Tokayev, Amanat Partisi’nden neden çekildi?

A -
A +

Kazakistan’da çok önemli gelişmeler oluyor.

Ekonomide ve demokraside yeni açılımlar konusunda ciddi adımlar atan Kazakistan Cumhuriyeti, bu kez hem “Yeni Kazakistan” sürecinin hızlandırılması hem de partili cumhurbaşkanı imajından kurtulmak için çok önemli bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Amanat (Nur Otan) Partisi Genel Başkanlığı görevinden çekildi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, mart ayında yaptığı “Halka Sesleniş” konuşmasında kapsamlı siyasi reformlar yapacağının sinyallerini vermişti. Yeni Kazakistan için önce yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğinin altını çizen cumhurbaşkanı, planlı siyasi reformların uygulanabilmesi için de bu yeniliklerin zaruri olduğunun altını çizmişti.

Önceki gün yapılan Amanat Partisi Genel Kurulunda genel başkanlık görevinden çekilen Cumhurbaşkanı Tokayev, gerekçesini de şu şekilde açıkladı:

“Cumhurbaşkanının tarafsız kalması gerektiğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı herhangi bir siyasi partiyi tercih etmemelidir. Anayasa reformunun amacı, ülkenin yeni ve güçlendirilmiş siyasi modernizasyonu için sağlam bir temel oluşturmak.  Geçen hafta, Anayasa Konseyi'ne bir değişiklik taslağı gönderildi.  Bunun kabulüyle, devlet kurumlarının yeni bir faaliyet modeli oluşturması mümkün olacak. Vatandaşlar sık ​​sık 'Yeni Kazakistan nedir?' diye soruyor. Bence bu sorunun kısa bir cevabı var. Yeni Kazakistan gerçekten de ‘Adil Kazakistan’ demektir...

Vatandaşların sosyal adaletten yoksun olduğunu kabul etmek durumundayız. Bazen sıradan, geniş halk kesimlerinin çıkarları dikkate alınmaz ve kimi zaman da hükûmet yetkilileri tarafından adaletsizlik dahi yapıldığı olur! Vatandaşın devlet kurumlarına olan güvensizliği işte tam olarak buradan kaynaklanır. Dolayısıyla Amanat Partisi'ne de bu eksiklikleri görmek, halkın sesini duyup onları savunmak görevi düşmektedir.”

Tokayev’e göre, bir parti yürütme organına bağlı değilse ve siyasal sistem bunun dışında kalırsa bu durum bütün siyasi partiler için yeni ve eşit fırsatlar doğuracaktır. Cumhurbaşkanı Tokayev, süper yetkilerle güçlendirilmiş Cumhurbaşkanlığı modelinden vazgeçip, Parlamento’nun güçlendirileceğini ve siyasal sistemdeki yenileşmenin diğer çalışmaları da olumlu anlamda geliştireceğini ifade etti.

Amanat Partisi, aslında kurucu Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev’in kurduğu “Nur Otan” Partisinin devamı ve bu kongrede Adal Partisi ile birleşti. Amanat Partisi’nin yeni genel başkanı ise Kazakistan Parlamento Meclisi Başkanı Erlan Koshanov oldu.

Ocak ayındaki gösterilerin ardından Kazakistan’da başlayan yeni dönem ve demokratikleşme çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Kazakistan’daki bu gelişmeler şüphesiz çok önemli zira demokratikleşme sürecinin başladığını ve Cumhurbaşkanı Tokayev’in bu hususlarda kararlı olduğunun da bir göstergesi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, ayrıca iş ve ticaret konularında da önemli adımlar atıyor. Geçen hafta Ulusal Girişimciler Odası Başkanı Raimbek Batalov’u kabul ederek, iş dünyası ve devlet kurumlarının yapıcı etkileşim içinde olmaları için her türlü desteği vereceklerini ifade ederek Kazakistan’a iş için gidecek yabancı iş insanlarına da her türlü desteğin sağlanacağını söyledi.

Türkiye Kazakistan ilişkilerinin bir üst seviyeye doğru ilerleyeceğinin de müjdesini buradan verelim. Cumhurbaşkanı Tokayev, mayıs ayı ortalarında Türkiye’ye geliyor. Her iki kardeş ülke arasında yapılacak çok iş var. Beklemeye, ertelemeye vakit yok.

Hasılı daha fazla etkileşim, daha fazla iş, daha fazla iş birliği ve daha fazla muhabbet diyelim...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.