ABD ve Batı dünyasında gene darbe sesleri

A -
A +
15 Temmuz öncesinde Batı medyasında Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Türkiye aleyhine çok yazı çıkmıştı. Hatta darbe çağrısı yapan ve Erdoğan’ın devrilmesini isteyen yazılar açık açık yazılıyordu. 
Türkiye’ye yönelik ilk operasyon Rus uçağının düşürülmesiydi. Rusya’yla aramız iyiydi. Ticaret ve turizm alanlarında önemli gelirlerimiz vardı. 2015 Kasım’ında Rus uçağının FETÖ’cüler tarafından düşürülmesiyle aramız bozuldu. 2016 yılında Antalya’da turizm çöktü ve iki binden fazla otel kapandı. Milyarlarca dolar zarar oldu. 
Türkiye’nin Rusya’yla arasının bozulmasını isteyen FETÖ ve arkasındaki ABD başarılı olmuştu. Peşinden darbe imalı yazılar çıkmaya başladı. ABD’nin eski Türkiye büyükelçileri Eric Edelman ile Morton Abromowitz Mart 2016’da Washington Post’ta bir makale yayınladılar ve açık açık Erdoğan’ın istifa etmesi gerektiğini yazdılar. Eğer istifa etmiyorsa darbe imasının meşru olacağını söylediler. Washington Post gibi bir gazetede Türkiye’de darbe olmasına yeşil ışık yakılmıştı. 
Bu makaleden hemen sonra American Enterprise Institute’de FETÖ köpeği ve maşası Michael Rubin bir yazı yazdı. TSK’nın darbe yapma ihtimalinin çok güçlü olduğunu söyleyen Rubin bunun da meşru olacağının altını çiziyordu. FETÖ’cülerin saldırma biçimini kullanan Rubin, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a her türlü küfür ve hakareti  ediyordu. Bu iş için de FETÖ’den para aldı ve almaya da devam ediyor. 
Sonra devreye Wall Street Journal girdi. Türkiye’ye yönelik her kirli operasyonun içinde olan Wall Street Journal gazetesinde Türkiye’de darbe olmasını isteyen bir makale çıktı. 15 Mayıs 2016’da Dion Nissenbaum tarafından yazılan makalede şöyle deniyordu:
“Ordu içindeki haber kaynaklarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücünü tekrar artırması, Erdoğan’ın generaller tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde devrilmesine dair endişelere sebep oldu.” Gazetenin kaynağı tabii ki FETÖ’cülerdi.
Bu da yeterli görülmemiş olacak ki,  Bush’un yardımcısı Dick Cheney’nin ulusal güvenlik danışmanlığını yapan John Hannah da topa girdi. Foreign Policy’de 2016 Haziran’ında çıkan makalede Hannah utanmadan şunları yazdı:
“Erdoğan’ın sorunları gittikçe ağırlaşıp yayılıyor ve ABD’nin çıkarlarına yönelik riskleri artırıyor. Hesap günü mutlaka gelecek. ABD hasarı azaltmak için şimdiden hazırlanmalı.”
Bütün bu yazılardan sonra darbe girişimi oldu. Girişimden sonra da Batı medyası FETÖ ve darbeciler yanında saf tuttu. BBC, Erdoğan aleyhine konuşacak gazeteci aradı. John Kerry taraflara sükûnet tavsiye etti. Sanki iki devlet karşı karşıyaymış gibi. 18 Temmuz’dan sonra Batı’da FETÖ söylemiyle Erdoğan’ın bu darbe girişimini bahane edeceği gibi onlarca yalan, asparagas, palavra haberler yapıldı, yazılar yazıldı. Sonrası malum.
Şimdi de benzer kokular geliyor. Erdoğan ve Türkiye’ye diz çöktürülmesi gereken yazılara tekrar başlandı. Sürünün başını Bloomberg ve Newsweek çekiyor. Bir önceki yazımda Newsweek’te Türkiye’de darbe yapılmasını isteyen makaleyi yazanları deşifre etmiştim. Hem ekonomik hem de siyasi anlamda Türkiye’yi batırmak isteyen çevreler medyaları üzerinden “iyi saatte olsunlar” mekanizmasına selamlarını sarkıtıyorlar. 
Bu tür yazı ve yorumların ne anlama geldiğini artık çok iyi biliyoruz. Devamı da gelecektir. Ama bu tehditlere boyun eğecek ne iktidar ne de halk var. İsterseniz deneyin, cevabını alırsınız. Benden uyarması.
…..
NOT: Bu yazıda, 15 Temmuz öncesi Batı medyasında çıkan yazılarla ilgili tr.turkiyede15temmuz.com sitesinde Erol Uzun imzasıyla çıkan “15Temmuz Öncesi ve Sonrasında ABD ve Batı” makalesinden yararlandım. 
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN AŞAĞIDAKİ BAŞLIĞA TIKLAYIN
Ali Nesin, matematiğin Nobel’ini mi aldı?
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.