Mavi Cami külliye olacak

Mavi Cami külliye olacak

YAŞAM Haberleri

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) tarafından Güneydoğu Asya ülkesi Filipinlerin başşehri Manila’da harap durumda bulunan Mavi Cami’nin yeniden hayat bulması için iki etap olarak planlanan restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlandı.

Restorasyonun ilk etabında 250 metrekarelik kütüphane, derslik, çalışma salonları, misafirhane ve yatakhane düzenlemesiyle birlikte akan çatılar tamir edildi. İlk etabın açılış törenine İDDEF İcra Kurulu Başkanı Mehmet Turan, İDDEF yetkilileri, cami görevlileri ve bölgede yaşayan Müslümanlar katıldı. Mavi Cami’nin külliyeye dönüştüğünü vurgulayan Turan “Aynı anda altı bin kişinin ibadet ettiği, yılda yarım milyon ziyaret alan Mavi Cami, başkent Manila’da yaşayan 250 bin Müslüman için de merkezî bir cami durumundaydı. Biz, bakımsız ve harap durumdaki eser için çalışma başlattık. İstanbul’da Blue Mosque olarak bilinen Sultanahmet Camii ile Filipinlerde aynı ismi taşıyan Mavi Cami’nin manevi özelliklerini birleştirmek için harekete geçtik. Amacımız cami olma özelliğini ilim ile bütünleştirmek ve camiyi ilim merkezi hâline dönüştürmek. Bunun için ilk olarak caminin fiziki şartlarını iyileştirmekle işe başladık. Medrese, misafirhane, yatakhane gibi çatısı akan bölümleri tamir ettirdik. Misafirhane, banyo ve tuvaletleri yenileyerek kullanılır hâle getirdik. Manila’ya geldiğimizde otelde değil caminin misafirhanesinde kaldık” ifadesini kullandı.

KALİTELİ EĞİTİM VERİLECEK
Restorasyon çalışmalarının ikinci etap bölümünde genel onarım ile çevre düzenlemesinin yapılacağını aktaran Mehmet Turan, şöyle devam etti: Mavi Cami’nin külliyeye dönüşmesi için daha birçok adım atılacak. Medresede eğitim alan öğrencilerin kaldığı yatakhane için ranza yaptırdık ve öğrencilerin eğitim şartlarını daha da iyileştireceğiz. Ramazan başlamadan camimizin temizlik ve tavan onarımı ile iç ve dış cephe boyasını yaptıracağız. Ramazan ayında da iftar vereceğiz. Mavi Cami’de yaşantımıza dair ne varsa bütün sosyal, iktisadi ve manevi meselelerin konuşulacağı bir mekân olması için çalışacağız. İDDEF, Filipinlerde eğitim çalışmalarının yanı sıra Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkenin güneyinde su kuyuları açarak insani yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...