Bartın’daki maden faciası ihmal sonucu çıktı!

Sesli Dinle
A -
A +

14 Ekim’deki maden kazasının üzerinden 24 gün geçti. Kaza sonrası yazdığım yazıda demiştim. "Kömür madeninde grizu patlaması varsa ortada ihmal vardır... Bu çağda 41 insanın bir kazada ölmesi inanılır gibi değil..."

 

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin bilirkişi ön raporu hazırlandı. Haklı çıktık. Keşke çıkmasaydık. Raporda ne diyor, bir bakalım:

 

"İş kazası -320 Kalın Damar Tavan Yolu'ndaki patlatma çalışması kaynaklı olarak meydana gelmiş, grizu ve kömür tozu patlamasını içeren bir patlamadır. TTK'ya bağlı ATİM'de maden havalandırmasının iyileştirilmesine dair hayata geçmeyen yatırım ve iyileştirme projeleri, kazanın meydana gelmesinde önemli rol oynamıştır.

 

Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsaydı olayın meydana gelmesi önlenirdi. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi. Grizu patlamasının kömür tozu patlamasına eşlik etmiş olması, yapılan tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu göstermektedir.

 

İşletmede kömür tozu ile mücadele konusunda hazırlanan yönergenin bulunmuş olması, işletme yetkililerinin de riskin farkındalığına işaret etmektedir ancak grizu patlamasının kömür tozu patlamasına eşlik etmiş olması, yapılan tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu göstermektedir. Tozla mücadele etkin yapılsaydı meydana gelen kazanın etkisi daha az olabilirdi..." değerlendirmesi yapıldı...

 

Raporda, "denetleme mekanizmasının gereken etkinliği sağlayamadığının net görüldüğü, bunun da kazanın meydana gelmesinde etkisi olduğu" kaydedildi.

 

Yani aspiratör olsa, havalandırma olsa bu kaza yaşanmazdı. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilse 41 işçi yaşıyor olacaktı.

 

Buradan tekrar söylüyorum: Zonguldak’taki bütün kömür madenleri incelensin ve denetlensin. İleride başka sıkıntılar yaşanmasın...

 

Bu arada Amasra kazasında ihmal var dediğimiz için bizi “hükûmete sırt çevirmekle” suçlayanlar rapor için ne diyecek çok merak ediyorum!..

AK Parti HDP ile yakınlaşır mı?

Tam 6 yıldır AK Parti HDP’yi haklı olarak eleştiriyor. HDP’nin PKK’nın siyasi kanadı olduğu muhakkak. Selahattin Demirtaş ve diğer içeride olanlar için açıkça “terörist” denildi.

 

2018, 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı, HDP’yi bu minvalde eleştirdi. İyi Parti ve CHP’ye dünya kadar laf söyledi. Şimdi anayasa değişikliği için AK Parti heyeti HDP ile görüştü. Hâliyle de eleştirildi. Özellikle İyi Partililer AK Parti’ye, “Bu ne iş” diye sordular.

 

AK Parti HDP ile yakınlaşır mı, bilemem. Tek bir görüşmeyle yakınlaşıyorlar denemez. Siyasette dün dündür, bugün bugündür... Her şey olur. Ama seçmen bu durumu sorgular.

 

Nitekim sosyal medyada AK Parti’ye bu konuda çok eleştiri geldi. Hem PKK’nın siyasi kanadı deyip hem de HDP ile görüşme hâliyle sorgulanır.

 

Bakalım siyaset ne getirip ne getirecek. Hep beraber göreceğiz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.