Covid gitti, izi kaldı: Türkiye'de 1 milyon kişi koku alamıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Covid gitti, izi kaldı: Türkiye'de 1 milyon kişi koku alamıyor

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Koronayı atlatan birçok kişi aradan yıllar geçmesine rağmen koku almakta güçlük çekiyor. Yapılan araştırmaya göre bu durum unutkanlığa sebep oluyor.

Türk ve Alman bilim adamları, Covid-19 geçirdikten sonra koku duyusu azalan ya da tamamen kaybolan kişiler üzerinde bir çalışma yaptı. Bu hastalıktan sonra beyindeki karar verme ve koku merkezleri arasındaki bilgi akışının azaldığı görüldü. Bu yüzden hafızanın olumsuz etkilendiği, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi problemler geliştiği tespit edildi.

Çalışmayı yürüten ekipte yer alan kulak burun boğaz (KBB) ve baş boyun cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, "Salgının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen Türkiye’de hâlâ koku duyusu azalmış ya da geri gelmemiş kişiler var. Bu kişi sayısının 850 bin ila 1 milyon olduğunu tahmin ediyoruz. Bu problemi yaşayanlara koku egzersizleri, açık havada spor, diyet ve düzenli uyku öneriyoruz" dedi.

YENİ VARYANT YAYILIYOR

Dünyada yeni vakalar görülmeye başladı. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya "Covid Omicron ailesinin son mutant virüsü ‘Eris’ varyantı 50’den fazla ülkede ortaya çıktı. Salgın Avrupa’da yayılıyor. Yeni varyantta en sık rastlanan şikâyet virüsün ilk zamanlarında da görülen tat ve koku kaybı" dedi.

Eris’in bulaşıcılık oranının yüksek olduğunu belirten Özkaya, "Bazı ülkelerdeki hastaneye yatış, yoğun bakıma kabul ve ölümler artıyor. Şu an Türkiye’de ağır ve kritik hastamız yok ancak okulların açılması ve hava sıcaklıklarının azalması ile önümüzdeki günlerde vakalarda artış olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...