Başarı ve lezzete yıldız yağdı

Sesli Dinle
A -
A +

Michelin Guide hikâyesi oldukça derin... Son iki yıldır ülkemizin gastronomi dünyasını olumlu ve olumsuz yönleriyle çokça meşgul ediyor. Ama korkarım yeterince bilgi sahibi değiliz. Peki nedir bu MICHELIN GUIDE? Kendi sayfasından alınan bilgiler şöyle: Tarihin akışını değiştiren tüm büyük buluşlarda olduğu gibi, Michelin Rehberi de bugün olduğu hâliyle ikonik bir yemek rehberi olarak yola çıkmadı. Aslında ilk hâli çok daha mütevazıydı. Küçük kırmızı rehber sadece daha fazla sürücüyü seyahat etmeye teşvik etmek için tasarlanmıştı. Yirmi yıl boyunca rehber ücretsiz dağıtıldı. “İNSAN SADECE PARA ÖDEDİĞİNE GERÇEKTEN SAYGI DUYAR” ilkesine dayalı olarak 1920’de yepyeni bir Michelin Rehberi piyasaya sürüldü. İlk defa Paris’teki otellerin listesiyle belirli kategorilere göre restoran seçimlerine yer verilmişti. 1926’da rehber, kaliteli yemek mekânlarını yıldızlarla ödüllendirmeye başladı ve başlangıçta onları yalnızca tek bir yıldızla işaretledi. Beş yıl sonra sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi getirilerek 1936’da yıldızlı sıralama kriterleri yayınlandı. Michelin Rehberleri en çok satanlar listelerine girdi. Rehber şu anda üç kıtada 35’ten fazla bölgede 15.000’den fazla restoranı değerlendiriyor ve dünya çapında 30 milyondan fazla rehber satılmış durumda. 

YEŞİL YILDIZ EN YENİ ÖDÜL

BİR MICHELIN YILDIZI: Restoran, kaliteli bir menüye sahip “kendi kategorisinde çok iyi” olarak kabul edilir ve mutfağı sürekli olarak yüksek standartlarda hazırlar. İKİ MICHELIN YILDIZI: Mutfağın kişiliği ve yeteneği yemeklerinde gerçekten belirgin olduğunda verilir; yiyecekleri seçkin ve ilham vericidir. ÜÇ MICHELIN YILDIZI: Mesleklerinin zirvesindeki şeflerin üstün yemek pişirmeleri için verilen en yüksek ödüldür. Fiyatına kıyasla en iyi değeri sunan restoranlarımıza BIB GOURMAND verilir. Son olarak, 2020’de MICHELIN Rehberi Fransa seçiminin sunumu sırasında tanıtılan ve şimdi tüm rehber seçimlerinde kullanılan MICHELIN YEŞİL YILDIZ, en yeni MICHELIN ödülü. Bu ödül, MICHELIN Rehberi seçkisinde sürdürülebilir gastronomi söz konusu olduğunda rol model olan restoranları vurguluyor. MICHELIN Rehberi İstanbul 2023’ün ilk seçkisinde 53 restoran yer almıştı, TURK FATİH TUTAK’a iki MICHELIN yıldızı verildi. ARAKA,  MIKLA, NEOLOKAL, NICOLE olmak üzere dört restoran bir MICHELIN yıldızıyla ödüllendirildi.  KARAKÖY LOKANTASI, SADE BEŞ DENİZLER MUTFAĞI, ALAF, AHESTE, TERSHANE, GİRİTLİ, CALIPSO, CUMA, MUTFAĞI, AMAN DA BRAVO olmak üzere 10 restoran da BIB GOURMAND kategorisinde yer aldı. Ayrıca 38 adet tavsiye edilen restoran vardı. 

YERLERİNİ KORUDULAR

Michelin Rehberi 2023’te bir Michelin yıldızı alan MIKLA, ARAKA, NEOLOKAL ve NICOLE restoranları ile iki Michelin yıldızı sahibi TURK FATİH TUTAK 2024’de yıldızlarını korudu. Bu restoranlara 2024 seçkisinde bir yıldız alan VINO LOCALE, OD URLA, TERUAR URLA, ARKESTRA, SANKAI BY NAGAYA, MAÇA KIZI VE KITCHEN ilave oldu. BIB GOURMAND 2023 seçkisinde yer alan KARAKÖY LOKANTASI, SADE BEŞ DENİZLER MUTFAĞI, ALAF, AHESTE, TERSHANE, GİRİTLİ, CALIPSO, CUMA, MUTFAĞI AMAN DA BRAVO 2024 yılında yerlerini korudu. 2024 BIB GOURMAND seçkisine AYŞA BOŞNAK BÖREKÇİSİ, BEĞENDİK ABİ, ADİL MÜFTÜOĞLU, AİDA, OTANTİK OCAKBAŞI, FAUNA, CIRCLE BY VERTICAL, LA MAHZEN, İNARİ OMAKASE, FOXY NİŞANTAŞI, TAVACI RECEP USTA, EFENDY, THE RED BALOON, AYDA, İKİ SANDAL, HİÇ LOKANTA ilave oldu. Bu hâliyle 2024 seçkisine 58 yeni restoran dâhil oldu ve toplam 111 restoran rehberin 2024 seçkisinde yer aldı. Sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı Yeşil Yıldız Ödülü alan restoranlar ise CIRCLE BY VERTICAL, HİÇ LOKANTA, OD URLA ve VINO LOCALE oldu. Umarım sonraki yıllarda Türk mutfağının kendi dinamikleri daha fazla dikkate alınır. Pide (HAÇAPURİ), Döner (SÜRMENE KÜÇÜKÇEKMECE), Kebap (GÜNAYDIN KALAMIŞ), Türk Mutfağı (YANYALI FEHMİ) gibi bize özgü lezzetleri çok başarılı sunan işletmeler daha fazla yer bulur. 

GASTRONOMİNİN NOBEL’İ EBRU BAYBARA DEMİR’E VERİLDİ

Türk şef Ebru Baybara Demir, gastronomi dünyasının Nobel’i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize 2023’ün sahibi oldu. Ödülünü İspanya’nın San Sebastian şehrinde düzenlenen özel bir törenle Bask hükûmeti Ekonomik Kalkınma, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bakanı Arantxa Tapia’nın elinden alan Baybara Demir şöyle konuştu: Bu ödülü kazanmak tarif edilemez bir onur. Gastronomi alanında önde gelen uzmanlar tarafından “doğanın aşçı gücü” olarak tanımlanmak ise inanılmaz derecede anlamlı. Bu ödüle layık görülmek benim için derinden değer verdiğim mesleğime yirmi yılı aşkın süredir yürekten bağlılığımın bir ifadesi. Bu ödülü almak sadece bir şef olarak değil, bir Türk kadını olarak da benim ve ülkem için ayrıca büyük bir önem taşıyor. Benim için mutfak, fiziksel duvarların ötesinde bir yemeğin topraktan tabağa yolculuğunda yer alan herkesin varlığının önemini anlamayı ifade ediyor. 2017 yılında Basque Culinary World Prize ile ilk defa karşılaşmamın ardından bu tanımlamayı tamamen sahiplenmiş oldum. Aldığım ödülü bu yolculukta bana eşlik ederek hayatlarını değiştiren kadınlara, coğrafyanın en güzel kader olduğunun kendilerine ilham olmasını istediğim Türkiye’deki geleceğin gastronomlarına, aileme ve benimle aynı felsefeyi paylaşan bütün yol arkadaşlarıma ithaf ediyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.