Nerede o eski Ramazanlar diyenlere... Osmanlı'ya ait en güzel 8 Ramazan adeti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Nerede o eski Ramazanlar diyenlere... Osmanlı'ya ait en güzel 8 Ramazan adeti

Ramazan Haberleri

Kendine has kültürü ile 600 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti'nde Ramazan ayı da sarayda da halk arasında da heyecanla beklenirdi. İşte Osmanlı Devleti dönemine ait en güzel 8 Ramazan adeti...

Heyecanla beklenen 11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Ramazan ayı Osmanlı’da da heyecanla beklenirdi.  Peki kadim devlet Osmanlı’da ramazan ayı nasıl geçerdi?

Nerede o eski Ramazanlar diyenlere... Osmanlı'ya ait en güzel 8 Ramazan adeti

1-Ramazan Ayını Kadılar Belirlerdi

Ramazan ayının ne zaman geleceğini önceden belli olmuordu. Bu tariihi belirlemek için kadılar görevlendirilirdi. Ramazan’ın habercisi hilali müjdeleyenlere ise 150’şer kuruş verilirdi.

2- Diş Kirası

Zenginler davetsiz gelen halk içinde sofralar hazırlardı ve ev sahibi bu misafirlere kadife kese içerisinde altın veya gümüş akçeler kadife kese içinde hediye ederdi. ‘Diş Kirası’ denilen bu adet ihtiyaç sahibinin sevap kazanması amaçlanırdı.

3- Zimem Defteri

Ramazan ayında zengin kişiler esnaf dükkanlarına girerek Zimem yani veresiye defterini isterlerdi ve rastgele açılan saylafardan borçluların borçlarını ödeyerek sevap işlerlerdi.

4-Çocuklarda Oruç

İlk defa oruç tutalacak çocuklara hediyeler verilir, tam gün oruç tutamayacak çocuklara ise öğle vakti oruçları açtırılır buna ‘Tekne orucu’ denirdi

5-Vazgeçilmez Ramazan Eğlenceleri

Sahur vaktine kadar Karagöz, ortaoyunu gibi programlar yapılırdı. Ayrıca sahura doğru ortaya çıkan davul ve mani geleneği de Osmanlı’dan geliyor.

6- Huzur Dersleri

Ramazanın ilk 10 ve 8 gününde yapılan bu dersler şeyhülislam tarafından ulemadan belli sayıda seçilerek günlere paylaştırılır ve en liyakatli alimin bir ayeti tefsir etmesiyle gerçekleştirildi.

7- Yaz Tatilleri

3 aylık yaz tatili İslam dininde mübarek sayılan 3 aylara göre ayarlanırdı. Bu tatillerde medrese talebeleri dini konularda halkı aydınlarmak için devletin farklı bölgelerine giderlerdi.

8- Narh Defteri

Ramazan ayının yaklaşmasından dolayı gerek ekmek, gerekse eşya fiyatlarının inip çkmaması konusunda devlet sabit fiyatlar belirliyordu bu fiyatların kayda geçtiği deftere Narh defteri denilyordu.

 

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...