Tekstilde AB alarmı! Avrupa'daki kriz ihracatımızı düşürdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tekstilde AB alarmı! Avrupa'daki kriz ihracatımızı düşürdü

Ekonomi Haberleri

Enerji krizi ve yüksek enflasyon, Avrupa’da durgunluk endişesini artırdı. Birkaç yıl önce rahat harcama yapan halk mecburi tasarrufa yöneldi, giyim ve zaruri olmayan diğer masraflar ertelendi. Bu tablo da bölgenin tekstil üssü Türkiye’nin siparişlerinde düşüşe yol açtı. Hazır giyim ve tekstil ihracatında yüzde 15-20 civarında azalma oldu.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

Avrupa’daki enerji krizi ve yüksek enflasyon, durgunluk endişelerini de beraberinde getirdi. Gıda ve enerji giderlerine yetişmeye çalışan halkın talebinin azalması, enflasyonla mücadele adına piyasada uygulanan sıkılaşma politikaları sebebiyle daha sert resesyon kaygısı, Avrupalı perakendecinin stoklarını ‘en düşük seviyede’ tutma isteğini beraberinde getirdi. Bu da Türkiye’den Avrupa’ya yapılan hazır giyim-tekstil ihracatında yüzde 15-20 azalmayı beraberinde getirdi. Türk hazır giyim sektörü ise endişeye rağmen Avrupa’daki bu durumun geçici olabileceği beklentisiyle temkinli hareket ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski başkanı tekstilci İsmail Gülle, geçen yıl kapasitenin çok üzerinde sipariş alıp gece gündüz çalıştıklarını, o zaman da ihracatçıya “Malınızı ucuza kaptırmayın” dediğini hatırlattı. “Yıl 365 gün. Bu durum geçici” derken, insan kaynağına sahip çıkılması mesajı veren Gülle “Biz yıllardır en büyük değerimizin yetişmiş insan kaynağımız olduğunu ifade ettik. Başarıya onlarla koştuk. Bu geçici bir durum. Zor dönemde ilk iş olarak istihdam azaltmayı düşünmeyelim. Zaten önümüzdeki dönemde gerek mülteci dönüşleri, gerekse emekliliğe ilişkin düzenlemelerle yetişmiş insan gücümüz çok daha değerli hâlde gelecek. Zor bir dönem. Dünya zor dönemden geçiyor ama şu birkaç aylık zor kış döneminin ardından siparişler yeniden artacaktır” ifadesini kullandı.

YENİ YIL HAREKET GETİRİR

Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan Avrupa enerji krizi ve gıda endişeleriyle artan fiyatlar, küresel enflasyon baskısı gibi etkenlerle AB bölgesindeki ekonomik yavaşlama ve hatta resesyon kaygılarıyla siparişlerini minimum seviyede tutma gayreti gösteren alıcılar sebebiyle gerçekleşen sipariş azalmasının geçici olacağı beklentisi hâkim.

Ultra Çorap Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Karaca “Avrupalı alıcılar planlı davranıp stoklarını dengeli tutmaya çalışıyor. Bunun nedeni tamamen Avrupa’da ekonomik olarak belirsizlik, enerji maliyetlerinin çok artması, bazı firmaların enerji nedeniyle zorluk yaşamasından kaynaklanıyor” dedi. Yeni yıl hediyesi alma alışkanlığının Avrupa’da önemli boyutta olduğunu, yeni yıl satışlarının ise Türk tekstilcisinin satışlarını belirleyeceğini söyleyen Karaca “Bu satışlar iyi geçerse ellerindeki stoklar bitecek, yeniden siparişler başlayacak” ifadesini kullandı.

TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat da “Avrupa’daki durgunluğun en önemli sebepleri enflasyon, enerji sorunu ve jeopolitik riskler. Fiyat veremediğimiz bir dönem. Yeni yıla yavaş başlayacağız. 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 15 daralma hissedilebilecektir. Çünkü talep daralması var. Kurun stabil kalması da diğer etken” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...