Kanal İstanbul projesinde son durum! Bakan Uraloğlu duyurdu: İlk kazmayı vurduk

Düzenleyen: / Kaynak: CNN Türk
- Güncelleme:
Kanal İstanbul projesinde son durum! Bakan Uraloğlu duyurdu: İlk kazmayı vurduk

GÜNDEM Haberleri  / CNN Türk

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Kanal İstanbul projesindeki son durumu paylaştı. Çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, ilk kazmanın vurulduğunu belirtti. Proje için 15 milyar dolarlık bir yatırım gerektiğini söyleyen Uraoğlu, “Uygun finansmanda çalışma başlayacak.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal İstanbul projesinde son durumu paylaştı. CNN Türk'te canlı yayınına konuk olan Bakan Uraloğlu, önemli açıklamalarda bulundu.  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmaların devam ettiğini belirten Uraloğlu, "Sazlıdere otoyol geçişiyle ilgili köprüye başlayarak bir anlamda kazmayı vurduk. Proje için yaklaşık 15 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. Uygun finansmanda çalışma başlayacak." diye konuştu.

Bakan Uraloğlu'nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Ben inşaat mühendisiyim. Bir mühendis olarak büyük projeler heyecan veriyor. Birçok eser kazandırdık. Şehirler arası yollarda ortalama hız 40 km/saatti, şimdi 90 km/saate çıkardık. 29 bin km’nin üzerine çıkardık bölünmüş yollarımızı. Planladığımız ve devam eden çalışmalarımız var.

Araç sayısı 2002’de 8 buçuk milyon civarındaydı şimdi 27 milyonu geçti. 500 noktada araç sayılarını ölçüyoruz. Taşıt kilometrelerde 10 kata varan artış var. 5’te bire düşürdük ölüm sayılarını.

Yollarda ekolojik köprüler yapılıyor. Onlarca köprü karayollarında çalışır halde.

ELEKTRİKLİ ARAÇ HAMLESİ

2053’te 0 emisyon anlayışımız var. Elektrikli gemilere kadar çalışmamız var. Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulmasını teşvik ediyoruz, ciddi bir mesafe alındı. Togg'la süreci hızlandırdık. 2035'te satılan iki araçtan biri elektrikli olacak.

Türkiye’de otoyol işletmeciliğinde önemli seviyeye geldik. 7 firmamız var bu alanda. Ülkemizin ulaştırma ve ticarette nerelere gelebileceğini konuşuyoruz. Yeni projeksiyonlar tespit ediyoruz. Yap-işlet-devret aynı zamanda finansman modelidir. Asla kaliteden taviz vermiyoruz.

KANAL İSTANBUL PROJESİNDE SON DURUM

İstanbul Boğazı en zor su yollarından birisi. Günlük yoğun bir trafiği var. Tek yönlü olarak gemi trafiğine açıyoruz. Tehlikeli yük olduğunda romörkörlük hizmeti de veriyoruz. Boğaz iki yönlü gemi trafiği için çok emniyetli değil. Bize mutlaka bir alternatif su yolu lazım. Böyle bir ihtiyacımız var bizim.

Dünya ticareti deniz üzerinden gelişiyor. Mühendislik hesabı yaptık, ihtiyaç var. Kanal İstanbul projesi bizim tarafımızdan bitti. Bakanlığımız tarafından onaylandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar devam ediyor.

Kanal İstanbul'un etrafında oluşturulmuş bir konut rezerv alanımız var.

Ne zaman kazmayı vururuz? Bir anlamda kazmayı vurduk Sazlıdere otoyol geçişiyle ilgili köprüye başlayarak. Bu Başakşehir-Nakkaş arasındaki 45 km'lik otoyolun parçasıdır. Proje için yaklaşık 15 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. Uygun finansmanda çalışma başlayacak.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: CNN Türk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...