Küçük esnaf, yeni işsizler, dar gelirliler...

A -
A +

 
İngiltere 330 milyar pound bastı ve bunu halka dağıttı. Bu rakam İngiltere millî gelirinin yüzde 30’u. Halkı sadece geçici süre idare edecek bir rakam. Hint kökenli Maliye Bakanı Rish Sunak daha fazla para basacağını da söylemedi. Nitekim ülkelerin normalleşme yönünde yavaş yavaş adım atacakları görülüyor...
Türkiye’de birileri İngiltere, Kanada, Amerika’yı örnek vererek "şu kadar para bastılar, bizde ne yapılıyor?" diyorlar. Gözünüze dizinize dursun!..
2 milyon haneye her ay 1000 TL veriliyor. Yeni işsiz olanlara valiliklere başvuruları hâlinde gene 1000 lira veriliyor. KGF kredileri dağıtılıyor. KOBİ’lere nefes kredisi sağlanıyor. Tarım Bakanlığı destek ödemeleri yapıyor... Daha çok şey sayılabilir. Belediyeler, valilikler herkesle ilgileniyor. Gereken yardımlar yapılıyor. Arada mutlaka gözden kaçan şeyler vardır.
Ben burada özellikle üç kamu bankasını, Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’ı tebrik ediyorum. Tepe yöneticileri çok iyi iş çıkartıyorlar. Krediler konusunda herkese yardımcı oluyorlar. En önemlisi telefonlara çıkıp dert dinliyorlar. Sadece "Ziraat’ta KGF başlamadı" deniliyor ama o da başlayacaktır diye düşünüyorum.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu işin mimarı. Ekonomik süreci çok sağlam taşıyor Bakan Bey ve korona sürecini Türkiye olabilecek en az hasarla atlatacaktır.
Burada bazı meseleleri de ayrıca belirtmek isterim: Kredi kartı borçları ertelenirken faiz ya hiç uygulanmasın ya da azami en düşük oranla olmalı. GSM operatörleri faturasını ödemeyen vatandaşın telini ve internetini kesmemeli. Adam garson, işini kaybetmiş. Hâliyle geliri kalmamış. Evde çocuğu var, anası var. Telefonu kesilir ve acil bir durum olsa kime nasıl ulaşacak?
Büyük iş adamlarına da elbette yardım edilmeli, yanlarında binlerce insan çalışıyor. Ancak küçük esnafı daha çok korumak lazım, ki hükûmet bunu yapıyor. Kantinciler büyük sıkıntı içinde. Onlara da krediler açılmalı, borç ödemeleri konusunda yol gösterilmeli. 30 Nisan tarihli çekler üç ay süreyle ertelenmeli.
Burada özel bankalara da büyük iş düşüyor ama pek oralı değiller!.. İnsanlara, esnafa, KOBi’lere özellikle kredi konusunda yardımcı olmuyorlar. Bugünler gelir geçer ama kimin ne yaptığını kimse unutmaz...

CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Kör muhalefet!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.