Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Rusya-Ukrayna arasında nükleer savaş çıkar mı? Putin'in adımları ne anlama geliyor? Uzmanı değerlendirdi
Dünya

Rusya-Ukrayna arasında nükleer savaş çıkar mı? Putin'in adımları ne anlama geliyor? Uzmanı değerlendirdi

Son Güncelleme: 24 Eylül, 2022 - 13:59
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Rusya-Ukrayna arasında nükleer savaş çıkar mı? Putin'in adımları ne anlama geliyor? Uzmanı değerlendirdi
Fotoğraf BaşlığıRusya-Ukrayna arasinda nükleer savas çikar mi? Putin'in adimlari ne anlama geliyor? Uzmani degerlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmı seferberlik ilan ettiği açıklamasını değerlendiren Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu, olası bir nükleer silah kullanımıyla ilgili “Şu an herhangi bir nükleer silahın kullanılması tahribatı o derecede büyüktür ki onun, geri dönüşü olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalacak. Bu, Rusya’nın kendisini de etkileyecek” dedi.

Kaydet
a- | +A

Geride bırakığımız 24 Şubat'ta Rusya Ukrayna'ya saldırmış ve Ukrayna'nın birçok noktasına saldırı düzenlemişti. Saldırıda binlerce insan hayatını kaybetmiş ve milyonları aşan Ukraynalı ülkesinden komşu ülkelere göç etmek zorunda kalmıştı. Tüm bunlara karşın Rusya saldırılara devam etmiş ve Batı Rusya'nın bu saldırgan tavırları nedeniyle başta Putin olmak üzere birçok Rus devlet insanına yaptırım kararı almıştı. Batı'nın yaptırımları kişilerden öte Rus ekonomisinide hedef alıyordu ve yaptırımlar nedeniyle bazı Rus bankalar uluslararası pazardan çıkarıldı. Böylece Rus ekonomisi doğrudan hedef alındı ve zayıflatılmak istendi. İki ülke arasında sular durulmazken, duran tahıl sevkiyatı nedeniyle küresel anlamda gıda krizi alarlamları çalmaya başladı ve tam da bu noktada Türkiye Tahıl Koridoruyla bu savaşta çok önemli bir rol oynadı.

'KISMİ SEFERBERLİK' ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

Tahıl Koridoru sayesinde hem tahıl sevkiyatı tüm dünyaya yapılmaya devam etti hem de ikş ülke nihayet Türkiye'nin çabaları ile ortak bir noktada buluşabildi. Sevkiyat devam ediyor ancak Rusya saldırılara devam ettiği gibi geçtiğimiz günlerde Rusya lideri Putin, ülkede 'kısmi seferberlik' ilan ettiğini, duyurdu ve bu çok ses getirdi. Putin'in kararına karşı olanlar ve askere gitmek istemeyenler ülkeyi terk etmeye başladı. Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın devlet televizyonlarından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ülke genelinde "kısmi seferberlik" ilan edildiğini açıkladı. Putin’in kullandığı “Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Batı'ya söylüyorum, yanıt verecek çok sayıda silahımız var. Bu blöf değil” ifadeleri olası bir nükleer silah tehdidini ortaya çıkardı.

NÜKLEER SİLAH GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SONUÇ

Putin'in çağrısının ardından ülkede tartışmalar çıktı ve bu konuda rus halkı ikiye bölündü. Savaş adım adım farklı bir boyuta ilerlerken daha önce de iddia edildiği gibi Putin'in nükleer silah kullanması gibi iddialarda konuşulmaya başlandı. Konuya ilişkin Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu, olası bir nükleer silah kullanımıyla ilgili “Şu an herhangi bir nükleer silahın kullanılması tahribatı o derecede büyüktür ki onun, geri dönüşü olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalacak. Bu, Rusya’nın kendisini de etkileyecek” ifadelerini kullandı.

Rusya-Orta Asya-Kafkasya olmak üzere Rusya’nın dış politikasıyla ilgili alanlarda çalışmalarını sürdüren ANKASAM Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu, Rusya lideri Putin’in açıklamalarını, özellikle de nükleer silah kullanımı olup olmayacağını ve olursa ne gibi sonuçların doğacağını değerlendirdi.

BATI'YA GÖZ DAĞI VERMEK

Rusya Devlet Başkanı Putin’in ilan ettiği kısmı seferberliğin önce nedenine bakılması gerektiğini söyleyen Askeroğlu, kısmı seferberliğin iki nedenden dolayı ilan edildiğini, birincisinin Rusya’nın Ukrayna sahasındaki askeri faaliyetinde yetersiz kaldığından dolayı asker sayısını artırmak olduğunu, ikincisininse Batı’ya göz dağı vermek ve caydırmaya çalışmaktan kaynaklandığını ifade etti.

