Düsseldorf buluşmasında DTİK temsilcileri sahaya çıktı

A -
A +

Almanya’nın ekonomide başkenti sayılan Düsseldorf’ta gündem Türkiye oldu. Önce yani cumartesi günü Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği’nin (ATİAD) düzenlediği toplantı yapıldı. Konuk Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çok önemli mesajlar verdi ve son noktayı koydu;

 

-Doğru yoldayız…

 

Bu yolda iş birliği önerdi. Yoğun bir katılım vardı. ATİAD Başkanı Av. Aziz Sarıyar ve Başkan Yardımcısı Müfit Tarhan katılımcılarla tek tek ilgilendi. Önemli bir aktiviteye imza attılar.

 

Pazar günü sahadakilerin toplantısı vardı. İhlas Medya Grubu’nun aylık ekonomi dergisi Türkiye’de İş Dünyası yılda bir defa yaptığı Almanya toplantısını gerçekleştirdi.

 

Derginin Almanya’da İş Dünyası Özel Sayısı da bu etkinlikte katılımcılarla paylaşıldı. Özel sayı tam bir Almanya özeti şeklinde hazırlanmıştı. Başarı hikâyeleri iş fırsatları ile Almanya ekonomisi masaya yatırılmıştı.

 

Toplantı ise muhteşemdi… Almanya’daki iş insanları âdeta orada buluştu. İş fırsatları konuşuldu. Yeni yatırımlar için görüşmeler yapıldı.

 

Düsseldorf buluşmasında DTİK temsilcileri sahaya çıktı

 

Hem Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul hem de Köln Başkonsolosu Turhan Kaya katılım sağlayarak önemli mesajlar verdiler.

 

Konsolosların konuşması büyük alkış aldı. Toplantının ev sahibi Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Almanya Temsilcisi Kemal Şahin’di… Tecrübe kokan bir konuşma yapan Kemal Şahin toplantının ilgi odağı oldu.

 

DEİK bünyesinde yer alan ve önümüzdeki dönemde çok şey beklenen DTİK seçimleri çok çekişmeli geçmişti.

 

Kemal Şahin belki de hayatının en çekişmeli seçimlerinden birini yaşadı ve Almanya Temsilciliğine getirildi.

 

Seçimlerde sonra çok hızlı bir şekilde çalışma başlatan Kemal Şahin, Almanya’nın değişik kentlerinde temsilciler görevlendirdi. Kamunun da onayını alarak yapılan belirlemeden sonra Kemal Şahin bir sürpriz yaptı ve Türkiye’de İş Dünyası’nın ekonomi buluşmasında bu isimlere sertifikalarını sundu. Önce bu isimleri sizlere aktaralım:

 

-Ömer Faruk Şafak (Düsseldorf), İrfan Gündoğan (Hamburg), Jacqueline Bakır Brader (Bremen), Turgay Cahit Ağrı (Kiel), Nurdan Ertoğan (Köln), Hakan Balcılar (Stuttgart), Mehmet Kocagöl (Frankfurt)…

 

Sonra Kemal Şahin temsilcileri tek tek tanıttı ve şu bilgileri verdi;

 

-Eylül ayında Cumhurbaşkanımızın da katıldığı, 4 bin katılımcı ile gerçekleşen büyük kurultayda, dünya genelinde bölge ve ülke temsilcileri seçildi. Ben 3,5 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya’nın Temsilcisi oldum. Almanya ile ikili ticaret hacmimizin bu sene 60 milyar dolara ulaşması için çalışıyoruz. Bu çalışmaya destek olmak için Almanya’nın 7 büyük kentinde temsilciler seçtik. Bu sayıyı çok kısa zamanda 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Hep birlikte Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, vize serbestisi için çalışacağız. Güçlü bir yapılanmayla, kazan-kazan temelli bir anlayışla, ciddi bir network oluşturacağız. Türkler ve Almanlar için yararlı girişimler başlatacağız. Türk iş insanlarına, Alman pazarındaki fırsatları sunacağız. Alanında uzman kişilerle girişimcilerimizi buluşturacağız. Bilgi alışverişi yapmalarını sağlayacağız ve değişik konularda konferanslar yapacağız. Ayrıca Almanya'daki Türk iş dünyasının çıkarlarını savunmak ve ticari engelleri kaldırmak için çalışacağız. Bunun için iki ülke bürokratları ve yerel yöneticileri ile güçlü iş birlikleri yapacağız.

