Futboldan paletli yüzmeye ufuk turu!..

A -
A +

Takılmışız futbolum peşine, federasyon bazında da, kulüpler bazında da milyarlar harcıyoruz; sonrası… Kulüp takımlarımız “Avrupa kupaları genel puan tablosunda” düştükçe düşüyor, “en büyüklerimiz” bile eleme üstüne eleme oynamaya başladı… Uluslar Ligi’nde küme düşen millî takımızın hâl-i pürmelali de ortada… Bu karşılık, atletizmden yüzmeye, basketboldan jimnastiğe, voleyboldan sutopuna kadar birçok spor branşından Avrupa, hatta dünya çapında dereceler alıyoruz, kızlı, erkekli takımlarla, hem de her yaş grubunda… Bakın, bunlara uzak doğu sporlarındaki, güreş ve bokstaki başarılarımızı altınlı, gümüşlü, bronzlu madalyalarımızı eklersek “futbol dışındaki sporlarda” atıcılıktan, okçuluğa kadar Türk gençlerinin “spor atılımında” nerelere ulaştığını görürüz, göğsümüz kabararak!.. Buyurun “en son” haber; “çoğumuzun
adını belki de ilk defa duyduğumuz bir spor branşında, İtalya’da düzenlenen ‘Paletli Yüzme Gençler Dünya Şampiyonası’nda 4x50 metre su üstü bayrak yarışında, Kaan Kahraman / Beril Ülker / Zeynep Erbil / Emir Yiğit birinci olarak Türkiye’ye altın madalya getirdiler.” Soruyorum; “yüzmeyi” biliyoruz da, “paletli yüzme???” ve de alınlarından öpüyorum, Kaan’ı, Beril’i, Zeynep’i, Emir’i… Sonra da, “acaba” diyorum kendi kendime; “paletli futbol da yapılsa mı?..” Kızlı erkekli dört gencimizin “Dünya şampiyonluğu
getirdiği” haberinin yanında, Ajansspor’da bir başka haber okudum ki, “sevincimi, mutluluğumu” kursağımda bıraktı… İşte o” haber; “U15 grubu Su Topu Kız Millî Takımı’mız, Avrupa Şampiyonası grup eleme maçlarına “Zaten tecrübesizler, başarısız olacaklar” düşüncesiyle ve “maddi sorun” sebep gösterilerek gönderilmemiş… Aday kadroda bulunan 35 genç kızımız, aileleri ile beraber “heyecanla gidecek nihai kadronun seçimini” beklerken; “Gidilmiyor” haberini almışlar. Ailelerin “Sponsor buluruz” önerileri de kabul görmemiş. Konu, CİMER’e şikâyete kadar uzanmış… Yazıklar olsun!.. Bu arada, eleme grubuna giden U15 erkek takımımız beş takımlı grubu, 3 galibiyet, 1 beraberlikle lider tamamlayarak, final biletini almış… Tebrikler… 66 yıldır “Spor, sadece futbol değildir” mücadelesini yapan “benim gibi bir spor yazanını mutlu eden” gelişmeleri gördükçe ve okudukça seviniyorum. Spor medyamız “futbol dışı başarıları da okutmaya ve göstermeye başladı”; henüz yeterli seviyeye gelemedik ama bu gidiş yarınlar için ümit veriyor; devam. Özellikle TV’cileredir sözüm; biraz daha fazla… Çok daha fazla…

Umut Bulut!..
Son dönemin “en sevdiğim” futbolcuların başında gelenlerdendir, Umut Bulut!.. Her şeyi ile örnektir, genç futbolculara, “görev anlayışı ve yerine getirişi” başta!.. Geçen sezon “515 maçla ‘Süper Lig’de en çok maça çıkan oyuncu rekorunu kıran’ 38 yaşındaki millî oyuncu” TFF 1. Lig’in yeni takımı Eyüpspor’a transfer olmuş. Onun gibi transfer edilen Stancu ile “asırlık” yeni takımlarının başarısı için beraberce gollerini atacaklar… Anlaşılıyor ki, 40 yaşında “rekoruna yeni rekorlar da ekleyerek” futbolunu eflatun sarı forma altında bırakacak!.. Formasını bir “Galatasaray-Eyüspor jübile maçı ile bırakması” temennimdir!.. Yeni takımında başarılar, sevgili Umut!..

“Beşibiryerde fotoğrafı” çekilebilecek mi?..
Galatasaray’da seçimli genel kurul yaklaştıkça, gerilim artıyor. “Bazı” başkan adaylarını “bölünmenin ve gerilimin artması için” ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. Ve… “o başkanların sosyal medyadaki uzantıları” işi, çirkin boyutlara taşımakta, “iftira boyutundaki” iddiaları “doğruymuşçasına” yazmakta ve yaymakta yarışıyorlar. Ne yazık ki, “bu çirkin tabloyu ortadan kaldırmaya gayret etmeleri gerekirken”, kendilerine yıllardan beri “duayen” sıfatı yakıştırılan “yaşlı” Galatasaraylı üyelerden bazıları, “yangına körükle gitmekte” bir mahzur görmüyorlar!.. Tahminen 3.500 civarında bir üyenin oy atmak için geleceği sandık başında, “bunca yılın Galatasaraylısı” bir çok üyenin birbirlerinin yüzlerine “nasıl bakabilecekleri” de merak konusu!.. Beş başkan adayının bir araya gelip “Beşibiryerde fotoğrafı çektirip çektirmeyecekleri” bile meçhul!..

Geri istenen para cezaları ne olacak?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Futbol Federasyonu ve kurullarının kararlarını eleştiren açıklamaları sebebiyle “kulüp yöneticilerine verilen disiplin / para cezalarını ‘ifade hürriyeti’ bakımından haklı görmeyip, tazminata hükmetmesi” üzerine… Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz başta ceza alan Galatasaraylı yöneticiler Federasyon’a müracaat edip, “konuşmalardan dolayı ‘aksiyonlu olanlar hariç’ ceza olarak alınan paraların faiziyle beraber iadesini” istemişler. Benzer müracaatları yapan başka kulüplerin yöneticileri var mı, bilmiyorum. Bakalım Federasyon, Galatasaraylı yöneticilere ne cevap verecek?.. Federasyon reddederse, konu “mahkemelere değil, (‘Tescil Talimatı’ yasaklıyor) ama FIFA ve UEFA’ya hatta Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS’a kadar uzanabilir mi; bekleyip göreceğiz… Elbette, FIFA / UEFA / CAS yolunun, ortada Tescil Talimatı varken, açık olup olmadığı da tartışılacak bir başka konu!..

Şaka!..
Şu Fransızlara ve basınına bakın… Billong ve Aboubakar adlı iki Kamerunlu oyuncunun dostluğunu araştırıp haber yapmaya başlamışlar… “Bu dostluk için soruşturma bile açılacağını” yazıyorlarmış. Allah Allah… Türkiye’den biri “gönderilen”, öteki “kendi giden” iki Afrikalı futbolcunun arkadaşlığı Fransızları neden bu kadar ilgilendiriyor ki?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.