Emeklilerin durumu

Sesli Dinle
A -
A +
Geçen sene bu zamanlar gene Karadeniz’deydim. Hep şöyle dedim: “Herkes sayın Erdoğan’a oy veririm ama Meclis seçimlerinde başka alternatiflere de bakacağız diyor.” Dediğim oldu. Erdoğan seçimleri buralarda zorlanmadan aldı. Ama AK Parti biraz düştü. Oylar ağırlıklı olarak MHP’ye gitti. Yeniden Refah da küçümsenemeyecek oranda oy aldı. 
 
Bir yıl sonra gene Karadeniz’deyim. Esnaf, memur şikâyetçi değil. Elbette benzin gibi zamlardan etkilenme var ama büyükşehir gibi değil. Buralarda insanların genelde kendi evleri var. Esnaf para kazanıyor. Üretici memnun. Hayat pahalılığı büyükşehirler gibi vurmuyor. Buralarda beklenti de büyük değil. 
 
Ancak aynı şey emekli için geçerli değil. Emekliler acayip şikâyetçiler. Parti ayırmaksızın söylüyorum. Beni her gören maaşlardan şikâyet etti. “Lütfen söyleyin, 2024 Ocak ayı beklenmesin” dediler. Ben de buradan tekrar söylüyorum: Emekliye şimdiden bir şeyler verin. En azından en düşük maaş alanlara 2.000 lira verin. Yoksa gerçekten geçinilecek gibi değil.
 
Emekliler üvey evlat muamelesi gördüklerini söylüyorlar. “Bu kadar prim ödedik. Yıllarca çalıştık. Bu reva mı?” diye soruyorlar. 
Sayın hükûmet yetkilileri, lütfen konuya bir el atın. Durum sanıldığından vahim. Emekliler üzülmesin. 

Darmadağın muhalefet 

Karadeniz’de muhalefet kimsenin umurunda değil. Hatta muhalefete oy verenler bile partilerinden umutları kesmişler. Kemal Bey'in gizli protokolleri ortaya çıkınca sinirleri iyice gerginleşmiş.
 
İnsanlar Kemal Bey istifa etsin diyorlar. Yeni biriler gelsin diye bekliyorlar. Eğer Kemal Bey kalırsa sandığa gitmeyiz diyen çok kişi var. Hem de azımsanamayacak kadar...
 
Emeklinin hâli ortada. Onların sesi olacak birileri de yok. Hükûmet kendisinin de muhalefeti. Bizim gibi hükûmeti destekleyenler emekli maaşı konusunda eleştiri getiriyor. Zaten kimsenin CHP, İyi Parti umurunda değil... 
 
Demokrasilerde muhalefet çok önemli. Hükûmeti de zorlar. 1987’de Demirel Meclis'e girince Özal’ı çok zorlamıştı. Özal da kamu harcamalarını artırmış ve enflasyon yükselmişti. Sonunda 1989 yerel seçimleri ve 1991 genel seçimlerinde ANAP yenilgi almıştı. 
 
Muhalefet toparlamalı. Hem de acilen. Demokratik denge için şart.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hasan26 Ekim 2023 20:02

3600 ek gõstergenin hükmü kaldimi