Büyük acı

A -
A +

6 Şubat ve 20 Şubat 2023 ileride hepimizin çok konuşacağı trajik olayların yaşandığı iki tarih olarak anılacak. 11 ilimiz ve 13,5 milyon insan hayatı boyunca yaşadıklarını unutmayacak. Bizler onlar gibi asla hissedemeyiz. Sadece içselleştirmeye ve anlamaya çalışıyoruz.

 

Bu afete “büyük acı” demek yanlış olmaz. Hem de öyle böyle değil. Ailesinden 11 kişiyi toprağa veren Hüseyin Yayman’ı düşünün. Üç torunu, iki oğlunu kaybeden Maraşlı anneyi hayal edin. Ailesinden 16 kişi ölmüş ve enkazlarda kurtarma ekibine yardım eden abiyi düşünün. Daha neler neler...

 

Çok büyük acılar var. Herkes bu acıları içine atıyor. Birkaç ay sonra depremin üzerinden zaman geçince yakınlarını kaybedenlerin içindeki hüzün daha da büyüyecek. Deprem bölgesinde hep olmalı, o insanlarla teması kesmemeliyiz.

 

Gerekirse psikolog ve psikiyatrların hepsini bölgeye yığmalıyız. Çünkü hem kayıplardan dolayı hem de depremin kendisinden dolayı insanlarda büyük travma oluştu. Hayat, depremzede vatandaşlarımız hariç herkes için normale dönecek ama dönmemeli. Ne kadar çok konuşursak, iletişimde olursak, o insanları dinler, acılarına ortak olursak bir nebze de olsa yaralarına merhem oluruz.

 

6 Şubat depremlerinden sonra 20 Şubat depremleri insanların moralini bozdu. "Acaba gene deprem olur mu?" korkusu herkeste var. Başka illere taşınan vatandaşlarımız belki deprem korkusuyla memleketlerine dönemeyecekler. 84 milyon bir olursak emin olun acılar daha kolay atlatılır...

Böyle manyak fikirler nasıl akıllarına geliyor?

Aklı başında adamlar diyorsun. Ekranlara çıkıyorlar. Sosyal medyada yazıyorlar. Çoğu tek gram yabancı dil bilmiyor. Ama buna rağmen "depremi ABD yaptı!" diyorlar. ABD gemisi gelmiş ve düğmeye basmış. Depremler böyle olmuş!..

 

Yukarıdaki birinci komplo teorisyenleri. İkinciler de var. "Depremi ABD yapmadı ama fayları tetikleme gücü var!" Bunu yapabilirmiş. Bak sen! Yahu fay tetiklemeye gücü olan adam bunu Maraş ya da Hatay’da mı yapar? İstanbul, Ankara neden akıllarına gelmemiş acaba?

 

Sırada en manyak fikir var! Gülmeyin ama. Söylüyorum. “Kahramanmaraş Depremi'nin sebebi Arap Levhası’nın Anadolu'yu itmesidir. Arap Levhası yaklaşık 10 milyon yıldır Anadolu Levhası’nı itiyor. Bir yandan Suriyeli istilacılar, bir yandan Arap Levhası. Maalesef coğrafya kaderdir.”

 

Ya arkadaş siz neyin peşindesiniz? Bu nasıl bir deprem izahı? Cem Yılmaz’ın esprisi aklıma geldi. Biz bunlarla aynı havayı soluyoruz ama oksijen bunlara artık ne yapıyorsa!..

 

Tamam komplo yapacaksınız ama bari akıllıca yapın. Benim merak ettiğim şu: Böyle manyak fikirler nasıl akıllarına geliyor? Bu insanları yakından tanımak isterim...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.