Putin’in açıklamalarının bölge için tehlikeli olduğunu ifade eden Askeroğlu, açıklama sonrası Rusya’da yankılar uyandığını not düşerek, “Hem Rusya için çünkü Rusya’nın gördüğünüz gibi ülke içinde Putin’in bu kararına karşı ciddi bir tepki var, muhalefet yükselmeye başladı. Buna karşı olanlar veya askere gitmek istemeyenler ülkeyi terk etmeye başladı. Mitingler başladı. Putin’in kararı daha önce örneğin şubat ayında Ukrayna müdahale ettiğinde verilen destekle verilen destekle şu an Putin’in kararlarına verilen destek arasında büyük bir fark var” diye konuştu.

'RUSYA'NIN SOVYETLER BİRLİĞİ MİRASINDA KALAN BİR NÜKLEER GÜÇ VAR'

Rusya ile Amerika’nın dünyanın nükleer gücünün birçoğunu elinde barındırdığını söyleyen Askeroğlu, “Rusya’nın Sovyetler Birliği mirasında kalan bir nükleer gücü var ve Rusya Amerika ile beraber dünyanın en büyük nükleer kapasitesine sahip ülkedir. Amerika ile Rusya’nın elinde bulundurduğu silahlar yarı yarıya eşittir. Dünyanın neredeyse toplam yüzde 96-97’sine kadar. Örneğin Rusya’nın ve Amerika’nın eşit derecede nükleer silahlara sahip bin 500 nükleer silah başlığı var. Bunların bir kısmı konuşlanmış vaziyette. Bir kısmı da rezervde bekliyor” cümlelerine yer verdi.

'BUNUN SONUÇLARI ÇOK BÜYÜK OLACAK'

Rusya’nın nükleer silah kullanma ihtimalini değerlendiren ANKASAM Avrasya Uzmanı Askeroğlu, bunun sonuçlarının çok büyük olacağını, Putin’in bunu açıklama sebebinin Batı ülkelerine göz dağı vermek olduğunu vurguladı. Askeroğlu, şunları kaydetti:

“Onu (Rusya’nın olası bir nükleer saldırısı) söylemek açık bir şekilde çok zor. Bu çok faktöre bağlı olacak ama riskleri var, Putin’de bunun farkında. Ama şöyle bir durum da var, bunu açıklama sebebi Putin’in aslında Ukrayna’da kaybetmek istemediğini gösteriyor ve bunu Batılı ülkelere mesaj veriyor. ‘Ben Ukrayna sahasında kaybetmek istemiyorum, konvansiyonel silahlarla kaybetme durumuna getirirseniz ben artık nükleer silahları kullanacağım’ diye caydırmaya çalışıyor. Aslında bu. Bunun sonuçları çok büyük olacak. Amerikalılar tarafından yapılan açıklamaya göre de eğer böyle bir durum olursa yani nükleer silahların kullanılması yaşanırsa sadece Rusya, Ukrayna ya da kullanılan yeri ilgilendirmeyecek, öncelikle bölgeyi daha sonra da kıtayı ve tamamen dünyayı ilgilendirir.”

1945 yılında ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik muharebelerinde Japonya'nın Hiroşima kentine uranyum katkılı "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı atmasından beri herhangi bir nükleer silah kullanılmadığını hatırlatan Askeroğlu, mevcut nükleer silahların caydırmak için olduğunu belirtti.

NÜKLEER SİLAH RUSYA COĞRAFYASINI ETKİLEYECEK

Rusya’nın nükleer silah kullanması durumunda herkesin etkileneceğine vurgu yapan Askeroğlu, “Şu an herhangi bir nükleer silahın kullanılması tahribatı o derecede büyüktür ki onun, geri dönüşü olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalacak. Bu, Rusya’nın kendisini de etkileyecek. Çünkü orada insanlar var ve onun etkisi sadece tahribat değil nükleer dediğimizde kimyasal olarak da bunun Rusya’nın coğrafyalarına doğru da kayacağı bilinmektedir. Bu da Rusya’nın Ukrayna’da aslında amaçladığı siyasetten tamamen bambaşka bir noktaya gidiyor” ifadelerini kullandı.

'NATO ÜLKELERİNİN RUSYA'yA KARŞI NÜKLEER SİLAH KULLANIMI HAYALİ BİR DURUM'

NATO’nun Rusya’nın olası bir nükleer saldırısı karşısında nükleer silah kullanma ihtimalini de değerlendiren Askeroğlu, bunun pek olası bir durum olmadığını belirterek, “NATO ülkelerinin tamamı bir araya gelip karar almaları lazım o da tabi nükleer silahlara sahip ülkelerin kararlarına bağlı olacak. O da NATO ülkelerinin sadece üçünde nükleer silah var. ABD, Fransa ve İngiltere. Bunlar eğer nükleer silahla karşılık vereceğine karar verirse o zaman bir araya gelip öyle bir karar almaları lazım. Böyle bir nükleer silahın Rusya tarafından Ukrayna’ya kullanılması karşılığında tüm NATO ülkeleri toplanıp Rusya’ya karşı nükleer silah kullanması çok hayali bir durum. Bence pek olası bir durum değil” dedi.

