Faiz artırımı az mı oldu?

Sesli Dinle
A -
A +
Dün Merkez Bankası faizi artırdı. Yüzde 15’ten 17,5’e çıkarıldı. Bunu az bulanlar da oldu. Ben de tweet attım ve daha çok artırılmalıydı dedim. 
Önce Merkez Bankası’nın açıklamasına bakalım: 
 
"Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
 
Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.
 
Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal şartları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir."
 
Benim konuştuğum bazı uzmanlar da eğer radikal bir artış olursa bankaların birer Demirbank’a dönüşeceğini söylediler. Yani doğrudan yüzde 40 olursa çoğu bankanın batabileceği gibi bir durum ortaya çıkabilir. O yüzden kademeli artış yapılıyor. 
 
Bu görüşe de önem veriyor. Ancak bu hayat pahalılığı ve zamların bir yerde durması lazım. İnsanların özellikle emeklilerin kıpırdayacak hâli yok. Gerçekten geçinmek zorlaştı. 
 
Alınan tedbirlerin işe yaraması şart. Yoksa işin içinden çıkılmaz hâle gelecek. Sokaklar boş. Sıcaktan diyenler olacaktır ama gerçekten imkânsızlıktan çıkamayanlar da çok. 

Görevimiz Tehlike "imkânsız"ı başarıyor!

Tom Cruise 1996’da başladığı “Görevimiz Tehlike” serisinin 7’nsinin ilk bölümüyle gene büyük iş başarmış. Muazzam aksiyon sahneleri ve hızlı akışıyla Görevimiz Tehlike çok iyi olmuş.
 
TOMA’da geçen araba sahneleri, çöldeki kum fırtınasındaki çatışma muazzam. Uçurumdan atlayıp paraşütle trene indiği sahneye söylenecek hiçbir şey yok. Dublör kullanmadan bunları başarmak yürek ister. 61 yaşındaki Cruise de canını resmen ortaya koymuş.
 
Sinemalar eski havasında değil. Muhtemelen çoğu kapanacak. Dijital platformlar sinemayı bitirmek üzere. Benim gibi çocukluğundan beri filmi, sinemayı izleyenler için bu hâlâ büyük bir keyif. Sinemada izlenen film akılda kalır. 
 
Görevimiz Tehlike, tek başına sinemayı kurtarmaz ama hareket getirmiş. Bugün Oppenheimer gösterime giriyor. Başyapıt olması beklenen bu eser sinema salonlarını rahatlatacaktır. İki filmi de izleyin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.