Körfez Zirvesi'ne Şara damga vurdu! Trump: Türkiye'den dostumla görüştük, Suriye'ye şans vereceğiz

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Körfez Zirvesi'ne Şara damga vurdu! Trump: Türkiye'den dostumla görüştük, Suriye'ye şans vereceğiz
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile yaptığı görüşmenin ardından Körfez Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Trump, Suriye'nin yeniden inşası ve bölgesel barışın sağlanması adına önemli adımlar atılacağını belirterek, uluslararası iş birliğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump,  Körfez Zirvesi kapsamında yaptığı açıklamalarda Suriye, Gazze ve Orta Doğu barış süreci üzerine önemli mesajlar verdi.

Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirvede, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldiğini ve Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesini görüştüklerini ifade etti.

ABD Başkanı, "Türkiye'den dostumla görüştüm az önce. Suriye'ye büyük bir şans vereceğini düşünüyorum. Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldıracağız. Bu gerçekten çok iyi olacak. Yaptırımları kaldırma kararım büyük alkış topladı" dedi. 

Körfez Zirvesi başladı! Trump'tan Suriye için çağrı: Türkiye'den dostumla görüştük, Şam'a şans vereceğiz - 1. Resim


SURİYE LİDERİ ŞARA: BU BAŞARIYI HALKIMIZLA PAYLAŞIYORUZ

Suriye lideri Şara görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada ise, "Bu başarıyı, Suriye'yi eski statüsüne kavuşturmak için fedakarlık yapan halkımızla paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı

SURİYE'YE YAPTIRIMLAR KALKIYOR! "YENİ BİR ORTADOĞU ŞEKİLLENDİRECEĞİZ"

Trump, zirvede konuşmasında, Suriye üzerindeki tüm yaptırımların kaldırılacağını açıkladı. "Suriye üzerindeki TÜM yaptırımları kaldıracağız. Bu olumlu bir şey olacaktır." ifadelerini kullanan Trump, yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte bölgedeki ekonomik toparlanmanın hızlanacağını belirtti.

Beyaz Saray kaynaklarına göre, Trump'ın Ahmed Şara'dan bazı talepleri olduğu aktarıldı. İsrail ile İbrahim Anlaşması'nın imzalanması, tüm yabancı teröristlerin Suriye'yi terk etmesi, silahlı Filistinlilerin sınır dışı edilmesi, DEAŞ'ın yeniden canlanmasını önlemek için ABD'ye destek verilmesi ve Kuzeydoğu Suriye'deki DEAŞ gözaltı merkezlerinin sorumluluğunun Suriye tarafından üstlenilmesi konuları görüşmede gündeme geldi. 

Körfez Zirvesi başladı! Trump'tan Suriye için çağrı: Türkiye'den dostumla görüştük, Şam'a şans vereceğiz - 2. Resim


ABRAHAM ANLAŞMASINA YENİ KATILIMLAR HEDEFLENİYOR

Trump, Abraham Anlaşması'na daha fazla ülkenin dahil edilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bu anlaşmanın bölgedeki barış sürecini hızlandıracağını belirten Trump, yeni katılımlarla birlikte Orta Doğu'da istikrarın güçleneceğini vurguladı.

"Yeni bir Ortadoğu şekillendireceğiz" diyen Trump, "Bütün dünya Ortadoğu'ya bakıyor, biz müreffeh bir Ortadoğu inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı. Orta Doğu'nun ekonomik ve siyasi istikrarının sağlanması adına bölgesel liderlerle ortak hareket edeceklerini yineledi.

İSRAİL HEZİMETE UĞRADI

Trump-Şara görüşmesini değerlendiren İsrail medyası, bebek katili Başbakanı Binyamin  Netanyahu'nun Trump'tan Suriye yaptırımlarını kaldırmamasını istediğini yazdı. Ancak Trump, bu talebe rağmen yaptırımları kaldırma kararını duyurdu.

ŞARA'DAN ABD'YE PETROL VE DOĞALGAZ YATIRIMI DAVETİ

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Şara, Trump'a Amerikan şirketlerini Suriye'nin petrol ve doğalgaz sektörüne yatırım yapmaya davet etti. 

GAZZE İÇİN GÜVENLİ GELECEK ÇAĞRISI

Trump, Körfez Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, "Gazze'deki tüm rehineler serbest bırakılmalı ve bu odadaki liderlerin desteğiyle barış için çalışmalıyız. Gazze için onur bir gelecek istiyoruz" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı ayrıca ABD'nin bölgedeki müttefiklerine olan desteğini vurgulayarak, "Dostlarımızın ve ortaklarımızın yanında duracağız ve tehditlere karşı koyacağız" dedi.

Körfez Zirvesi başladı! Trump'tan Suriye için çağrı: Türkiye'den dostumla görüştük, Şam'a şans vereceğiz - 3. Resim


İRAN'LA ANLAŞMA ŞARTI: TERÖRİZMİ DESTEKLEMEMEK

İran'la muhtemel bir anlaşma ihtimaline de değinen Trump, "İran ile anlaşma yapmak isterim, ancak bunun için İran'ın bölgede terörizmi desteklemeyi bırakması ve nükleer silah arayışında olmaması gerekir" şeklinde konuştu.

"İRAN NÜKLEER SİLAH ELDE EDEMEZ"

Trump, konuşmasında İran'ın nükleer silah geliştirmesine asla izin verilmeyeceğini belirterek, "İran nükleer silah elde edemez" dedi.

Körfez Zirvesi başladı! Trump'tan Suriye için çağrı: Türkiye'den dostumla görüştük, Şam'a şans vereceğiz - 4. Resim


VELİAHT PRENS: İSTİKRAR LAZIM

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, zirvede yaptığı konuşmada ise, Lübnan'da devlet kontrolü altında sınırlı silah sevkiyatının gerekliliğini vurguladı. "Lübnan'da istikrarın sağlanması adına çabaları destekliyoruz" ifadelerini kullanan Bin Selman, Yemenli taraflar arasında diyaloğun teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Bin Selman, bölgesel istikrarın sağlanması adına ABD ile iş birliği ve koordinasyonun devam etmesi gerektiğini ifade etti.

KUVEYT EMİRİ: ZİRVE KARMAŞIK KOŞULLAR ALTINDA GERÇEKLEŞİYOR

Zirvenin sonunda konuşan Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ise  toplantının son derece karmaşık uluslararası koşullar altında gerçekleştiğini duyurdu. Emiri, "Bugün, çatışmaların ve gayriresmî meydan okumaların tırmandığı kritik uluslararası koşullar altında bir araya geliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...