Kabağın sahibi vardır elbet!

A -
A +

Belki bazılarınız biliyorsunuzdur ama bilmeyenler için yazayım. En sevdiğim hikâyelerdendir... Mikro ölçekte de olsa benzerlerini gördüğüm, yaşadığım bir hikâye... Hepimize sabır ve tevekkül adına ibret olması için paylaşayım istedim yine de...
Efem, vaktiyle bir derviş, nefsle mücahede makamının sonuna gelir. Meşrebin usulünce bundan sonraki makam “Kalenderîlik” makamıdır. Yani her türlü süsten, gösterişten arınacak, varlıktan vazgeçecektir. Fakat iş yamalı bir hırka giymekten ibaret değildir. Her türlü görünür süslerden arınması gereklidir... Saç tıraşı için soluğu berberde alır.
“Vur usturayı berber efendi” der.
Berber dervişin saçlarını kazımaya başlar. Derviş aynada kendini takip etmektedir. Başının saç kısmı tamamen kazınmıştır. Berber tam diğer tarafa usturayı vuracakken, yağız mı yağız, bıçkın mı bıçkın bir kabadayı girer içeri.
Doğruca dervişin yanına gider, başının kazınmış kısmına okkalı bir tokat atarak;
"Kabak olmadı mı daha! Kalk bakalım oradan, önce ben tıraş olacağım..." der.
Dervişlik bu... “Sövene dilsiz, vurana elsiz gerek…” Kaideyi bozmaz derviş. Ses çıkarmaz, usulca kalkar yerinden.
Berber mahcup, fakat korkmuştur. Ses çıkaramaz. Kabadayı koltuğa oturur, berber tıraşa başlar. Tıraş başlamıştır başlamasına ama kabadayının bu esnafa da dili durmaz, sürekli alay eder dervişle. Kabak aşağı, kabak yukarı!
Nihayet tıraş biter, kabadayı dükkândan çıkar. Henüz birkaç metre gitmiştir ki, gemden boşanmış bir at arabası yokuştan aşağı hızla üzerine gelir. Kabadayı şaşkınlıkla yol ortasında kalakalır. Derken, iki atın ortasına denge için yerleştirilmiş uzun sivri demir başına saplanıverir!
Kabadayı oracığa yığılır, kalır. Ölmüştür... Bu korkunç manzarayı görenlerden bazıları dervişe imalı imalı bakarak şunu demeye getirirler:
“Biraz ağır olmadı mı derviş efendi? Sen derviş adamsın, affetseydin keşke..." 
Derviş mahzun, düşünceli cevap verir:
“Vallahi gücenmedim ona. Hakkımı da helal etmiştim. Gel gör ki kabağın bir sahibi var. O gücenmiş olmalı!..”

Ninem diyor ki; Tevekküllünün gemisi batmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.