Günlük yevmiyeleri neredeyse ikiye katlandı! Bu yöntemle hem üretici, hem işçi kazanıyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Günlük yevmiyeleri neredeyse ikiye katlandı! Bu yöntemle hem üretici, hem işçi kazanıyor
Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Manisa'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarında yaprak toplayan ev kadınları, aile ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Normalde günlük yevmiye 850 TL iken, yaprak toplayan kadın işçiler buldukları bir yöntemle gelirlerini neredeyse ikiye katlıyor.

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde bulunandünyaca ünlü 'çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağları'nda yaprak toplama sezonu Mayıs ayı ile birlikte başladı. Toplanan taze bağ yaprakları, ev kadınları tarafından salamura edilerek kışlık olarak hazırlanıyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan yapraklar, öğle saatlerine kadar evlere getirilerek cam veya plastik bidonlara konuluyor. Kaya tuzu ile hazırlanan salamura suyu ile bidonlara bastırılan yapraklar, serin ve gölge alanlarda iki yıla kadar tazeliğini koruyabiliyor.


"EKŞİLİĞİYLE GÜZEL OLUR"

Yıllardır salamura yapan 40 yaşındaki Ümmü Akkaya, yaprak salamurasının inceliklerini şu sözlerle anlattı:

"Bizler genelde kışlık olarak taze bağ yapraklarımızı mayıs ayında toplarız ki daha taze olur, ekşiliği olur. Topladığımız yaprakları saplarını kestikten sonra cam ya da plastik bidonlara sıkı şekilde doldururuz. Kaya tuzu ile hazırlanan salamura suyunu soğuduktan sonra üzerine döker, kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza ederiz."

Akkaya ayrıca bazı kişilerin yaprakları önce sıcak suyla sarartarak bidonladığını ve yine tuzlu suyla salamura ettiklerini belirtti.

Günlük yevmiyeleri neredeyse ikiye katlandı! Bu yöntemle hem üretici, hem işçi kazanıyor - 1. Resim


HEDİYELİK OLARAK DA KULLANILIYOR

Sarıgöl’de evlerde titizlikle hazırlanan salamura yaprakların, aynı zamanda hediyelik olarak da değerlendirildiğini belirten Akkaya, "Biz her zaman dört-beş bidon fazla yaparız. Uzakta olan eş, dost için güzel bir hediye oluyor. Kışın kargo ile gönderiyoruz ya da ziyaret ettiğimizde götürüyoruz. Çok makbule geçiyor" dedi.

Günlük yevmiyeleri neredeyse ikiye katlandı! Bu yöntemle hem üretici, hem işçi kazanıyor - 2. Resim


GÜNLÜK YEVMİYEYİ NEREDEYSE İKİYE KATLIYORLAR

Sarıgöl ve çevresinde üzüm bağlarında yaprak aralama işleri başlarken, birçok üretici 'topladığın yaprak senin olsun' diyerek işçilere ücret ödemeden aralama işlerini yaptırıyor. Bu yöntem hem üretici hem işçiler için avantaj sağlıyor.

Günlük yevmiye 850 TL iken, yaprak toplayan kadın işçiler bu yöntemle 1300-1500 TL arasında gelir elde edebiliyor. Bazı bölgelerde ise aralama işleri geleneksel yöntemle ödünç usulüyle yapılıyor.


AİLE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

İlçe genelinde kurulan yaprak alım merkezlerine tonlarca taze yaprak getiren kadınlar, satış yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Hafta sonları aileleriyle birlikte bağa giden öğrenciler de yaprak satarak harçlıklarını çıkartıyor.

Yetkililer, taze yaprak alımlarının eylül ortalarına kadar devam ettiğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...