Ali Nesin, matematiğin Nobel’ini mi aldı?

A -
A +
2 Ağustos tarihli gazetelerin hemen hepsinde Ali Nesin’in matematiğin Nobel’ini aldığını belirten haberler vardı ve şöyle yazıyordu:
“Prof. Dr. Ali Nesin, matematik bilimine olağanüstü katkılarda bulunan bilim insanlarına verilen Leelavati Ödülü’ne layık görüldü. Nesin, ödülünü 9 Ağustos günü Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılacak törenle alacak.” 
Michigan State Üniversitesi (MSU) Matematik Bölümü doktora öğrencisi Eylem Zeliha Yıldız bir e-posta göndermiş. Gazetelerde çıkan haberde bilgi yanlışlığına değinen Yıldız şu açıklamayı yazmış: 
 
  • “Matematiğin Nobel Ödülü diye benzetmelere tabii olan matematik alanında verilen ödülün adı Leelavati değildir,  Fields madalyasıdır!
  • https://www.mathunion.org/imu-awards/leelavati-prize Linkten de göreceğiniz üzere Leelavati ödülü Matematik Araştırmacılarına değil Matematik alanında sosyal farkındalık oluşturanlara verilir. 
  • Çok yeni bir ödüldür, sadece üçüncüsü verilmiştir. Prestiji konusunda haberlerde geçenler doğru değildir. 
  • 2010 yılında bir bilim kurgu yazarına, 2014 yılında bir gazeteciye (aynı zamanda bir matematikçi) ve 2018 yılında Ali Nesin’e aynı sebeplerden ötürü verilmiştir. Bu ödülün başka bir geçmişi ve akademik anlamda matematik araştırmalarıyla uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur.”
Hıncal Uluç gazetecilik öldü diye yazıyor. Adama kızıyorlar ama haklı. Kimse internete girip bu ödül nedir diye araştırma gereği bile duymuyor. 
Ali Nesin’in ülkemizde matematiğe katkısı büyüktür. Aklı başında olan herkes bunun farkında. Zaten bu ödülü de farkındalık oluşturduğu için aldı. Kaldı ki üç yıllık yeni bir ödül ama “Matematiğin Nobel’i” değil “Leelavati.”
Eylem Hanıma bilgi notu için teşekkür ediyorum.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN AŞAĞIDAKİ BAŞLIĞA TIKLAYIN
ABD ve Batı dünyasında gene darbe sesleri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.