RUSYA TEK BAŞINA KALDI

Herhangi bir çatışma durumunda Rusya’ya destek verecek ülkenin olmadığını, müttefiklerinin bile Rusya’nın savaş politikasını desteklemediğini kaydeden Avrasya Uzmanı Dr. Askeroğlu, “Rusya’nın kendi müttefikleri bile Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını desteklemiyor. Müdahalesini desteklemiyor ve karşı çıkıyor. Kazakistan, Ermenistan hatta Belarus bile buna karşı çıktı, zorla bu şekilde Rusya’ya destek vermek durumunda kaldı. Herhangi bir şekilde normal geleneksel silahlarla, başka türlü silahlarla herhangi bir çatışma olacak olursa bir Batı dünyası bir de Rusya arasında olacak. Dünya savaşı değil de bu şekilde olacak çünkü Rusya şu an tek başına kaldı, herhangi bir devlet desteklemiyor. Çin bile müttefiki ya da stratejik ortağı olarak görünse bile Rusya’nın bu politikasını desteklemiyor veya çatışmaların bir an önce bitmesini istiyor” diye konuştu.

Askeroğlu, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sırasında aldığı konumun doğru olduğunu, barışçıl yöndeki hareketlerin devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Öte yandan, Askeroğlu, Rusya’nın Avrupa’ya gazı kesmesinin kendisine de olumsuz etkileri olacağını da ekledi.

BAKMADAN GEÇME
Putin
HABER
Putin'in 'nükleer' tehdidi sonrası ABD'den Rusya'ya 'gizli' mesaj: Bedeli ağır olur

BAKMADAN GEÇME
Japon otomobil devi Toyota, Rusya
HABER
Japon otomobil devi Toyota, Rusya'daki fabrikasını kapattı

BAKMADAN GEÇME
Ukrayna’da Rusya kontrolündeki 4 bölgede referandum
HABER
Ukrayna’da Rusya kontrolündeki 4 bölgede referandum

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Eylül, 2022 - 13:59
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Alman basını itiraf etti: Avrupa ülkeleri Türkiye’nin yeşil pasaportuna dokunmaya cesaret edemiyor
    Alman basınından yeşil pasaport itirafı! "Türkiye'...
    Kaydet
  • 2
    Özgür Özel mezarı başında rakı içmişti! Kamer Genç'in avukatından
    Genç'in avukatından Özel'in rakı görüntülerine tep...
    Kaydet
  • 3
    Gezegendeki her bina artık üç boyutlu haritada: Evinizi de bulabilirsiniz! (Global Building Atlas nasıl kullanır?)
    Gezegendeki her bina artık üç boyutlu haritada: Ev...
    Kaydet
  • 4
    Kıyma 450, mandalina 16, ekmek 7,5 TL! Halk Pazarı'nın 10'uncu şubesi açıldı
    Kıyma 450, mandalina 16, ekmek 7,5 TL! Halk Pazarı...
    Kaydet
  • 5
    Köyüne tesis kurdu, ürünü 10 kat değerlendi! İlk ihracatı Almanya'ya yaptı
    Köyüne tesis kurdu, ürünü 10 kat değerlendi!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Dünden bugüne…
    Kaydet
  • Hasan Yavas
    Hasan Yavas Namaz, nimetlere teşekkür etmektir
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Hazret-i Mevlâna, ney çalmadı, dönmedi!
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan Salih bir genç ve saliha bir kız...
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek “Nefis, gerçekten kötülüğü şiddetle emreder!..”
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Türkiye lüks konutta cazibe merkezi oluyor
    Türkiye lüks konutta cazibe merkezi oluyor
    Kaydet
  • Plakayı bezle gizlediğini sandılar altından plaka çıkmadı! Sürücüye ağır ceza
    Plakayı bezle gizlediğini sandılar altından plaka çıkmadı! Sürücüye ağır ceza
    Kaydet
  • Ceza yazılacağını duyunca deliye döndüler! Zabıtaya saldırı kamerada
    Ceza yazılacağını duyunca deliye döndüler! Zabıtaya saldırı kamerada
    Kaydet
  • Yapay zekâ stratejik iş ortağına dönüşüyor
    Yapay zekâ stratejik iş ortağına dönüşüyor
    Kaydet
  • İhracatçıya yüzde 61’lik lojistik desteği
    İhracatçıya yüzde 61’lik lojistik desteği
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Matrix'ten esinlenip vücuttaki ısıdan elektrik üretecekler! Proje TÜBİTAK'ta
Matrix'ten esinlenip vücuttaki ısıdan elektrik üretecekler!
Kaydet
Eşek etinden köpek maması ihracı! Avrupa'nın talebi üzerine harekete geçtiler
Eşek etinden köpek maması ihracı
Kaydet
Elazığ'da yediemin otoparkında yüzlerce araç yosun tuttu: 500 milyon TL'lik servet çürüyor
Yüzlerce araç yosun tuttu: 500 milyon TL'lik servet çürüyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası