Evcil hayvanların ancak 4’te birine çip takılabildi

- Güncelleme:
Evcil hayvanların ancak 4’te birine çip takılabildi

Gündem Haberleri

Altı milyon evcil hayvandan 1,5 milyonuna çip takılabildiğini belirten veteriner hekim Ahmet Baydın “Çip krizi şu anlık aşıldı” dedi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Çip krizi yüzünden geçen sene birçok evcil hayvana çip takılamaması sebebiyle yaşanan sıkıntılar kısmen aşıldı. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, veteriner kliniklerinde yaşanan çip krizinin kısmen bittiğini belirterek “Kimliklendirme işlemi 15 Ocak itibarıyla bitmişti. Geçtiğimiz 7 ayda evcil hayvanların ancak yüzde 30’u kimliklendirilebildi. Yani sayıları 6 milyonu bulan evcil hayvanlardan yaklaşık 1 buçuk milyonuna çip takılabildi” dedi.

Baydın, sadece yeni doğan ya da yeni sahiplendirilen hayvanlara çipleme işlemi uygulandığını belirterek “Çip krizi şu anlık aşıldı. Şimdilik çip krizi diye bir şey yok” ifadelerini kullandı. Altı aylıktan büyük hayvanlara çip takılamayacağını belirten Baydın “Şu anda çipsiz hayvan sahiplenemezsiniz. O yüzden evcil hayvanlara altı ayı geçmeden çip takılması gerekiyor. Belediye barınaklarından sahiplenilen hayvanlarda ise zaten çiplendirme yapıldığı için sıkıntı yaşanmaz. Barınak dışında sahiplendirilen hayvanlarda ise hayvan eğer altı ayı geçmiş ve çipsiz ise sahiplendirilme yapılamıyor. Ancak çip taktırdıktan sonra sahip değişikliği yaptırabilirsiniz. Hayvanseverlerin altı aya kadar mutlaka çip taktırmaları gerekiyor, aksi hâlde cezaya maruz kalabilirler” diye konuştu.

İl ve ilçe müdürlüklerinde yapılan çipleme işlemlerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Baydın, bazı veteriner kliniklerinde ise hâlâ çip bulunamadığını söyleyerek “Yılbaşından önce tutanak tutturan vatandaşlar herhangi bir cezai işleme maruz kalmazlar. Özellikle il ve ilçe müdürlüklerinde işlem yaptırılanlarda sıkıntı yaşanmıyor. Buralardan randevu aldıklarında çiplerini takıp cezai herhangi bir işlem uygulanmadan devam edebiliyorlar” tavsiyesinde bulundu.    

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...