yabancı da, fark etmez”, yüzde 25’i ise “Hayır” diyor.

 

Katılımcılardan her 10 kişiden dokuzu “şike yapan takımların küme düşürülmesi”, her 10 kişiden sekizi de “şike yapan futbolcunun profesyonel kariyerinin bitirilmesi” görüşünde…

 

Dünya futbolunda “en iyi futbolcu Cristiano Ronaldo” diyenlerin oranı yüzde 35, sonra gelen Messi ve Pele yüzde 19’ar oy aldılar, Maradona ise yüzde 17!..

 

Türkiye’de ise yüzde 23 ile “Taçsız Kral” Galatasaraylı Metin Oktay’ın “Türk futbol tarihinin en iyi futbolcusu” olarak görünüyor.  Yüzde14 ile Beşiktaşlı Sergen Yalçın ikinci, Fenerbahçe’nin unutulmaz kaptanı Lefter Küçükandonyadis ise yüzde 10 üçüncü sırada yer aldı.

 

Yüzde 70 ile Real Madrid’e gitmesi onaylanan Arda Güler’in, “Türk futbol tarihinin en iyi olacağını düşünenlerin oranı ise 3/4… Yani her dört kişiden biri “En iyi o olacak” diyor.

 

Yukarıdan beri yazdığım sorunlara verilen cevapların bir bölümüne ve de mesela  “1955’ten beri spor da yazan bir gazeteci olarak “Dünyanın ve Türkiye’nin en iyileri sıralamalara” itirazım olduğunu belirterek, yazımı noktalayayım.

 

NG’ye, araştırmaları için de teşekkürler…

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.