İş arama izni vermeyen patron %100 zamlı ücret öder

A -
A +
İş aramak gerçekten çok stresli ve meşakkatlidir. İşsizlik oranının %10’ların üzerine çıktığı bu dönemde iş bulmak daha da zorlaştı. İş bulmak için sabır ve zaman gerekli.
Özelikle işten çıkarılacak işçilerin geçimlerini sürdürmeleri için daha işten çıkmadan önce iş arama izni kullanmaları yönünde iş hukukumuzda düzenlemeler bulunmaktadır. Ayrıca İŞKUR tarafından iş arama becerilerinin artırılmasına yönelik destekleyici eğitim faaliyetleri de söz konusudur.
 
Yeni iş arama izni
 
Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecbur tutulmuştur.
İş arama izni vermeyen patron %100 zamlı ücret öder
 
Görüldüğü üzere bildirim süresi işçinin kıdemine göre değişmekte olup bu sürelerde söz konusu iznin verilmesi gerekmektedir.
İş arama izninin süresi günde 2 saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
Hemen belirtelim ki yıllık ücretli izin kullandırılmak suretiyle işçinin iş arama izin hakkı elinden alınamaz. Keza işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremeyeceği yönünde düzenlemeler mevcuttur.
 
%100 zamlı ücret
 
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemek zorundadır.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini %100 zamlı ödemek zorundadır.
Örneğin saat başı 100 TL ücret alan bir işçi, iş arama sürelerinde verilmesi gereken 2 saatlik iş arama izinleri kullandırılmayarak çalıştırılırsa  bu durumda 2 saat için 200 TL yerine 400 TL ücrete hak kazanacaktır.
Yeni iş arama izni, işçinin sadece bildirim süreleri içinde çalıştırıldığı günler için geçerlidir. İşçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Çalışılmayan günler için iş arama izni verilmesi gerekmediğinden bu süreler, iş arama izin ücretinin hesabında dikkate alınmaz.
Uyuşmazlık hâlinde işçinin iş arama sürelerini  kullandığını ya da ücretini aldığını işveren ispatlamak zorundadır.
            ***
“Konuştuğun zaman sadece bildiklerini tekrarlarsın. Ama dinlersen yeni şeyler öğrenirsin.” D. LAMA
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Ozan Duman Bey, borçlarınız nedeniyle sildirdiğiniz Bağ-Kur sürelerini şartları varsa ihya yoluyla yeniden kazanabilirsiniz. Bulunduğunuz ildeki SGK’ya  başvurarak “Bağ-Kur ihyası” yaptırmak istediğinizi söyleyin. SGK şartları varsa prim borçlarınızı da ödemeniz hâlinde yeniden söz konusu hizmetleri kazanabilirsiniz.
 
Çıraklık sigortası ne âlemde?
 
"Çıraklı sigortası ödenebiliyor mu ve Meclis'ten konu hakkında düzenleme yapıldı mı. Bilgilendirir misiniz?" Halil Gürbüz
Halil Bey, çırak ve stajyerlik sürelerinin emekliliğe sayılması için daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz kanun teklifleri dışında yeni bir gelişme yok. Ekim ayında TBMM açılınca yeniden gündeme getireceğiz.
 
Erken emekli olabilir miyim?
 
"İsa Bey, ileri derecede uyku apnem var cihaz kullanıyorum ayrıca hiper tansiyon ve şeker hastasıyım. 1966 doğumluyum. 1988 SSK girişliyim, erken emekli olabilir miyim?" İlhami Kök
İlhami Bey, malulen erken emekli olma ihtimaliniz var. Ancak bunun için en az 1800 gün sigorta priminizin olması lazım. Yoksa askerlik borçlanması ile tamamlayarak bulunduğunuz ildeki SGK’ya maluliyet tespiti için sevk isteyin. Neticede belirtilen hastalıklarınız nedeniyle SGK %60 oranında sizi malul bulursa yaşı beklemeye gerek kalmaksızın hemen emekli olursunuz.
            ***
Gülbahar Akkuş Hanım, kayınbabanız da yaşını beklemeden bulunduğu ildeki SGK’ya maluliyet tespiti için sevk istesin. Neticede belirtilen hastalıklarınız nedeniyle SGK %60 oranında kayınbabanızı malul bulursa yaşı beklemeye gerek kalmaksızın hemen emekli edebilir.
              ***
  “Keyifli bir hayat yolculuğunun ilk şartı hafif olmaktır. O hâlde hayatınızdaki fazlalıklardan kurtulun.”  Stefano D’Anna
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.