ORTAK MİTİNG

A -
A +
31 Mart 2019’da Cumhur İttifakı’nın alacağı oyların, 24 Haziran 2018’deki 27. dönem genel seçimlerinin gerisine düşmesi, Türkiye’yi erken seçime, bu da Cumhurbaşkanlığı Sistemini tartışmaya zorlar.
AK Parti ve MHP’nin mahallî seçimlerde de ittifaka gitmelerinin temel saik ve sebebi budur. İttifak gereği her iki parti, zayıf olup da müttefiki partinin seçilme ihtimali daha yüksek olan yerleri diğer partiye bıraktılar.
Mezkur iki partinin Cumhur İttifakı gibi mahallî ittifakları da gayet sağlam bir zemine oturmuş bulunmaktadır. Bu dayanışma, hem şartların ve hem de idealin gereğiydi. Her şey bir yana İstanbul’un kaybedilmesi tek başına büyük yüktür.
Şimdilerde müttefiklik adımından sonra bir adımın daha atılması mevzubahis. AK Parti genel başkan vekili Numan Kurtulmuş, her iki lider; Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin “ortak miting” yapabileceklerini ifade etti. Sn. Kurtulmuş, mes’uliyetini müdrik bir akil adamdır. Ne dediğinin farkındadır. Böyle bir tarz, partisinin müşterek görüşü olmasa dile getirmezdi. Gerçi daha Sn. Erdoğan bir şey konuşmadı ama “vekil, kel asil/vekil, asil gibidir!” denmiştir. Konuya Sn. Bahçeli’nin de soğuk bakmayacağı kanaatindeyiz.
Zira; mart seçimlerini Cumhur İttifakı’nın kazanma mecburiyeti olduğu gibi her iki partinin de bu seçimi kazanarak itibar ve yerlerini korumaları da kendi adlarına ayrıca zarurettir.
Dünyada seçim sicili en temiz ülkelerin başında gelmekteyiz. En kalkınmış ülkelerde sandığa gitme sayısı yüzde 50’yi bulduğunda bu memnuniyet vesilesi olurken aynı oran bizde yüzde 80’leri aşmaktadır. Diğer taraftan seçim yapılan nice memlekette kan aktığı hâlde Türkiye seçimlerinde Allah’a şükür ki kimsenin burnu bile kanamamaktadır. 1946’ların “açık oy, gizli tasnif” ve 1970’lerin “mükerrer oy” ve sandık çalınması ayıpları çok gerilerde kalmıştır. Bugün Türkiye’de parti temsilcilerinin müşahitliği ve hâkim teminatıyla seçimler yapılmakta, şaibesiz, hilesiz-hud’asız neticeler de ilk akşamdan açıklanabilmektedir.
Varılan bu olgunlukta mitinglerin payı göz ardı edilemez. Dünyanın değişik bölgelerinde değişik seçim yolları caridir. TV konuşmaları ve TV reklam ve gazete ilanları bizde de vardır. Ancak hiçbir tanıtım ve propaganda tekniğinin mitingin yerini alması düşünülemez. Miting büyük buluşmadır, ortak duygu ve heyecandır. Kürsüdekiyle meydandakinin kendini ifade edebilme imkânıdır. Gönül birliği ve göz temasıdır. Meydanlara hâkim olan, sandıktan zaferle çıkar. Onun için 7 Ağustos 2016’da Yenikapı’da olduğu gibi iki liderin sahnede birlikte olmaları, millete hitap etmeleri, ruhlarda zindeliğe yol açacaktır.
Böyle bir çalışma her il için beklenemez. 30 büyükşehirde bile olmaz. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır, Mersin, Antalya, Erzurum ve daha iki şehirle birlikte en fazla 10 ve fakat asgari 5 şehirde yapılır.
Ortak miting, siyasi hayatımızda yeni bir sayfa ve yeni bir üslup olacaktır. Muhtemelen 2 açık bir saklı ortaklı Millet İttifakı da bu yola gider. “Ortak Miting” başlangıcı, Cumhurbaşkanlığı yahut fiili Başkanlık Sisteminin tabii bir sonucu olarak uzun vadede “İki Partili Hayat”a geçişin de başlangıcı olarak görülebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.