YKS

A -
A +
Bu hafta sonu yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na giren gençlerimize başarılar diliyor, netice ne olursa olsun şimdiden hakkınızda hayırlısı diyorum.
Biliyorum öğrenciler de velileri de çok stresli. Ancak unutulmamalı ki; çok büyük, zihnimizin kavramakta aciz kaldığı ilahi bir zincir var. Ve bu zincirin halkalarından tüm maddi manevi sınavlar...
 
Bizim zamanımızda iki basamaklı ve önceden tercih yapılan sınav sistemi vardı. Birinci sınavda Türkiye derecesi yapmış olan ben, ikinci basamak sınavında ülke birinciliğini hedeflemiştim. 24 okul tercih hakkından 4 tanesini kullanmıştım. Sınavın yapılacağı okulun bahçesinde babam ‘gel halanın mezun olduğu okulu da yazalım’ demesiyle, birilerinden aldığımız kitapçıkta YTÜ Kimya Mühendisliğinin kodunu bulup listeme beşinci tercih olarak son dakikada eklemiştik...
 
Ne mi oldu? Sınavın 46'ncı dakikasında burnum kanamaya başladı, şelale gibi! Revir, doktor, sınav kaçıyor, soruları bitiremedim, imdat falan derken yüzümden kollarımdan süzülen kanlarla sınav süresi bitti... Türkiye birinciliği hedeflerken ve hatta eminken yaşanan buydu... Sonuçlar açıklandı; sınav salonundan revire ayrıldığım dakikaya kadar yaptığım tüm sorular net geldi! Ve ben son dakikada bahçede eklediğimiz tercihime yerleştirildim.
 
Sevinmedim, çok de sevmedim bölümü. Bitirdim, sonra başka okullar okudum, kurslara gittim. İyi ki de öyle olmuş, yoksaa çeyrek asırdır sizinle böyle hasbihâl eden bir köşede olabilir miydim?.. Dedim ya, ilahi bir zincirin halkaları tüm imtihanlar. Bu sınavda da netice ne olursa olsun, bilin ki hayırlısı böylesi. Kazanın ya da kazanmayın; azimle disiplinle çalışmaya devam edilmeli!..
Tıpkı basketbolda tüm zamanların en büyük ismi Michael Jordan gibi... Lisede okul takımına alınmamış, antrenörü ‘basketbola yetenekli olmadığı, boyunun da kısa olduğu’ gerekçesiyle takımda yer alamayacağını söylemişti.
Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur... Michael Jordan, azmetti, inandı ve çalıştı!   6 kez NBA şampiyonu, 14 kez NBA All-Star ve daha birçok ödül, başarıya imza atan dünyaca ünlü basketbolcu oldu. 
 
Ne diyordu;
“Kariyerim boyunca 9.000’den fazla başarısız atış yaptım, 300’den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandıracak atışı ıskaladım. Çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım. Başarımın sırrı işte budur!”


Ninem diyor ki: Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.