Rusya, Tataristan’ın “Özerk” statüsünü kaldırıyor mu?

A -
A +
Türk milleti, yüzyıllardır Rusya ile âdeta satranç oynuyor!
Atılan her sevindirici adımın arkasında Rusya’dan anında can sıkıcı bir hamle geliyor. Geçtiğimiz hafta Türk Konseyi 8. Liderler Zirve’sinde “Türk Devletleri Teşkilatı” kararı alınmış ve bu büyük gelişme bütün Türk dünyasını sevince boğmuştu.
Ancak inceden inceye, sessizce ve derinden Rusya Federasyonu da boş durmamış meğer! Uzun zamandır üzerinde çalışılan bir konu, Rusya Federasyonu’na bağlı otonom bölgelerin “Özerk” statüsünün iptal edilip doğrudan “Bölge Valileri” atanarak Moskova’ya bağlanması çalışması neredeyse tamamlanmış görünüyor!
Rusya’daki Özerk Cumhuriyetler içinde Tataristan Cumhuriyetinin daha özel bir durumu var zira bu Cumhuriyetin en tepedeki yöneticisine “Cumhurbaşkanı” sıfatı veriliyor nitekim bu durum sadece Tataristan Cumhuriyetine has bir özellik.
Diğer Otonom Cumhuriyetlerin en tepesindeki yetkililere “Yönetici, Lider” (glava) deniyor. Şimdi Rusya Federasyonu, Tataristan’da “Cumhurbaşkanı” sıfatını ve cumhuriyet statüsünü kaldırmak istiyor. Bu Tatar Türkleri için çok önemli bir kazanımın kaybedilmesi anlamına geliyor.
Tataristan’ın önemli medya organı "BUSINESS Online” gazetesinin haberine göre, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Şûrası, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma’dan gönderilen “Bölgenin en üst düzey yöneticisinin sıfatının kullanımı” konulu yasa tasarısını kabul etmedi!
Bu aslında çok önemli bir gelişme.
Tataristan Cumhuriyeti Devlet Şûrası’nın Duma tarafından dayatılan yasa tasarısını reddetmesi üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un şu açıklaması hayli dikkat çekici:
“Bu hukuki olarak kesinleşmiş bir karar değil, belgeyle ilgili görüşmelerde dikkate alınacak bir görüş var, yasa tasarısıyla ilgili çok farklı görüşler dile getirildi ve hepsi dikkate alınacaktır!"
Peskov, kesinleşmiş bir karar değil dese de pek çok otonom cumhuriyetin başkanının görevi çoktan değişti bile. Mesela Başkurdistan Cumhuriyeti Başkanı Alexander Sidyakin, Moskova’ya çağrıldı ve Birleşik Rusya Yürütme Komitesi Başkanlığı’na getirildi.
Bu anlamda Tataristan Cumhuriyetinin ilgili yasa karşısında diretmesi önemli ancak sonuç alınır mı? Tabii ki hayır! Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnikhanov’un bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini bakıp göreceğiz.
Tataristan, Türkiye için çok önemli bir Cumhuriyet. Pek çok şehrimiz başkent Kazan ve diğer Tatar şehirleriyle kardeş şehir. Çok sayıda iş adamımızın bu cumhuriyette ciddi yatırımları var. Türk Hava Yollarının da başkent Kazan’a direkt seferleri bulunuyor.
Geçen yıl Rus Lider Putin ile Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnikhanov arasında “Ramazan Bayramı” kutlaması hakkındaki görüşme geniş yankı uyandırmıştı...
Tataristan, İslam dininin gerçek anlamda yaşandığı nadide coğrafyalardan birisi. Hanefi Maturidi çizginin hâkim olduğu coğrafyada çok sayıda cami bulunuyor.
Tataristan Cumhuriyetinin Statüsü ve akıbeti konusunda Türk Devletleri Teşkilatı’nın bir yorumu olacak mı? Konu Rusya’nın iç işleri olabilir ancak aynı Rusya’nın Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan Ruslar için sürekli haddi aşan istekleri ve talepleri göz önünde bulundurulduğunda Türk Cumhuriyetlerinin de Tataristan’ın statüsünün elinden alınmasına sessiz kalmaması gerekir…
Tataristan, Türk Dünyasının çok önemli bir parçasıdır.
Göz göre göre özerkliğinin elinden alınmasına sessiz kalınmamalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.