Almanya’da başarı hikâyesi ödülleri verildi

Almanya’daki iş insanlarının bir araya geldiği büyük buluşmada başarı hikâyelerine ödüller de verildi.

 

Türkiye’de İş Dünyası yayın kurulu tarafından gelen önerilerle verilen ödüller, bu defa çok ilginç isimlere gitti. Pet sektöründe dünya markası hâline gelen Bentaş Bentonit’e Türkiye’den Avrupa’ya ihracat ödülü verildi. Ödülü CEO’su Turgay Ömür aldı.

 

En prestijli sağlık kuruluşu ödülünü alan Medipol Mega Hastaneleri’nin ödülü ise Zeki Akçan’a verildi.

 

Mediator’un Kurucusu Doğan Akdoğan eşi Vicdan ile birlikte en iyi mutfak ödülünü alarak başarısını kanıtladı.

 

Yıllardır iletişimde başarılı projelere imza atan Medien Europa’nın Yönetici Ortakları Burhan Üzgeç ve Esra Ünal ödüllendirilen isimler arsındaydı.

 

Mustafa Sayın dönerdeki başarısının yanı sıra sivil topluma verdiği destekle, Hayreddin Onay da eğitime verdiği katkı nedeniyle ödüllendirildi.

 

Almanya’nın en ünlü ve başarılı Kalp Cerrahı Dr. Dilek Gürsoy ve Peker Holding’in farklı ve yenilikçi Genel Müdürü Murat Beyazyüz ödül alanlar arasında yer aldı.

 

Sadece ödül alanlar değil etkinlikte o kadar çok başarılı isim vardı ki saymakla bitmez. Almanya’da otomotiv sektöründe yeni ufuklara yelken açan Feridun Öztürk, yenilikler peşinde koşan Ercivan Yağış, Türkiye’deki başarısını sınırların ötesine taşıyan Fevzi Durgun, teknolojide farklı boyutlara ulaşan Suat Durmuş bahsettiğimiz isimlerden sadece birkaçı olarak dikkat çekti.

Bu girişimciler oldukça Türkiye’nin sırtı yere gelmez

Çok sayıda başarı hikâyesinin paylaşıldığı Düsseldorf buluşmasında Vicdan-Doğan Akdoğan çiftinin lezzetleri zirve yaparken en konuşulan isim de Burhan Üzgeç oldu. Almanya’nın başarılı girişimcileri Serkan Yedikule ve Ali Turp ile kurdukları People4Europe şirketi ile insan kaynakları olayına yeni bir boyut katan Burhan Üzgeç, bugüne kadar 5 bine yakın Türk vatandaşına Almanya’da istihdam sağladı. Böylece doğru işe doğru adam stratejisi ile Almanya’da yılın şirketi olurken, Türkiye’de kısa sürede çok sayıda insanı meslek sahibi yaparak daha iyi şartlarda işe yerleştirdi.

 

Düsseldorf buluşmasında DTİK temsilcileri sahaya çıktı

 

Şimdi tam burada sıkı durun… Burhan Üzgeç’in ortakları yani Serkan Yedikule ve Ali Turp aynı zamanda Türkiye’nin önemli markalarından BigChefs’in Almanya operasyonlarını da yönetiyor.

 

Çekirdekten yetişme çok önemli iki girişimci. Türk mutfağının bayrağını Almanya’da daha yukarı çekme gayreti içindeler.

 

Almanya’nın en işlek merkezlerinden biri olan Oberhausen’de açtıkları BigChefs’e Türkiye’den 17 tır malzeme getirmişler.

 

Mutfak ürünlerinin çoğu İnoksan’dan gelmiş… Ayrıca gıda ile ilgili ürünler her türlü engele rağmen Türkiye’de alınıyor. Pizzanın yanına pideyi getirip, mantıya yeni bir boyut getirmeyi hedeflemişler.

 

Yani tam bir başarı hikâyesi… Bu başarı hikâyesinin çok kısa bir sürede 15 şubeye çıkması için gece gündüz çalışıyorlar.

 

Ve çok kısa bir süre içinde ilk yeni şubeyi açmak için imzalar atılmış. BigChefs çok kısa bir süre içinde Düsseldorf’ta olacak.

 

Sonra Berlin ve diğerleri sıraya girecek. Türkiye’nin böyle girişimcileri oldukça sırtı yere gelmez diye düşünüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.