Uzmandan kritik uyarı: Sakızlarda gizlenen mikroplastikler kansere davetiye çıkarıyor!

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Uzmandan kritik uyarı: Sakızlarda gizlenen mikroplastikler kansere davetiye çıkarıyor!
Kanserojen, Sakız, Kanser Rİski, Çocuk Sağlığı, Haber
Sağlık Haberleri  / Anadolu Ajansı

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sakızlarda bulunan mikroplastiklerin uzun süreli tüketimle vücutta birikebileceğini belirterek sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleri açısından ciddi risk oluşturabileceği konusunda uyardı.

Medipol Sağlık Grubundan yapılan açıklamaya göre, gün içinde stresle başa çıkmak, nefes tazelemek ya da sadece alışkanlık olarak kullanılan sakızlar, fark etmeden vücuda zararlı maddelerin giriş kapısı olabilir.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Abdullah Sakin, yapılan araştırmalara dikkati çekerek "Sakızın içinde yer alan mikroplastik parçacıklar tükürükle birleşip kana karışabiliyor, bu da uzun vadede sindirim sistemi rahatsızlıkları ve hatta kanser riskini artırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Sakız yoluyla vücuda alınan mikroplastiklerin zamanla kana karışabildiğini belirten Sakin, özellikle çocuklarda uzun süreli maruziyetin sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleri açısından risk oluşturabileceğini vurguladı.

Sakin, özellikle solunum yoluyla alınan mikroplastiklerin akciğer kanseriyle ilişkilendirildiğini aktardı.

UZUN SÜRELİ MARUZİYET SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Mikroplastiklerin sakız yoluyla ağızdan alınarak vücuda geçebileceğini aktaran Sakin, "Bu parçacıklar sindirim yoluyla emilerek kana karışabiliyor. Uzun süreli maruziyetin sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleriyle ilişkili olabileceğine dair çeşitli çalışmalar mevcut." ifadelerini kullandı.

Sakin, sakızlarda bulunan mikro miktardaki plastik parçaların çocukluk çağından itibaren düzenli tüketimle birikmesinin, ilerleyen yıllarda sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkati çekti.

Çocukların sakızlara daha çok yöneldiğini belirten Sakin, "Renkli ambalajlar, tatlandırıcılar ve çeşitli aromalar çocukları cezbediyor. Mikroplastiklere en uzun süre maruz kalacak grup da bu yaş grubudur. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren alışkanlıkları şekillendirmek ve sakız tüketimini sınırlandırmak önemlidir." uyarısında bulundu.

KESİN KANITLAR HENÜZ YOK, AMA RİSK GÖZARDI EDİLMEMELİ

Mikroplastiklerin doğrudan kansere yol açtığına dair kesin ve geniş kapsamlı kanıtlar henüz bulunmamakla birlikte, birçok küçük çaplı araştırmanın riskleri göz ardı etmemek gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Sakin, sağlıklı gıda tüketimini teşvik ederek, hem hava kirliliği hem de mikroplastik gibi çevresel tehditlere karşı çocukların korunabileceğinin altını çizdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...