Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Nabi Avcı yeni üniversite sistemini TGRT Haber'de anlattı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Nabi Avcı yeni üniversite sistemini TGRT Haber'de anlattı

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2013 - 10:54
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Nabi Avcı yeni üniversite sistemini TGRT Haber'de anlattı
Fotoğraf Başlığı Nabi Avci yeni üniversite sistemini TGRT Haber'de anlatti

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TGRT Haber'de, üniversiteye giriş sisteminin değiştirileceğini açıkladı.

Kaydet
a- | +A

TGRT Haber'de Ankara'nın Gündemi programına konuk olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversiteye giriş sistemine ilişkin ilk kez detaylı açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversitelere giriş sisteminin değiştirilmesi konusunda, "Ortaöğretime geçişte SBS'yi kaldırdık. İnşallah üniversiteye girişte de böyle olacak. Lise 1-2-3-4 sınıflarında müfredattan edindikleri başarıları esas alan bir giriş sistemi üzerinde çalışıyoruz" dedi. Bakan Nabi Avcı, TGRT Haber Kanalı'nda yayınlanan "Ankara'nın Gündemi" programına konuk oldu. Avcı, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol, TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ve Türkiye Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Ercan Gürses'in sorularını cevapladı. "Hayat eşittir 180 dakika olmayacak" diyen Bakan Avcı, "2 yıl önce Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulumuz üniversiteye giriş sınavının MEB, YÖK ve TÜBİTAK tarafından biçimlendirilmesi için görevlendirdi. Bu kurumlar 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. ÖSYM geçtiğimiz aylarda açık uçlu pilot sınav uygulaması yaptı. Üniversiteye girişte nasıl açık uçlu sistemi kullanabilirim diye. Ortaöğretime geçişte SBS'yi kaldırdık. İnşallah üniversiteye girişte de böyle olacak. Lise 1-2-3-4 sınıflarında müfredattan edindikleri başarıları esas alan bir giriş sistemi üzerinde çalışıyoruz. Üniversiteye girişi lise müfredatındaki başarıya endekslemek istiyoruz. Okul, öğretmenler ve sınıflarda okutulan dersler artık merkeze alınacak. Orada gösterdiğimiz başarılarla üniversiteye girilecek" dedi.
Son zamanlarda gündemin önemli tartışma konularından olan 'dershanelerin dönüşümü' ile ilgili açıklamalarda da bulunan Avcı, "Dershanelerin eğitim sistemine entegre olacakları bir dönüşüm sürecini başlatmak istiyoruz. Bu dönüşümde bazı dershaneler özel okula dönüşebilir, bazıları bir geçiş kurumuna, bazıları akademik liseye veya özel etüt eğitim merkezlerine dönüşebilir. Bizim yaptığımız çalışma, başından beri onların 2014 sonuna kadar özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesiydi" şeklinde konuştu.
"DERSHANELERE 2015-2016 İTİBARİYLE İHTİYAÇ KALMAYACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ"
Avcı, an itibariyle dershanelere olan ihtiyacın ortadan kalmadığını, fakat zaman içerisinde bu ihtiyacın minimize edileceğini belirtti. "Artık dershanelere ihtiyaç yoktur" gibi bir hükme varmadıklarını ifade eden Avcı, "Biz 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren dershanelere olan ihtiyaç ortadan kalktı demedik. Öyle deseydik, gerçekten kapatma tabirini kullanmamız uygun olurdu. Ama dönüşüm sürecinden söz etmemizin nedeni de bu. Bu bir süreçtir. Yani zaman içerisinde bunu sektörle birlikte bugün olan ihtiyacı minimize edersek dönüşümü birlikte yapabiliriz. Belki bugün bilinen anlamıyla dershanelere 2015-2016 itibariyle ihtiyaç kalmayacağını söyleyebiliriz. Bunu sektörle de görüşerek yürütmek isteyişimizin sebebi de bu. Bugün ailelerin şunu düşünmesi lazım. Acaba çocuklarını gerçekten ihtiyaçları olduğu için mi dershaneye gönderiyorlar, yoksa herkes gidiyor benim çocuğum da gitsin mantığıyla mı? Yani insanlarda, 'Çocuğumu göndermezsem, ona karşı görevimi yerine getirmemiş olurum' algısı var" diye konuştu.
"50 BİN DERSLİĞİ SADECE BİR SINAVA ENDEKSLİ BİR ŞEKİLDE HARCAMAK DOĞU DEĞİL"
Dershanelerin dönüşüm sürecinde hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirten Avcı, şunları ifade etti:
"Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz teminatı yerine geldi. Hükümet, bu konudaki tavrını çok net bir şekilde ortaya koydu. Sektör de bizimle aynı duyguları paylaşıyor. Bundan sonraki süreci de inşallah birlikte yürüteceğiz. Dershanelerin bir kısmı özel okula dönüşecek, bir kısmı geçiş kurumuna dönüşecek, bir kısmı belki meslek edindirme kurslarına dönüşecek ve bundan Türkiye kazanacak. Çünkü burada bir milli servet heba olamaz. Ortada 50 bin derslik var. Yani bu 50 bin dersliği sadece bir sınava endeksli bir şekilde harcamak, 50 bin kişinin emeğini, yüz binlerce çocuğun hafta sonlarını heba etmek doğru değil. Çok daha verimli kurumsallaşmalarla, elbirliğiyle bu işi çözeceğiz."
