3 dönem şartı kalksın mı, analistler ne dedi

3 dönem şartı kalksın mı, analistler ne dedi

GÜNDEM Haberleri

AK Parti'de üç dönem kuralının işletilmesi durumunda Başbakan Erdoğan, Bülent Arınç ve Ali Babacan'ın da içinde olduğu 73 kişi Meclis dışında kalıyor.

AK Parti Tüzüğü'nün 132. Maddesine göre üst üste üç dönem milletvekilliği yapanlar, bir sonraki dönem milletvekili adayı olamıyorlar. 30 Eylül 2012'de gerçekleşen AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, tüzüğe koydukları bu maddenin verilmiş bir söz olduğunu, bu sözden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bu kuralın işletilmesi durumunda başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AK Parti'nin önde gelen 73 ismi Meclis dışında kalıyor. Ancak yerel seçimler yaklaştıkça konu birçok platormda tartışılmaya başlandı. nbsp;

Konda Başkanı Tarhan Erdem:
Bu tecrübeyi Meclis içinde tutmak gerekir
Birincisi, bir partinin kimin kaç dönem vekil olabileceğine tüzüğüne yazması antidemokratik bir hükümdür. İkincisi, üç dönem boyunca görevi başında bulunmuş isimlere "artık gitmelisiniz" diyemezsiniz. Bu isimler iyi bir tecrübe edindiler. Bu tecrübeyi mecliste tutmak gerekir. Örneğin, Binali Yıldırım gibi altyapı yatırımlarını başarıyla yürütmüş birine ya da sağlık sisteminde reform yapmış birine "seni istemiyoruz" denilemez. Hele Adalet Bakanı gibi Beşir Atalay gibi çözüm sürecinde aktif yer alan isimlerin bu dönemde mecliste olmaları şarttır. Hiçbir yerde, iş hayatı içinde olan kişi, iş hayatınının dışına çıkarılamaz.

SETA Vakfı Siyaset Direktörü Hatem Ete: nbsp;
Üç dönem şartı siyasal kültüre katkı niteliğindedir
AK Parti'nin 3 dönem şartı siyasal kültüre önemli katkılarda bulunacağı için sürdürülmelidir. Öncelikle, siyasete dinamizm ve değişim getirecektir. Türkiye genç nüfusa sahip ve çok hızlı değişen bir ülke. Bu nedenle, 12 veya 15 yıl uzun bir süre. Siyasal hareketliliğin olması, genç kadroların siyasete entegrasyonu için bu karalın işletilmesi gerekir. Ayrıca, bu kural, siyaset mekanizmasına yadsınamayacak bir kalite girdisi sağlayacak, siyasal kültürün zenginleşmesine katkıda bulunacaktır. Bu nedenlerle, bütün tartışmalara karşın, düzenleme, hem AK Parti'nin hem de Türkiye'nin yararına olduğu için, bu korunmalıdır.

Prof. Dr. Fuat Keyman:
Bu önemli kural bir defalığına esnetilmelidir
Bu kural, kurumsallaşma açısından önemlidir. Ancak gerek Ortadoğu'daki gelişmeler, dünya ekonomik krizi ve ülkedeki kritik gündemden ötürü bu kural bir seferliğine esnekleştirilmelidir. Özellikle ekonomi, enerji, ulaştırma alanında önemli başarılara imza atmış isimler meclis içinde kalmalıdır. AK Parti kamuoyu yoklamaları yaparak bu konuyu kendi tabanına da sorabilir.


Prof. Dr. Vedat Bilgin: nbsp;
Türkiye'de iyi siyasetçi kolay yetişmiyor
Üç dönem şartı, "koltuk sevdası" olarak nitelendirdiğimiz kültüre itirazın neticesi olarak Başbakan tarafından ifade edilmiştir. Ancak, Türkiye'de siyasetçi kolay yetişmiyor. Bölgenin ve ülkenin büyük bir değişimden geçtiği bir dönemde bu deneyimin heba edilmemesi gerekir. Bundan ötürü 3 dönem şartının korunmalıdır.


HAYATİ YAZICI, KURALIN DEĞİŞEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçenlerde bir gazeteye yaptığı açıklamada, üç dönem şartının kaldırılmasının ihtiyaç olması durumunda parti tüzüğünde bunu çözecek anahtar düzenlemelerin olduğunu söylemişti.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...