İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

A -
A +

Terminal Kadıköy, şehrin en işlek ulaşım noktalarından birinde, kültür, eğlence ve lezzeti bir araya getiren bir hayat alanı olarak açıldı. Projenin kalbinde yer alan Söğütlü Lokanta ise Anadolu’nun mevsimlik ve yerel lezzetlerini, ustalıkla hazırlanan sofralarla ziyaretçilere sunuyor.

 

 

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

 

 

Artık Anadolu Yakası'nda kaliteli ve şık bir ambiyans içinde lezzetin bir adresi daha var. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Marmaray, YHT ve metrobüs hatlarının kesiştiği noktada, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nun yıllardır atıl kalan alt bölümü Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın projesi TERMİNAL KADIKÖY adıyla hayat buldu.

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

Akfen Holding Başkanı Hamdi AKIN vizyonuyla bu alanda Moskova’daki DEPO, İspanya’daki MERCADO, Londra’daki BOROUGH MARKET, New York’taki CHELSEA MARKET, Portekiz’deki TİME OUT’lar gibi projeleri andıran yeme-içme ve sosyal-kültürel etkinlik alanı ya da hepsinin olumlu yanlarıyla oluşturulmuş özel bir çalışma.

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

Dünyadaki örneklerinde olduğu gibi kentsel dönüşümün tam da karşılığı denilebilir. Burada aslında herkese, her kesime, her keseye uygun bir dünya oluşturulmuş. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinin özel bir çalışma yaptığı TERMİNAL KADIKÖY PROJE PEYZAJINA 1,5 milyon dolar harcanmış. Proje içinde şu an için faaliyet gösteren mekânlar arasında YEDİDE YEDİ, DELİ DELİ ŞARKÜTERİ, KOMÜNİTE, HEBUN, ONUR OCAKBAŞI, TERS KÖŞE, TRATTORİA FONTANA da var. Bildiğim kadarı ile daha açılacak yeni mekânlar sırada.

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

 

 

Fiyat kalite dengesi ise şaşırtıcı. Fiyatlar benzer kalitedeki işletmelerin altında dersek yanlış olmaz. Burası, insanların ulaşım sırasında soluklanabileceği; yeme-içme, eğlenme ihtiyaçlarını karşılayabileceği, konser ve spor gibi toplu etkinliklerle insanları bir araya getiren bir konsept sunuyor. Ben bu yazımda konsept içinde yer alan SÖĞÜTLÜ LOKANTA’ya bilhassa dikkat çekmek isterim. Çünkü bence yemek sadece karın doyurmaz, aslında büyük bir mücadelenin hikâyesidir. 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

HER BİRİ UNUTULMAZ OLDU

 

 

Anadolu’nun lezzetlerinin her biri de başka bir hikâyedir. O muhteşem lezzet hikâyeleri kimi zaman sevinçle kimi zaman da umutla-heyecanla yapılmıştır. Anadolu lezzetlerinin sahipleri, belki tek tek hatırlanmasa da daima uzun ömürlü ve unutulmaz olmuştur.

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

SÖĞÜTLÜ LOKANTA’nın Mutfak Şefi Deniz ŞAHİN… Ayrıca hatırlatmak isterim aynı zamanda MICHELIN BIB GOURMAND seçkisi içinde 2023 yılından bu yana yer alan NİŞANTAŞI SADE BEŞ DENİZLER MUTFAĞI’NIN da kurucu ortağı ve şefi.

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

Benim için mutfak; “Kars’ta, Edirne’de, Sinop’ta, Hatay’da, Muğla’da, Mardin’de, Artvin’de, Tunceli’de hayatın içinde olmak, Sivas’tan sadık yârimiz kara toprağa seslenmek, Tuz Gölü'nün uçsuz bucaksız beyazlığında kaybolmak, Erciyes’e baş kaldırmak, Ağrı Dağı'na boyun eğmek, Giresun yaylalarında gökyüzünden seyretmek, Tokat bağlarında seyredilmek, ramazan ayı yemeklerinde, Zekeriya sofrasında, muharrem ayında, Paskalya da saygı duymak ve paylaşmak.

 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

Karadeniz’e ağ atmak, Konya bozkırında savrulmak, Ege’de ot toplamak, Akdeniz’de yörük çadırlarında yayık sallamak, Erzurum yaylalarında aş otu toplamak, yufka arasında deri tulumu ile Erzincan’a varmak yani SÖĞÜTLÜ LOKANTA’da mutfak Anadolu’yu yaşamak ve yaşatmaktır” diyor. 

