Lukaşenko, Paşinyan'ı tiye aldı: Türkiye Azerbaycan'ın yanındaysa ne olmuş?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Lukaşenko, Paşinyan'ı tiye aldı: Türkiye Azerbaycan'ın yanındaysa ne olmuş?

DÜNYA Haberleri

Belarus Lideri Lukaşenko, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı adeta tiye aldı. 'Azerbaycan ile meseleyi Aliyev ile oturup çöz' önerisinde bulunan Lukaşenko, 'Azerbaycan'ın arkasında Türkiye duruyor diyorlar. Ne olmuş? Bu bir siyasettir. Türkler Azerbaycan'ı destekliyor, çünkü onlar yakınlar ve kardeşler.' sözleriyle dikkat çekti.

İlginç ve dobra çıkışlarıyla bilinen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yine şaşırtmadı. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü olağanüstü toplantısında bir konuşma yapan Lukaşenko, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a verdiği gerçekçi ve alaylı cevapla gündem oldu. 

PAŞİNYAN'I TİYE ALDI: TUHAF OLMAKTAN ÖTE

Belarus Lideri Lukaşenko, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı hakkında "KGAÖ'nün pozisyonu ve değerlendirmesini" soran Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı bozdu.

"BİLMİYOR MUSUNUZ?"

Lukaşenko, "Bizim pozisyonumuzu belirlememizi istiyorsunuz. Bizim pozisyonumuzu bilmiyor musunuz? Komşu devletler arasında çatışmaların barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için yol haritası soruyorsunuz. Hangi yol haritası?

Cevap veriyorum, (Azerbaycan Cumhurbaşkanı) İlham Aliyev ile oturun, eğer gerekirse Rusya Devlet Başkanı'na sorun ve karar verin. Bugün karar almazsan, sonra daha kötü olacak. Bunu kendin anlıyorsun. Bu çatışmaya ihtiyacımız yok. Bu sorular tuhaf olmaktan öte, Nikol." ifadelerini kullandı.

YENİDEN ANALİZ ÖNERİSİ

KGAÖ liderleri olarak gelecek ay Erivan'da bir araya geleceklerini hatırlatan Lukaşenko, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan liderlerinin 31 Ekim'de bir araya gelmesinden sonra durumun yeniden analiz edilmesini önerdi.

'KGAÖ İLE AZERBAYCAN KARŞI KARŞIYA GELEMEZ' MESAJI

Durumun "bir yanda KGAÖ, bir yanda Azerbaycan" meselesi olmadığına dikkati çeken Lukaşenko, Azerbaycan'ın da üye olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin aynı zamanda KGAÖ üyelerinden oluştuğunu hatırlattı.

"RUSYA İÇİN HASSAS KONU"

Lukaşenko, "Ortodoks Ermenistan ile çok yakın bağlarımız var. Müslüman Azerbaycan ile çok yakın ilişkilerimiz var. Bu, özellikle 30 milyon Müslüman'ın yaşadığı Rusya dahil diğer KGAÖ üye devletleri için hassas bir konu. Yani tüm nüanslar dikkate alınmalıdır." diye konuştu.

"KGAÖ BİZİMLE Mİ SORUSU SORMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Bütün bu gerekçelerden dolayı Ermenistan'ın "KGAÖ bizimle mi değil mi?" şeklinde soru ortaya koymasının mümkün olamayacağını dile getiren Lukaşenko, halihazırda Azerbaycan'ı Aliyev'in yönettiğini, bu yüzden Paşinyan'ın dile getirdiği sorunların şimdi çözülebileceğini vurguladı.

"AZERBAYCAN'IN ARKASINDA TÜRKİYE DURUYOR DİYORLAR, NE OLMUŞ?"

Lukaşenko, "Azerbaycan'ın arkasında Türkiye duruyor diyorlar. Ne olmuş? Bu bir siyasettir. Türkler Azerbaycan'ı destekliyor, çünkü onlar yakınlar ve kardeşler. Rusya da Belarus'u destekliyor, Belarus da Rusya'yı. Çünkü biz de yakınız ve kardeşiz. Bu yüzden Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunu şimdi çözmek lazım." ifadesini kullandı.

KGAÖ TOPLANTISI

Rusya'nın Soçi kentinde 31 Ekim'de yapılacak Rusya-Azerbaycan-Ermenistan zirvesi öncesi Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin liderleri olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Video konferans yöntemiyle gerçekleşen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas katıldı.

PUTİN: HER ŞEYİ YAPIYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin istikrara kavuşturulması için Rusya'nın mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi.

Putin toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya'nın tarihsel süreçte istikrara her zaman dikkat ettiğini ve eski çağlardan beri Ermeni halkının güvenliğinin sağlanmasına destek olduğunu söyledi. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilere ilişkin açıklamalarda bulunan Putin, "Ermenistan-Azerbaycan anlaşmasına gelince, Bakü ile Erivan arasındaki ilişkilerin kapsamlı bir şekilde normalleşmesini sağlamak için bugün mümkün olan her şeyi yapıyoruz. Yakın geçmişte hem Azerbaycan hem de Ermenistan, tek bir devletin parçasıydık. Hem Erivan hem de Bakü ile çok fazla bağımız var. Elbette hepimiz zorluklarla karşı karşıyayız. Ancak, Rusya'ya yakın devletler arasındaki sorunlardan ve çelişkilerden uzak kalamayız ve her zaman barışçıl çözümlerine katkıda bulunmaya hazırız" dedi.

"İLİŞKİLERİN NORMALLEŞTİRİLMESİNİ SAĞLAMAK MÜMKÜN"

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin ortak mutabakatının hükümlerine sıkı sıkıya bağlı kalmasının barışa giden tek mümkün ve gerçekçi yol olduğunu vurgulayan Putin, "Ermenistan-Azerbaycan sınırının belirlenmesi, ulaşım ve iletişiminin önündeki engellerin kaldırılması ve insani sorunların çözülmesine ilişkin bu anlaşmaların tutarlı bir şekilde uygulanmasıyla, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde normalleştirilmesini sağlamak mümkün" şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...