OJGELDİNİZ İJTE BAHAR İJTE TRAKYA

A -
A +

Trakya, Güneydoğu Avrupa’da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bölgedir. Trakya kelimesi Eski Yunanca “Thrāikē” kelimesinden türemiştir ve Trak kavmine dayanıyor. Doğu Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye’nin Avrupa Kıtası’ndaki topraklarının tamamını oluşturuyor. Batı Trakya ise Trakya bölgesinin Yunanistan’da yer alan bölümüdür. Yunanistan’ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılabilir. Kuzey Trakya denilince Trakya bölgesinin Bulgaristan sınırları içinde kalan kuzey bölümü gelmeli. 9/8’lik ritm ya da bahar mevsiminin öncüsü Hıdırellez, yoksa yağlı güreşler mi demek lazım. Ama illaki güneşi arayan ayçiçekleri.
Evet bütün bu çarpıcı unsurlar bize Kırklareli, Edirne, Tekirdağ üçgenini hatırlatır. Aslında Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısıdır bu bölge. Tabii ki ciğer tava, badem ezmesi, peynir tatlısı, köfte, koyun yoğurdu, kalkan balığı, damat paçası, kandilli mantı, hardaliye, Peçka’da kuzu, Boşnak böreği olmadan eksik kalır. Şüphesiz onlarca yemek arasında ilk aklıma gelenlerdi.

TEMİZ HAVA, HUZUR VE EŞSİZ MANZARA…
Hadi şaşırmayın bakalım biri Enez diğeri Vize’de olmak üzere iki Ayasofya var Trakya’da. Eski bir Bizans kilisesi olan Vize Ayasofya Osmanlı döneminde Gazi Süleyman Paşa Camii artık. Edirne’deki Enez Ayasofya ise Fatih Camii olarak biliniyor. Peki Longoz Ormanları. Kırklareli’de kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan en büyük longoz ormanları, dünyada nadir görülen gölleri, temiz havası ve manzarasıyla büyülüyor. Ve şimdilerde Türkiye’nin bu alanda muhtemeldir en kapsamlı tesisi var artık bu muhteşem doğa harikasının hemen yanı başında. Kınay şirketler grubu olarak Canan -Tahir Kınay ailesi muhteşem bir tesis yapmış. İşletmeciliğini de projeyi hayata geçiren oğulları Yiğit Kınay üstlenmiş. Longosphere Glamping doğanın içerisindeki muhteşem konaklama imkânı yanında çok özel lezzetler ve sıra dışı sunumlar ile gurur duyabileceğiniz bir tesis. Trakya etlerinden derlenmiş bir lezzet şöleni ya da modern mutfaktan incelikli tatlar. Düşünebiliyor musunuz muhteşem bir doğa ve taze ekmek. Belki de siz yanında mis gibi bir tereyağından başka bir şey dilemeyeceksiniz. Longosphere Glamping sanki sizleri şaşırtmak için tasarlanmış. Macera Parkı ve kendinizi dinleyip stresinizi atabileceğiniz spor ve yoga alanları ile sıra dışı bir kompleks.

TRABZON’DA DOĞDU, KIRKLARELİLİ OLDU
Trabzon / Vakfıkebir doğumlu bir Vali... İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası Müdürlüğünde Brokerlik eğitimi yanında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun bir hukukçu, Kaymakam, İçişleri Bakanlığında İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı. Evet ilginç bir kariyer. Açıkçası kendisini şahsen tanımıyorum hiç karşılaşmadım. Ama yürekten alkışlıyorum. Bir TV kanalında yayımlanan Halkın Mutfağı programı için Kırklareli’de idim. Şaşırdım, ama çok şaşırdım.  Zaman zaman birçok ile göre sıkça sayılabilecek kadar bu bölgeye gelirim. Kısaca bildiğim bir bölge Kırklareli. İlk defa beni bu kadar heyecanlandırdı. Edirne bildiğim Edirne, Tekirdağ bildiğim Tekirdağ ama Kırklareli başka bir ruh iklimi içine girmiş. Umutlar artmış, şehrin kendisine güveni gelmiş. Ve program gereği konuştuğum, sohbet ettiğim her kesimden insanın ortak paydasında Vali Osman Bilgin var. Aslında olması gereken diyeceksiniz; ama o kadar özledik ki böyle valileri ve korkarım o kadar azlar ki. Şehirlerini taşıyan, yenilikçi, değerlerine sadık, herkesi kucaklayan…

ŞEHRE KATMA DEĞER ÜRETİYOR
Beni şaşırtanlar ise Kırklareli’nin göz bebeği kıvırcık kuzu meselesinde gösterdiği gayretler, Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti millî içeceğimiz olmasını istediği Hardaliye’nin (üzüm suyu) uluslararası gastronomi dünyasına çıkabilmesi adına yaptıkları, Kırklareli çevresindeki mandıra sahiplerinin Vali ile olan sıcak ilişkileri. Hep beraber Osman Bilgin tarzında valilerin çoğalmasını dileyelim. Neden derseniz kanunlar ile verilen yetkileri doğru ve yerinde kullanmak yanında şehirler için katma değer üreten, şehirlere vizyon verecek yöneticiler (Vali-Belediye Başkanı) lazım…

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

OJGELDİNİZ  İJTE BAHAR İJTE TRAKYA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.