Pos komisyonu katlandı, işletmeler zora girdi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Pos komisyonu katlandı, işletmeler zora girdi

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bankaların POS komisyonlarını yüzde 0,49’dan yüzde 3-4’e çıkarması küçük esnafı zora soktu. Birçok işletme kasa önlerine IBAN-Karekod koymaya başladı. Bazısı ise kredi kartından QR ile ödeme alıyor. Esnaf durumdan şikâyet ederek “Zaten zincir marketler işlerimizi bitirdi. Bir de banka komisyonları iyice belimizi büktü. Ayrıca kayıt dışılık artıyor” diyor…

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bankaların POS cihazı kullanan işletmelere uyguladığı faiz oranını yüzde 0,49 – 0,79’dan yüzde 3,5’a çıkarınca, küçük esnaf IBAN ve QR ile ödeme almaya başladı. Çoğu esnafın POS faizi ödememek için kasalarının önüne hesap numarası ya da karekod koyduğu görülüyor. Ayrıca hesabında para olmayan için de kredi kartından QR ile ödeme yoluna gidiliyor. Böylece müşteriler, para transferi ile aldıkları ürünün veya hizmetin bedelini iş yerine direkt olarak aktarabiliyor ve bankalar bu işlemden herhangi bir komisyon alamıyor. Yaşanan bu durumun kayıt dışılığı da artıracağı ifade ediliyor.

İstanbul’da mahalle marketi işleten Ramazan Aycan “Bu yeni bir durum değil. 3-4 aydır biz zaten POS cihazlarımız için yüzde 3-4 oranında faiz ödüyoruz. Sadece faiz ile kalmıyor, hat parası vs. derken zaten banka bizden iyi oranda kazanıyor. Bizler de bu farkları ürünlere zam olarak yansıtmak zorunda kalıyoruz. Nakit veya havale ödemesine küçük indirimler uyguluyoruz. Durum bu hâle geldi” dedi.

POS’TAN VAZGEÇEMEYİZ

Kendisi gibi birçok esnafın banka komisyonlarından bıktığını söyleyen Aycan “Resmen küçük esnafı yok ediyorlar. Zaten zincir marketlerin altında eziliyoruz. Bir de bankaların komisyon oranları yükselince fiyatlarımız zincir marketlerin bayağı üstüne çıkıyor. Benden ekmeği kredi kartı ile alan var, ben bu adamdan nasıl komisyon alayım. Bizler de bu nedenle alışverişlerde IBAN-karekod paylaşıyoruz. Ayrıca kredi kartı ile QR ödemesi yapılabiliyor. Çareyi burada bulduk. Bazı esnaf arkadaşlarımız POS cihazlarını kapatmaya başladı. Ancak bu çare değil. İnsanların cebinde nakit para kalmadı. Hepsi kredi kartı kullanıyor. Bankaya kızıp POS’u kapattığında işler kesiliyor. Bir daha açtırmak istediğinde de ekstra ücret alınıyor” dedi.

KAYIT DIŞILIĞI ARTIRACAK

İstanbul Beylikdüzü’nde kasaplık yapan Ahmet Yılmaz ise “Bankaların POS komisyonlarını artırması kayıt dışılığı artıracaktır. İşletmeler fiş ve fatura kesmeden ödeme almaya başladı bile. Kredi kartı ile ödeme kayda giriyor. Gelir vergini ödüyorsun. Bu yapılan yanlışı düzeltmeleri gerekiyor. Direkt olarak gıda fiyatlarına yansıyor. Bu devirde kimse nakit taşımıyor” diye konuştu. Mahalle esnafının küçük kârlar ile döndüğünü söyleyen Yılmaz “İnsanlar zaten gıda fiyatlarından şikâyetçi. Bir de ‘POS farkı alacağız’ dediğimizde tepki gösteriyorlar” ifadelerini kullandı. Berberlik yapan Ercan Güner ise “Bizde kredi kartı geçmiyor. Çoğu berber de kart kullanmak istemiyor” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...