Sebze meyve fırsatçılarına kim dur diyecek?

A -
A +
Feridun Ağabey, 81 milyonu ve devleti hiçe sayan, sadece servetine servet katan sebze meyve ve kuru gıda piyasasını kasıp kavuran, bugüne kadar hiçbir hükûmetin bu kadar önemli olmasına rağmen hiç ilgilenmediği bir sebze mafyası var:
“Sebze meyve ve kuru gıda mafyası”…  Terör insanımızın canına göz dikmiş silahıyla mayınıyla saldırıyor. Bu sebze meyve mafyası da fiyatları bir silah gibi kullanarak devleti ve halkı sürekli bombalıyor. Hem devletin makroekonomik planlarını altüst ediyor, enflasyonu, faizleri patlatıyor hem de halkın cebini yangınlarla vuruyor.
Bu mafyanın üretici, toptancı ve marketçi olarak birden fazla üyesi olabilir. Bugüne kadar çok eylem yapıp hem halkın hem devletin canını yaktı. Hangisini saymalı? Bir bakıyorsunuz 2 liralık limonu 9 liraya fırlatıyorlar. Bir bakıyorsunuz 50 kuruş 1 liralık soğanı 5-6 liraya dayatıyorlar. Sonrasında enflasyon hedefi sapıyor. Tarım Bakanlığı, “fırsatçılara asla müsamaha edilmeyecek. Stokları ellerinde patlayacak” gibi güvence vermeye çalışırken patates ithali ile çözüm bulunuyor. Patatesin veya başka şeyin ithaline izin vermekle bu sebze meyve odaklarıyla mücadele edilmiş mi oluyor? Hani suçlu nerede? Enflasyonu, fiyatları kim fırlattı? Devletin makro planlarını kim bozdu? Haksız yere halkın cebinden milyarları trilyonları kim götürdü? Böyle mücadele mi olur, kardeşim? Bir video izlemiştim. Patatesin füze gibi yol aldığı günlerden birinde arabası ile şehirler arası seyir hâlindeyken birisi arabasından inmiş ve yolun kenarına dökülmüş kamyonlarca patatesi görüntülemiş ve paylaşmıştı. 
 
YAPTIKLARINI AKIL ALMIYOR!
 
Bir yerde teröristler eylem yapınca devlet bütün güçleri ile oraya yığılıyor gerekeni yapıyor. Fakat sebze meyve fırsatçıları ellerini kollarını sallayarak devlete ve vatandaşın cebine, istedikleri zaman, istedikleri gıdanın fiyatını zıplatarak darbe vuruyorlar. Terör örgütlerine hassas olan devlet,  bunlara sıra gelince dönüp bakmıyor bile. Akıl alacak gibi değil. Diyebilirim ki devletin olmadığı, müdahale etmediği tek alan sebze meyve fırsatçılarıdır.
Feridun Ağabey, işin gözlerden kaçan ve vahametini ortaya koyan çok önemli bir yönü daha var; fakat devlet ve insanlarımız bundan da gafil. Şöyle ki bizim seçmenlerimiz için mutfak ve ortalığın pahalılığı çok önemlidir. Bir iktidar döneminde eğer pahalılık vatandaşın cebini yakıyorsa o iktidar için bu çok etkili bir yıpranma sebebidir. Şimdi diyelim ki hükûmeti devirmek istediniz. Bu sebze fırsatçılarıyla iş birliğine gitmez misiniz? Sayısı belki çok az olan bu kimseler, fiyatı zıplatınca dürüst olanlar da onlara uymak zorunda kalıyorlar. İç ve dış şer güçlerin hâlen ve şimdi bu fırsatçılar ile iş birliği içinde olmadığı ne malum? Düşman mahfillerin yönlendirmesi ve iş birliği içinde bu fırsatçılar fiyatları uçurtacak, fakat halk pahalılığı hükûmetten bilecek. Muhalefet de pahalılığı hükûmete karşı bir koz bir edebiyat olarak kullanacak…Enflasyon gıda ve sebze meyve fiyatları sebebiyle fırlayıp tahminleri altüst edecek, bütçe dengeleri bozulacak, büyüme istihdam ve yatırımlar darbe alacak…
Sonra sonuç, hükûmet iyi yönetemiyor. Ortalık ateş pahası, olacak. Öyle değil mi? Yani bu öyle tehlikeli bir oluşum ki eylemlerinin sonucu hem devleti vuruyor hem halkı… Fakat başta devletin ilgili birimleri olarak kimse işin farkında değil. Bu yapılanmanın bazı mensuplarının 7 Haziran seçimlerinde seçime birkaç gün kala muhalefet liderleriyle yemekli toplantılar yaptıklarını da hatırlayın lütfen...
 
"GIDA POLİSLERİ" OLMALI!..
 
Diyorum ki önce hükûmette konunun önemi hakkında bir farkındalık oluşmalıdır. İşin temeli budur. Bu farkındalığın zerresi bile bugüne kadar oluşmadı. Zaman geçirilmeden ne gibi aksaklıklar varsa derhal en kısa zamanda gerekli tedbirler alınarak gerekli düzenlemeler, yasal tedbirler getirilmeli. Devlet terörden kendini ve halkı korumak için bir sürü ekonomik kaynağı ve canı feda ederek yoğun şekilde mücadele ettiği gibi aslında ciddiye almadığı, görmediği bu yapılanmadan ve fiyat teröründen de halkı ve kendini korumalıdır.
Toplum polisi olduğu gibi bu fırsatçılara yönelik de "gıda polisleri" olmalı, devlet bu alanın boş olmadığını fiyat teröristlerine göstermelidir. Füze gibi giden ani fiyat atakları zamanında derhal müdahale edilerek sorumlular bulunmalı ve devlet, SGK’sıyla, vergi uzmanı ve maliye müfettişleriyle, zabıtasıyla… Bütün güçleri ile bu kişi ve şirketlerin üzerine bir karabasan gibi çökmeli ve âleme ibret olacak cezalarla böyle fırsatçıları piyasadan silmelidir. Bakın bakalım bir daha öyle bir fırsatçılık olayı olur mu? Bu kararlılık olmazsa daha çok geçim sıkıntısı çekeriz ve daha çok devletin tahminleri ve dengeleri bozulur ve halkın hükûmete öfkesi dinmez.
              Murat Aldeniz
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.