Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

A -
A +

BİBERLİ EKMEK

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

 

MALZEMELER
Hamuru için;
1 paket un 
1 mayalı ekmek hamuru 
Tuz 
İç Malzeme;
200 g salça biber
300 g taze peynir 
300 g taze çökelek
50 g çörek otu 
1 portakal kadar tuzlu yoğurt 
50 g küncü (susam) 
1 çorba kaşığı kuru veya taze doğranmış zahter 
1 bardak dövülmüş ceviz içi 
1 kahve fincanı nar ekşisi 
1 kg zeytinyağı 
1 büyük 
baş soğan

 

HAZIRLANIŞI

 

Mayalı hamur un, biraz su ve tuz ilavesiyle çok iyi şekilde yoğrulur. Hamur yarım saat dinlendirilir ve yumurta büyüklüğünde yuvarlak parçalara ayrılır. Diğer tarafta bütün iç malzemeleri iyice karıştırılır. Zeytinyağının yarısı iç malzemeleriyle karıştırılır. Zeytinyağının kalanı ise ayrılır. Hamur tahtası yağlanır ve yumaklar zeytinyağı sürülerek elle çok ince olacak şekilde açılır. Uçlarından birbirinin üstüne katlanır. Hazırlanan iç üstüne konarak tekrar zeytinyağı gezdirilip orta ısılı fırında kontrollü şekilde pişirilir.

 

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

YAĞ MANTISI

MALZEMELER
Hamuru için:
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı karbonat 
Tuz
Alabildiğince un

 

İçi için;
150 gram kadar kıyma
1 kuru soğan
Tuz ve karabiber
Sosu için;
Yoğurt
Sarımsak
Salça sosu 
(sıvı yağ-su-salça)
Kızartmak için sıvı yağ 

 

HAZIRLANIŞI
İlk olarak iç malzeme hazırlanarak bekletilir. Hamur malzemelerinin hepsi geniş bir leğene konularak kontrollü şekilde un ilavesiyle güzelce yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvamda hazırlanan hamur, yarım saat kadar dinlendirilir. Hamur oklava yardımıyla açılarak çay bardağı yardımıyla veya daha küçük kare parçalar hâlinde kesilir ve iç malzemesi konularak kapatılır. Geniş bir tavada sıvı yağ kızdırılır. Mantılar kızgın yağda kızartılır. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve salça sosu gezdirilip sıcak olarak servise sunulur. Kapama işlemi arzuya göre farklı şekillerde de yapılabilir.

 

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

İRMİK HELVASI 

MALZEMELER
250 gram tereyağı 
500 gram irmik 
1.000 gram toz şeker 
500 ml süt / 1.000 ml su 
100 gram dolma fıstığı 
500 gram tuzsuz dil peyniri / 2 gram misk

 

HAZIRLANIŞI
Derince bir tencerece su, misk, süt ve şeker arada bir karıştırılarak iyice eriyinceye kadar kaynatılır. Başka bir tencereye tereyağı konularak eritilir. İçerisine dolma fıstıklar eklenerek devamlı karıştırılır. Yağı yakmamaya özen göstererek 5-6 dakika kavrulur ve üzerine irmik ilave edilir. İrmik altın sarısı renk alıncaya kadar devamlı karıştırılmalı ve kesinlikle kararmamalıdır. Kavurma işlemi tamamlandığında üzerine devamlı şekilde karıştırarak önceden hazırlanan sütlü şurup dökülür. Dibi tutmamasına özel gösterilerek koyuca kıvam alıncaya kadar 20 dakika kadar pişirilir. Pişen helvanın içine ince ince didilmiş tuzsuz dil veya Kilis peyniri eklenip karıştırmaya devam edilir. Yaklaşık 5 dakika sonra helva kaşığı çekince uzayan hâle gelecektir. Soğutularak yenebileceği gibi sıcak olarak servis edilmesi daha uygun olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.