Ayak basmadan önce iki kere düşünün: En tehlikeli 10 ülke açıklandı

Düzenleyen: / Kaynak: Independent Türkçe
- Güncelleme:
Ayak basmadan önce iki kere düşünün: En tehlikeli 10 ülke açıklandı

Dünya Haberleri  / Independent Türkçe

Dünyanın en tehlikeli 10 ülkesi, Küresel Barış Endeksi 2023 raporunun yayımlanmasıyla ortaya çıktı. Araştırmacılar, dünyanın son 15 yılda daha az barışçıl ve güvenli hale geldiğini açıkladı. Söz konusu rapor sosyal medyada gündem oldu.

Ekonomi ve Barış Enstitüsünün yıllık Küresel Barış Endeksi (Global Peace Index/GPI) adı verilen raporu yayımlandı. Dünya nüfusunun yüzde 99,7'sini dikkate alarak hazırlanan rapor, 163 bağımsız devlet ve bölgeyi 'toplumsal güvenlik ve emniyeti, iç ve uluslararası çatışmayı ve militarizasyon derecesini' ölçerek sıralıyor. 

2023 yılına ait verilerle hazırlanan raporda, bu ay volkanik patlama tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzlanda'nın genel olarak en güvenli ülke olduğu sonucuna varıldı. En güvenli ülkeler sıralamasında Danimarka 2., İrlanda 3. ve Yeni Zelanda 4. oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 130. sıradaki Güney Afrika'nın ve 129. sıradaki Haiti'nin gerisinde kalarak yine 131. sıraya yerleşti. 

Peki, dünyanın en tehlikeli ülkeleri hangileri? İşte bu sorunun cevabı... 

DÜNYADA EN TEHLİKELİ ÜLKELER LİSTESİ 2023

Listede en tehlikeli ve insanlar için güvenli olmayan ülkelerin sıralaması şaşırtıcı olmadı. En tehlikeli ülke, üst üste sekizinci defa "dünyanın en az barışçıl ülkesi" olarak kabul edilen Afganistan (163.) oldu. Dünyanın en tehlikeli ikinci ülkesi ise Yemen (162.) olarak kayıtlara geçti. Yemen'i, Suriye (161.), Güney Sudan (160.) ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (159.) takip ediyor.

Çalışmanın yazarları şu şekilde bir değerlendirme yaptı:

"Ukrayna'daki savaşın küresel barış üzerinde önemli bir etkisi oldu; Ukrayna ve Rusya, barışta sırasıyla en büyük ve beşinci en büyük bozulmayı yaşadı. Haiti, Mali ve İsrail, en büyük bozulmanın yaşandığı diğer ülkelerdi."

Bu arada, çalışmanın İsrail ile Hamas arasında devam eden şiddetli savaştan önce yapıldığını belirtelim. 

Araştırmaya göre Avrupa dünyanın en barışçıl bölgesi ve en barışçıl 10 ülkeden 7'sine ev sahipliği yapıyor. En barışçıl olan diğer üç ülke Asya-Pasifik bölgesinde. Rapor, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinin dünyanın en az barışçıl bölgesi olmayı sürdürdüğü sonucuna varıyor; en az barışçıl olan 10 ülkeden 4'üne ev sahipliği yapıyor.

Ortalama küresel barış seviyesi yüzde 0,42 geriledi. Bu son 15 yıldaki 13. gerileme olarak gösteriliyor. 2022'de 84 ülke barışçıllık açısından iyileşme kaydederken, 79'u daha da kötüye gitmişti.

DÜNYANIN EN BARIŞÇIL VE GÜVENLİ ÜLKESİ: İZLANDA

2023 yılında da dünyanın en barışçıl ülkesi olan İzlanda, 2008'den beri bu unvana sahip. Bu arada çalışmanın, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşından ve İzlanda'daki son volkanik faaliyetten daha önce hazırlandığını söyleyelim. 

Sidney merkezli olarak çalışmalarını sürdüren Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafsız ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tanımlanıyor. 

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ ÜLKELERİ NERELER? 

En tehlikeli ülkeler sırasıyla şu şekilde:

Afganistan
Yemen
Suriye
Güney Sudan
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Rusya
Ukrayna
Somali
Sudan
Irak

DÜNYANIN EN BARIŞÇIL ÜLKELERİ HANGİLERİ? 

İşte 2023 yılında dünyanın en barışçıl ve güvenli ülkeleri sırasıyla şu şekilde:

İzlanda
Danimarka
İrlanda
Yeni Zelanda
Avusturya
Singapur
Portekiz
Slovenya
Japonya
İsviçre

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Independent Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...