Avustralya hatadan döndü! Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı geri çekildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Avustralya hatadan döndü! Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı geri çekildi

DÜNYA Haberleri

Donald Trump döneminde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı alan Avustralya, bu hatasında döndü. Dışişleri Bakanı Penny Wong, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının geri alındığını duyurdu. Şu anda 4 ülkenin Kudüs'te Tel Aviv Büyükelçilikleri bulunuyor.

Avustralya'da yeni gelen hükümet bir önceki hükümetin sorumsuz Kudüs kararını iptal ederek sağduyu yolunu tercih etti. Dışişleri Bakanı Penny Wong Canberra'nın, 2018 yılında alınan Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının geri alındığını duyurdu. Wong, hükümet olarak 'iki devletli' çözümden yana olduklarını söyledi. Ancak uzun yıllardır mazlum Filistin halkına red, asimilasyon ve zülüm politikaları uygulayan İsrail, bu çözüme yanaşmıyor.

''İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME BAĞLIDIR''

Wong yaptığı açıklamada, "Kudüs, İsrail ile Filistin halkı arasındaki herhangi bir barış müzakeresinin bir parçası olarak çözülmesi gereken nihai bir statü meselesidir. Avustralya, İsrail ve Filistin'in, uluslararası kabul görmüş sınırlar dahilinde, barış ve güvenlik içinde bir arada var olduğu iki devletli bir çözüme bağlıdır. Büyükelçiliğimiz hep Tel Aviv'deydi ve öyle olmaya da devam edecek" ifadelerini kullandı.

BİR ÖNCEKİ HÜKÜMET TANIMA KARARI ALMIŞTI

Avustralya'da Scott Morrison liderliğindeki hükümet 2018 yılında Batı Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanımıştı.

4 ÜLKE BÜYÜKELÇİLİKLERİNİ KUDÜS'E NAKLETMİŞTİ

ABD, eski Başkan Donald Trump döneminde Mayıs 2018'de büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı. Bu kararın ardından Kosova, Honduras ve Guatemala da büyükelçiliklerini Kudüs'e nakletti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...