"BAŞKA BİR ÜLKEDE BAŞKA BİRİLERİ BUNU YAPSA ÖRNEK GÖSTERİLİR"
"Sınavlar kalkıyor mu ki dershaneler dönüştürülüyor" şeklindeki eleştirilere cevap veren Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"Evetler sınavlar kalkıyor. SBS diye bir sınavımız vardı. Geçen yıl bunu kaldıracağımızı, yerine müfredatı okullardaki dersleri esas alan, 6 tane temel dersten öğrencilerin girdiği yazılıların daha kontrollü yapıldığı bir sınav düzenine geçeceğimizi, çocuklarımızın tek bir sınava endeksli bir telaşa, dershane koşuşturmacasına ihtiyaç duymayacağı bir sistemi getireceğimizi söyledik. Ve bu oldu. Geçtiğimiz ayın sonunda bu sınavları yaptık. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz yeni sınav sisteminden memnun. Çocuklar kendi sınıflarında yazılılara girdiler. Telafisi vardı, kimse telaşlanmadı. Başka bir ülkede başka birileri bunu yapsa örnek gösterilir. Güzel bir şey oldu, herkes memnun oldu, çocuklarımız gerilmediler. Okullarda 3 sene içinde 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar dağıtacağız. İşte o zaman biz bu yazılıları bütün derslerde sınıflarda açık uçlu sorularla anlık yapabileceğiz. Çocukların sadece bir sınava girmek için gittikleri dershanelere ihtiyaç kalmayacak, bunu da sektör ile birlikte yapacağız."
"DÜZENLEME OCAK'TA MECLİS'E GELECEK"
Dershanelerin dönüştürülmesinin belli bir takvime uygun bir şekilde yapılacağına dikkat çeken Avcı, "Düzenleme Ocak'ta bütçeden sonra Meclis'e gelecek. Bunu sektör de biliyor. Hangi koşullarda, nasıl bir çerçevede bu dönüşümü yapacağımız konusunda, takvim üzerinde zaten belli bir anlaşma var şu anda. İnşallah takvime uygun olan düzenlemeleri o tasarıya koyarak, yasal alt yapısını da düzenlemiş oluruz" ifadelerini kullandı.
"OECD RAPORUNDA TÜRKİYE 42. SIRADA"
OECD tarafından yapılan araştırmada Türkiye'nin özellikle 2006 yılından itibaren çok hızlı bir yükseliş yakaladığını belirten Avcı, OECD'nin yaptığı PISA araştırmasını anlattı. Bu araştırma için Türkiye'nin OECD'ye çok ciddi bir para ödediğini vurgulayan Bakan Avcı, "PISA, OECD tarafından 3 yılda bir yapılan ve 65 ülkede 15 yaş grubunu esas alarak eğitim başarılarını ölçen uluslararası bir araştırma. Türkiye de 2003 yılından beri OECD'ye araştırma yapması için para ödüyor. Araştırma sayesinde eğitimdeki fotoğrafınızı görüyorsunuz. PISA araştırması üç alanda yapılıyor; matematik, okuma becerisi ve fen bilgisi. Bu üç alanda 15 yaş grubundaki öğrencilerinizin başarılarını ölçüyor. 65 ülke arasında bir sıralamaya koyduğunuzda Türkiye 42-43. sıralarda" diye konuştu.
"SINAVLAR SORUNSUZ YAPILDI"
Avcı, KCK'nın Elazığ'da sınav sorularını çaldığı iddialarına ilişkin olarak ise, "Bunun için gayret olduğunu biliyoruz. Ama bunun için emniyet mensuplarımıza, jandarmamıza, polisimize, özellikle öğretmenlerimize, yöneticilerimize teşekkürlerimi ilettim. Çok büyük bir organizasyon bu. Eskiden SBS yapılırken belli sınav merkezlerimiz vardı, sorular oraya gidiyordu. Dolayısıyla bu işin kontrolü daha kolaydı. Şimdi her sınıfa ayrı ayrı gittik. Çünkü çocuklar kendi sınıflarında bu yazılılara girdi. Dolayısıyla çok daha karmaşık bir ağ üzerinden bu dağıtımlar yapıldı. Dolayısıyla bunun başkalarını cesaretlendirdiğini biliyoruz. Ama sağ olsunlar emniyet güçlerimizin, öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin olağanüstü çabalarıyla sınavlar sorunsuz yapıldı. Elazığ'da bir sınav kitapçığının eksik olduğu bir koli çıkmış ama paketin kendisi açılmamış. 2 koli iç içe geliyor ve koliler bir kere açılabiliyor. Koliyi açıp tekrar kapatmanız mümkün değil. Kolilerin öyle bir tasarımı var ki, bir kere açıldığında tekrar kapanmıyor" dedi.
"OCAK'TA 10 BİN ATAMA YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Ocak ayında 10 bin öğretmen ataması yapılacağının müjdesini veren Avcı, şunları dedi: "Aslında bizim genel atama takvimimiz Ağustos'ta. Fakat Ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığımız'dan emekli olacak öğretmenlerimiz var. Bunların sayısının aşağı yukarı 8 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Başbakanımız, 'Ağustos'u beklemeyin. Emekli olan öğretmenlerin yerine hemen takviye yapın, hatta üzerine de biraz koyun' dedi. Dolayısıyla biz de emekli olacak 8 bin kişinin yerine 10 bin atama yapmayı düşünüyoruz."

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Aralık, 2013 - 10:54
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 4
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 5
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni indirim yolda
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı!
Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı!
Kaydet
ABD’de hastanede silahlı saldırı! 1 ölü, 1 yaralı
ABD’de hastanede silahlı saldırı! 1 ölü, 1 yaralı
Kaydet
BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir banka kuruluyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası