Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. "Silahlı dönem bitti; demokratik mücadele zamanı"
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

"Silahlı dönem bitti; demokratik mücadele zamanı"

Son Güncelleme: 21 Mart, 2013 - 14:39
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Fotoğraf Başlığı "Silahli dönem bitti; demokratik mücadele zamani"

Nevruz'da beklenen oldu. Silahlı mücadele döneminin bittiğini ilan eden Öcalan "Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun noktasına geldik. Yeni bir dönem başlıyor, silah değil, siyaset öne çıkıyor. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir." çağrısında bulundu.

Kaydet
a- | +A


OSMAN SAĞIRLI'NIN OBJEKTİFİ'NDEN DİYARBAKIR'DA NEVRUZ

DİYARBAKIR –
Abdullah Öcalan'ın "tarihi bir çağrı" yapacağı beklentisiyle, özel bir anlam yüklenen Nevruz'un finali dün Diyarbakır'da yapıldı. Bağlar Belediyesi sınırları içerisindeki Nevruz Parkı'nda gerçekleşen etkinliğe bir milyona yakın insan katıldı. MİT görevlileri tarafından önceki akşam BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş'a ulaştırılan Öcalan'ın mesajı, Nevruz alanında BDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Buldan'ın önce Kürtçe okuduğu mesaj daha sonra Önder tarafından Türkçe olarak seslendirildi.

##tgvideo##

Kalabalığın sık sık alkışlarla ve zılgıtlarla karşılık verdiği mesajlardaki barış ve dostluk vurgusu öne çıktı. Silahlı unsurların sınır dışına çekilmesi talimatını veren Öcalan, artık silahın döneminin bittiğini, demokratik siyasi mücadele döneminin başladığını ilan etti. Öcalan şunları söyledi: "Bugün yeni bir dönem başlıyor. Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Siyasi, sosyal ve ekonomik yanı ağır basan bir süreç başlıyor; demokratik hakları, özgürlükleri, eşitliği esas alan bir anlayış gelişiyor. Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun noktasına geldik. Yok sayan, inkar eden, dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu. Akan kan Türküne, Kürdüne, Lazına, Çerkezine bakmadan insandan, bu coğrafyanın bağrından akıyor. Ben, bu çağrıma kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki; artık yeni bir dönem başlıyor, silah değil, siyaset öne çıkıyor. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Yüreğini bana açan, bu davaya inanan herkesin sürecin hassasiyetlerini sonuna kadar gözeteceğine inanıyorum. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu mücadeleyi bırakma değil, daha farklı bir mücadeleyi başlatmadır."



OSMAN SAĞIRLI'NIN OBJEKTİFİ'NDEN DİYARBAKIR'DA NEVRUZ

MİLYONLAR ARTIK ÇÖZÜM İSTİYOR

Mesajında bol bol kardeşlik temasını işleyen Abdullah Öcalan, "Binlerce yıllık bu büyük medeniyeti farklı ırklarla, dinlerle, mezheplerle kardeşçe ve dostça birlikte yaşayan, birlikte inşa eden Kürtler için Dicle ile Fırat, Sakarya ve Meriç'in kardeşidir. Ağrı ve Cudi Dağı, Kaçkar ve Erciyes'in dostudur. Halay ve Delilo, Horon ve Zeybek'le hısım-akrabadır." iadelerini kullandı. Kardeş toplulukların siyasi baskılar, harici müdahaleler ve grupsal çıkarlarla birbirlerine düşürülmeye çalışıldığını kaydeden Öcalan şöyle devam etti: "Ortadoğu ve Orta Asya halkları artık uyanıyor. Kendine ve aslına dönüyor. Birbirlerine karşı kışkırtıcı ve köreltici savaşlara ve çatışmalara dur diyor. Newroz ateşiyle yüreği tutuşan, meydanları hınca hınç dolduran yüz binler, milyonlar artık barış diyor, kardeşlik diyor, çözüm istiyor. Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine, mezhebe veya gruba karşı olmamıştır, olamaz. Bizim kavgamız ezilmişliğe, bilgisizliğe, haksızlığa, geri bırakılmışlığa her türlü baskı ve ezilmeye karşı olmuştur. Bugün artık yeni bir Türkiye'ye, yeni bir Ortadoğu'ya ve yeni bir geleceğe uyanıyoruz."

