Patlıcanı yıllarca yanlış pişirmişiz! Öyle bir püf noktası var ki yemelere doyamayacaksınız
Patlıcan, birçok mutfakta başrol oynayan lezzetli, çok yönlü bir sebze. İster bir makarna sosunda, ister kızartmada, ister kıymalı enfes bir yemekte… Ancak her yemeğe yakışan bir sebze olan patlıcanı yanlış pişirirseniz ziyan edebilirsiniz. İşte patlıcan hazırlarken yapmaktan kaçınmanız gerekenler…
Patlıcan yemekleri Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. Karnı yarığı, hünkar beğendisi, oturtması… Ama gelin görün ki patlıcan yemekleri hazırlarken öncesinde yapılan yanlışlar yemeğin tadını bozuyor. Hadi gelin patlıcanın pişirmenin tüm püf noktalarını anlatalım size. Bu yöntemler hem işinizi kolaylaştıracak hem daha lezzetli yemekler yapmanıza vesile olacak.
FAZLA YAĞ KULLANIMI
Patlıcanlar sünger gibidir, üzerine eklediğiniz herhangi bir malzemeyi fazlasıyla emer. Yağ da bu malzemelerden biri. Doğru miktarda yağ, tuz ve baharat seçimi yemeğinizi başarıya ulaştıracaktır. Kızartma tavasına yağ eklemek yerine ızgara patlıcan, sarma ve benzeri yemekler yaparken patlıcana fırçayla yağ sürün. Böylece toplamda ne kadar yağ kullandığınızı çok daha iyi kontrol edebilirsiniz.
SOS İŞLEMİNİN ATLANMASI
Soslamak patlıcanlara lezzet katar. Baharatları ve tuzu suyla karıştırın, ardından dilimlenmiş patlıcanı pişirmeden önce 30 dakika boyunca sosta bekletin. Bunun için kekik, biberiye gibi taze otlar da kullanabilirsiniz. Patlıcanına sosu eklemeden önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Bu, patlıcanın tadının harika olmasını sağlayacaktır.
ÖNCEDEN TUZLAMAYI UNUTMAK
Patlıcanları tuzlamak ve hafifçe kurutmak, fazla yağ ve suyu çekmemesi için kullanılan ortak adımlar… Patlıcan dilimlerinin her iki tarafını bir tutam tuzla harmanlayın. Bir saat kadar tezgahta bekletin. Kısa süre içinde patlıcanın yüzeyinde su damlacıklarının belirdiğini fark edeceksiniz. Pişirmeden hemen önce patlıcanın yüzeyini kurulamayı unutmayın.
YANLIŞ PATLICAN SEÇİMİ
Çürük, buruşuk ya da yumuşak patlıcanları nasıl hazırlarsanız hazırlayın muhtemelen kuru ve süngerimsi olacaklar. Patlıcanların boyutunu yapacağınız yemeğe göre seçin. Örneğin kızartma için orta boy patlıcan tercih edebilirsiniz. Çünkü patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdekler de o kadar büyük olur ve sonucunda tadı acımsı hale gelir.
AZ PİŞİRMEK
Çeşitlerine, büyüklüklerine ve nasıl kesildiklerine bağlı olarak patlıcanların tamamen pişmesi 15 ila 25 dakika sürer. Patlıcanları az pişirirseniz, elinizde pamuksu dokuya sahip, tadı acı bir sebze kalabilir. İnce dilimlenmiş yumuşak patlıcanların pişmesi 15 dakika yaklaşık sürer. Fakat daha kalın patlıcanlar az pişirildiğinde hafifçe kızarır, boyutları küçülür ancak içi kremsi ve çiğ kalır.