 

 

 

 

ZARİF BİR SIĞINAK

 

 

TERMİNAL KADIKÖY konseptinin kalbine yerleşmiş olan SÖĞÜTLÜ LOKANTA; kendine münhasırlığı ile samimi ve kaliteli bir ambiyans aynı zamanda zarif bir sığınak. SÖĞÜTLÜ LOKANTA aslında en kısa hâli ile MEVSİMSELLİK, YERELLİK, USTALIK VE LEZZET dengesini net hissettiriyor. Bu denge Anadolu’nun köklerine uzanan bir yolculuk olarak tanımlanabilir. Mekân geçmişin ruhunu, geleceğin heyecanını yansıtıyor. Her detay, ziyaretinizi unutulmaz bir deneyime dönüştürmek ve gurme molalarınızı unutulmaz kılmak üzere hazırlanmış.

 

 

DUVAKLI PİLAV 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

 

 

 

MALZEMELER

 

>> 1 yemek kaşığı 
sıvı yağ
>> 1 adet soğan
>> 250 g kıyma
>> Yarım çay bardağı soyulmuş 
iç badem

 

>> 1 çay kaşığı tuz
>> 1 çay kaşığı karabiber
>> Maydanoz
>> 3 yemek kaşığı tereyağı
>> 2 su bardağı pirinç
>> 3 su bardağı 
sıcak su

 

 

HAZIRLANIŞI

Bir tavaya sıvı yağ alınır. Yemeklik doğranan soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kıyma eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Bademler ve baharatlar da tavaya ilave edilerek kavurma işlemine bir süre daha devam edilir. Bir tutam maydanoz ince ince kıyılır. Ocaktan almadan önce karışıma eklenir. Hazırlanan kıymalı harç servis tabanına yayılır. Bir tencerede tereyağı kızdırılır. Pirinci eklenir hafif şeffaf olana kadar kavrulur. Üzerine kaynayan suyu eklenir. Tuzu ayarlanır kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Pilav da kıymanın üzerine yayılır. Ters çevrilerek servise sunulur.

 

 

BUĞU KEBABI

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

MALZEMELER

>> 500 g dana kuşbaşı eti
>> 4 yemek kaşığı sıvı yağ
>> 150 g arpacık soğan
>> 2 adet yeşil biber
>> 2 havuç
>> 2 orta boy patates
>> 2 çay bardağı bezelye
>> 3 diş sarımsak
>> Tuz, karabiber

 

Üzeri için;

 

>> Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
>> 1 yemek kaşığı tereyağı
>> 1 yemek     kaşığı un
>> 1,5 su bardağı süt
>> Tuz, karabiber

 

 

HAZIRLANIŞI

Bir tencerede etler mühürlenir. Üzerini geçecek kadar su konularak yumuşayana kadar kontrollü pişirilir. Ayrı bir yayvan tencerede arpacık soğanlar sıvı yağda kavrulur. Biberler, küp küp doğranan havuç ve patatesler eklenir. Yumuşayan etler, bezelye, dövülmüş sarımsak ve baharatlarla buluşturulur. Üzerine haşlama suyundan da iki bardak kadar aktarılır. Suyun yarısını çekene kadar pişen kebap, fırın kabına alınır. Sos tavasında tereyağı eritilir. Un karıştırılarak kavrulur, üzerine bir buçuk su bardağı süt yavaş yavaş ilave edilerek güzelce karıştırılır. Hazırlanan beşamel sos soğuyunca kebabın üzerine gezdirilir. Rendelenmiş kaşarla her yeri kaplanır. 200 derecede üzeri kızarana kadar kontrollü pişirilir. Sıcak şekilde, arzuya göre yanında pirinç pilavıyla servise sunulur.

KARADENİZ YAĞLAMASI 

İstanbul’un kalbinde kültür ve lezzet buluşması: Terminal Kadıköy'de lezzeti yaşayın

MALZEMELER

Hamuru için;
>> 2 su bardağı ılık su
>> 1 paket kuru maya
>> 1 tatlı kaşığı tuz
>> 1 tatlı kaşığı toz şeker
>> 2 yemek kaşığı sıvı yağ
>> 3,5-4 su bardağı un

 

İçi için;
>> 200 g kaşar
>> 350 g kolot peyniri
>> 1 adet yumurta

 

 

HAZIRLANIŞI

Su, tuz, şeker ve maya karıştırılır. Un eklenerek yoğurulur. Homojen bir hamur elde edilince yarım saat kadar dinlendirilir. Elma büyüklüğünde parçalar kopartılır ve elle servis tabağı büyüklüğünde açılır. Kenar kısımları tümsek kalacak şekilde bırakılır. Rendelenen peynirler de üst kısmına dağıtılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kontrollü pişirilir. Pişmesine son 5 dakika kala arzuya göre üzerine yumurta kırılır. 

 

 

 

Adnan Şahin'in önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.