HELALLEŞELİM

Türklerle Kürtlerin bin yıla yakın İslam bayrağı altında ortak bir geçmişleri olduğunun altını çizen Öcalan, "Zaman ihtilafın, çatışmanın, birbirlerini horlamanın değil, ittifakın, birlikteliğin, kucaklaşma ve helalleşmenin zamanıdır. Çanakkale'de omuz omuza şehit düşen Türkler ve Kürtler; Kurtuluş Savaşı'nı birlikte yapmışlar, 1920 meclisini birlikte açmışlardır. Ortak geçmişimizin önümüze koyduğu gerçek; ortak geleceğimizi de birlikte kurmamız gerektiğidir. TBMM'nin kuruluşundaki ruh, bugün de yeni dönemi aydınlatmaktadır." dedi.

MİSAK-I MİLLİ VURGUSU

"Misakı Milli" vurgusunu dillendiren Öcalan devamını şöyle getirdi: "Misak-i Milli'ye aykırı olarak parçalanmış ve bugün Suriye ve Irak Arap Cumhuriyeti'nde ağır sorunlar ve çatışmalar içinde yaşamaya mahkum edilen Kürtleri, Türkmenleri, Asurileri ve Arapları birleşik bir 'Milli Dayanışma ve Barış Konferansı' temelinde kendi gerçeklerini tartışmaya, bilinçlenmeye ve kararlaşmaya çağırıyorum.Bizi bölmek ve çatıştırmak isteyenlere karşı bütünleşeceğiz. Ayrıştırmak isteyenlere karşı birleşeceğiz. Zamanın ruhunu okuyamayanlar, tarihin çöp sepetine giderler. Suyun akışına direnenler, uçuruma sürüklenirler. Bölge halkları yeni şafakların doğuşuna şahitlik etmektedir. Savaşlardan, çatışmalardan, bölünmelerden yorgun düşen Ortadoğu halkları artık kökleri üzerinden yeniden doğmak, omuz omuza ağaya kalkmak istiyor. Bu Newroz hepimize yeni bir müjdedir. Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'in mesajlarındaki hakikatler, bugün yeni müjdelerle hayata geçiyor, insanoğlu kaybettiklerini geri kazanmaya çalışıyor. Yeni mücadelenin zemini fikir, ideoloji ve demokratik siyasettir, büyük bir demokratik hamle başlatmaktır."



OSMAN SAĞIRLI'NIN OBJEKTİFİ'NDEN DİYARBAKIR'DA NEVRUZ


NEVRUZ'DAN NOTLAR…

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına çevre illerden binlerce kişi, sabah saatlerinde akın etti. Saat 10'da başlayacağı ilan edilen Nevruz etkinlikleri ancak 12 sularında başladı. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün Kürtçe konuşmasıyla başlayan Newroz etkinliklerine Irak, Suriye, İran'dan da çok sayıda davetli katıldı. Türkiye'deki aydın, sanatçı, yazar ve siyasetçilerin de yoğun ilgi gösterdiği Nevruz'da Osman Baydemir dini ağırlıklı bir konuşma yaptı. "Allah'ım Allah'ım sana şükürler olsun. Amed sel olmuş, özgürlük ve barış için buraya akmış." dedi. Kürsüye çıkan diğer konuşmacıların tümü de Öcalan'ın yapacağı çağrıya atıfta bulundular.

Nevruz'un tüm gündemi Öcalan'a kilitlenmişti. Alanda pek çok pankart ve döviz de dikkat çekti. "Demokratik çözüme de, direnişe de hazırız" pankartının yanı sıra Amed Halk İnisiyatifi adına açılan pankartta "Öcalan özgürleşmeden barış yanlıştır." denildi. Yüzleri maskeli ve militan kıyafetli grup sahneye çıktı. Kendilerine 'savaşçı gençlik' adını veren grup bir konuşma yaptı. Oldukça radikal söylemlerin yer aldığı konuşmada, "Önder Apo'ya özgürlük istiyoruz.", "Önder Apo'ya özgürlük hemen şimdi.", "Apo, Kanımızla canımızla seninleyiz" gibi sloganlar atıldı.

