Eris varyantı hızla yayılıyor! Uzman isim uyardı: Vaka sayısı daha da artacak

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Eris varyantı hızla yayılıyor! Uzman isim uyardı: Vaka sayısı daha da artacak

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Tüm dünyayla birlikte Türkiye'de de yayılmaya devam eden Eris varyantının son durumuna değinen Prof. Dr. Emine Sönmez, aşıların bu varyant üzerinde etkisi olmadığını söyledi. Virüsün ayakta grip belirtileriyle atlatıldığını söyleyen uzman isim, önümüzdeki günlerde yayılımın artacağını ancak panik yapılmaması gerektiğini belirtti.

Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılında ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak pandemiye neden olan Koronavirüs (Covid-19) milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Kapanmalar ve aşılama çalışmaları sonrası koronavirüs kontrol altına alınırken, bu kez de varyantlar, mutasyonlar geldi. En etkili olan varyant Omicron olurken, bu kez dünyayı saran ve paniğe neden olan ise Eris oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, "Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Paniğe gerek yok" derken, uzmanlar da Eris varyantına ilişkin bilgi verdi.

"YATAN HASTA SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ"

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Sönmez, "Eris, Omicron'un bir alt varyantı. Çok hafif seyirli klinik vakalara neden oluyor. ABD, İngiltere, Japonya gibi 50’ye yakın ülkede şu anda Eris varyantının hızla yayıldığını görüyoruz. Çok hızla yayılan bir virüs fakat çok hafif seyirli. Vaka sayısı fazla, hafif solunum yolu enfeksiyonu, grip nezle gibi seyrediyor, yatan hasta sayısı yok denecek kadar az" dedi.

Eris varyantı hızla yayılıyor! Uzman isim uyardı: Vaka sayısı daha da artacak

YAYILIM ARTACAK

Eris varyantını diğer varyantlardan ayıran belli bir belirti olmadığını söyleyen Prof. Dr. Emine Sönmez, "Boğaz ağrısı, ateş, boğazda batma hissi, kas, eklem ağrıları, bazı vakalarda ishal, bazı vakalarda koku, tat almada bozukluk var ama çok hafif seyirli. 1 hafta 10 gün değil de 3-4 gün içinde hasta ayakta atlatıyor, altta yatan hastalığı yoksa çabucak iyileşiyor" dedi.

Kış aylarında Eris varyantının yayılımının artacağını düşündüğünü belirten uzman isim, "Eğer yaşlı hastalar, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar varsa; kanser tedavisi görüyor, bağışıklığı bastıracak ilaçlar alıyor ise mesela onlarda ağır seyredebilir. Onun için dikkat etmemiz lazım. Kapalı mekanlar için, erişkin ve kronik hastalığı olanlar için maskeyi öneririm. Yeni varyantların ikisi de hızla yayılıyor, yayılmaları çok hızlı ama ağır hastalık tablosu yapmıyor" şeklinde konuştu.

"KAPANMA YA DA KISITLAMA GELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"

"Aşıların yeni varyantlar üzerinde önemli bir etkisi olmadığı düşünülüyor" diyen Prof. Dr. Sönmez, "Tamamen kapanma ya da kısıtlama geleceğini düşünmüyorum. Vakalar hafif. Kişiler kendi önlemlerini alsa belki bu yayılmayı da azaltacaklar. Benim önerim; kapalı mekanlarda, soğukta, metro, uçak, metrobüs, otobüsleri düşünün, kalabalık alanlarda maskeyi öneririm. Onun dışında kısıtlamalar gelmez ama mutlaka el hijyeni, hapşırık, öksürürken mendil veya kol içine öksürmek gerekir" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...