Kaliforniya Valisi Newsom: "Tünelin sonunda ışığı görüyoruz”

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kaliforniya Valisi Newsom: "Tünelin sonunda ışığı görüyoruz”

DÜNYA Haberleri  / İHA

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, yaşamı normale döndürme çalışmaları kapsamında ‘Evde kalın’ kuralının yumuşatılabileceğinin sinyalini vererek "Tünelin sonunda ışığı görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, eyalette hayatı normale döndürme çalışmalarında kesin bir tarih vermeden “Tünelin sonunda ışığı görüyoruz” dedi. Vali Newsom gerçekleştirdiği basın toplantısında ‘Evde kalın’ kuralının yumuşatılabileceğini belirterek bir taraftan “Tünelin sonunda ışığı görüyoruz” derken diğer taraftan “Bu en zor ve tartışmalı nokta” şeklinde konuştu.

Politika değil sağlıkçılar karar verecek
Newsom, Kaliforniya’da Covid -19 salgınının yayılma sürecinin ve ölüm oranlarının sabitlendiğini belirterek umutlu olduğunu, hayatı normale döndürme sürecinin kesinlikle politik çıkarlar değil halk sağlığı göz önüne alınarak gerçekleşeceğini ifade etti.

Öncekinden farklı bir dünya olacak
“Henüz riskli bölgeden çıkmadık” diyen Newsom ekonomi ve sosyal yaşam normale dönerken de Kaliforniya’nın liderlik edeceğini söyledi. Öncekinden farklı olarak sosyal mesafeye dikkat eden restoranlar ile okullarda sınıf düzenleri gibi farklılıkların görüleceğini söyleyen Newsom, gelecek verilere göre kuralları sıklaştırıp gevşetebileceklerini ifade etti.

Hayatın ne zaman normale döneceği konusunda bir takvim açıklamayan Newsom, koruyucu maskelerin kullanıldığı, restoranların müşterilerinin ateşini ölçtüğü ve maske takan garsonlar ile servis verilen bir dünya olacağını, bu sürecin tam bağışıklık veya bir aşı bulununcaya kadar devam edeceğini ifade etti.

Kurallar yumuşatılmadan önce 5 konunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Newsom bunları şu şekilde sıraladı:
Test sayısını ve takibi artırarak enfekte olan hastaların karantinasını sağlamak
Risk grubu yüksek olan evsiz veya yaşlı kesimin virüse maruz kalma riskini azaltmak
Hastaneleri vakalar ile başa çıkabilecek durumda tutmak
İş yerleri, okullar ve diğer alanları açmak ve aynı zamanda sosyal mesafenin korunması için planlama hazırlamak
Salgın tekrar yükselirse yasak ve koruma emirlerini tekrar yürürlüğe koymak için plan hazırlamak.
Newsom bu maddelerin hazırlığı tamamlandıktan sonra hayatın bir anda değil yavaş yavaş normalleşeceğini ifade etti.
Kaliforniya önümüzdeki haftalarda şu anda olduğu gibi sadece semptom gösteren kişiler yerine genel sağlık taramasına başlayacağını duyurdu. Kaliforniya’da şu ana kadar 199 bin 667 kişiye test yapıldığı, dün öğleden sonra itibari ile 24 bin 579 kişide hastalık görüldüğü ölü sayısının 734’e yükseldiği kaydedildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...