Bu Nevruz'u geçmiştekilerden ayıran pek çok husus vardı. 2013 Nevruz'u daha organize bir etkinlik halinde gerçekleşti. Olumsuz herhangi bir olay yaşanmadı. Kalabalık nedeniyle bayılan ve yaralananlar oldu. Genel tabloda herkesin yüzünde bir mutluluk ifadesi vardı ve bu seferki Nevruz'un barışa vesile olacağı sık sık hem konuşmacılar, hem katılımcılar hem de meydanı dolduran kitle tarafından dile getirildi.

Paris'te katledilen üç kadın militanın resimleri sahneye asıldı. Bununla beraber pek çok eylemin sorumlusu olan ve geçtiğimiz aylarda bir çatışmada öldürülen Diyarbakır sorumlusu Ethem Karabulut'un da resimleri sahnenin görünen bir yerine asılmıştı.

Diyarbakır Emniyeti olağanüstü önemleler aldı. Tabiri caizse kuş uçurtulmadı. Polis helikopterleri etkinlik boyunca alanın üzerinde ve çevresinde uçarak güvenlik sağladı.



Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 21 Mart, 2013 - 14:39
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
  • 2
    Kızılcık Şerbeti’nin Işıl’ı ünlü oyuncu Ece İrtem hayatını kaybetti! Avukatından ilk açıklama geldi
    Ünlü oyuncu Ece İrtem hayatını kaybetti
    Kaydet
  • 3
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi? Şehirde kazanan hangisi!
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi?
    Kaydet
  • 4
    Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, olası seçim tarihini duyurdu
    Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, olası seçim tarihini d...
    Kaydet
  • 5
    Kızılcık Şerbeti'nin Işıl'ı Ece irtem kimdir, kaç yaşındaydı? Ece İrtem'in özgeçmişi
    Kızılcık Şerbeti'nin Işıl'ı Ece irtem kimdir, kaç ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Huylu huyundan vazgeçer mi? Tek parti devri yolsuzlukları
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük İfratla tefrit arasında yaşayınca
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş İş yeri el değiştirse de sorumluluktan kaçış yok!
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Sponsorlu Dünya Kupası
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül Türkistan’da iki gün...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • ABD-İran anlaşması piyasaları uçurabilir! Altın, borsa ve kripto için kritik değerlendirme
    ABD-İran anlaşması piyasaları uçurabilir! Altın, borsa ve kripto için kritik değerlendirme
    Kaydet
  • Baraj seviyesi yükseldi, 3 ilde taşkın! Evler ve tarlalar sulara gömüldü
    Baraj seviyesi yükseldi, 3 ilde taşkın! Evler ve tarlalar sulara gömüldü
    Kaydet
  • Gizli ‘Mor hazine’ için mesai başladı! Ormanda yetişiyor, tam bir şifa deposu
    Gizli ‘Mor hazine’ için mesai başladı! Ormanda yetişiyor, tam bir şifa deposu
    Kaydet
  • Hasada günler kala felaket! Dolu ve sel ilçeyi vurdu, ürünler tarlada kaldı
    Hasada günler kala felaket! Dolu ve sel ilçeyi vurdu, ürünler tarlada kaldı
    Kaydet
  • Altında tarihi rekor senaryosu: Dev banka hedefi açıkladı
    Altında tarihi rekor senaryosu: Dev banka hedefi açıkladı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
G 7 Zirvesi'ni karıştıran ateşkes metni! Trump onayladı, Avrupa liderler bilgilendirilmedi
G 7 Zirvesi'ni karıştıran ateşkes metni! Trump onayladı, Avrupa liderler bilgilendirilmedi
Kaydet
Nissan CEO’sundan Çin itirafı: Geliştirme hızımızı artırmak için Çin'den öğreniyoruz
Nissan CEO’sundan Çin itirafı: Çin'den öğreniyoruz
Kaydet
Kahramanmaraş'ta ‘metruk bina’ endişesi! Mahalleli diken üstünde: Bakkala bile rahat gidemiyoruz
Kahramanmaraş'ta ‘metruk bina’ endişesi!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası