Market indirimi bakalım işe yarayacak mı?

Sesli Dinle
A -
A +

Belli başlı marketler fiyatlarını bir ay süreyle ya indirdi ya da sabitledi. Şok, Migros ve CarrefourSa, içlerinde temel ürünler de olan birçok kalemde bunu yaptı. Şimdi diğer market zincirlerinin de buna katılması bekleniyor.

 

Enflasyonun düşmesi hepimizin beklentisi. Çünkü enflasyon hem parayı yiyor hem de birikimleri götürüyor. Aslında hemen her yerde zamlar da geliyor. Çoğunluk, zamların marketlerden kaynaklı olduğunu düşünüyor.

 

Döviz sabit, doğalgaz ve elektrikte indirim olmuş ama fiyatlar hâlâ neden artıyor? Asgari ücretin artmasıyla fiyatlar bir miktar artabilir. Bizde sürekli bir artış var.

 

Herkes üç harfli marketleri suçluyor. Ancak Tarım Kredi’de de fiyatlar onlarınkinden daha düşük değil!.. Mahalle bakkalları var, Anadolu’da başka market zincirleri de var...

 

Şubat ortasına kadar marketlerin fiyat sabitlemelerinin işe yarayıp yaramadığını göreceğiz. Şayet yaramazsa işin içinde başka şeyler olduğu ortaya çıkacaktır.

 

Enflasyonun sebebi tek başına asla marketler değil. Ancak aralarında anlaşarak tekel oluşturan ya da gramaj hatası yapanlar varsa hukuken gerekeni yapmak gerekir. Nitekim tüm bunlar yapılıyor da.

 

Benim anlamadığım başka konular var. İnsanlar hâliyle gıdaya bakıyor. Zamlar sadece gıdada değil ki. Tekstil, giyim, oyuncak, züccaciye, spor malzemeleri vb. hepsinde zam var. Ya de pasaport ücretlerine de yüzde 123 zam geldi. Araba muayenesi de pahalandı.

 

Resmî enflasyon yüzde 64. Bu rakam umarım yüzde 10’lara kadar iner. Enflasyonun çok sıkıntılı bir süreç olduğunu son 1,5 senede gördük. Enerji maliyetleri artmadıkça, dövizde oynama olmadıkça enflasyon çok artmaz.

 

Dünyada ham madde pahalandı. Lojistik zamlandı. Belli ürünler bulunamadığı için fiyatları hâliyle arttı. İşçilik ücretleri arttı. Bunların enflasyona etkisi olur...

Hükûmet yapıyor, muhalefet nerede?

3600 ek gösterge çıktı. Sağlık çalışanlarının durumu düzeltildi. EYT tamam. Asgari ücret arttı. Emekli, memur zamları verildi.

 

Sıkıntısı olan her yere hükûmet müdahale etti.

 

Ediyor da. Bu arada hizmetler devam ediyor. Yatırımlar sürekli hâlde. Durmuyor...

 

Dış politika zaten çok başarılı. Savunma sanayi uçuyor. Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin aldığı tavır alkışlanıyor.

 

Yani hükûmet yapıyor ama muhalefet hâlâ "masa" topluyor!.. Somut tek öneri yok. Olmadığı gibi "Türklük tarifini değiştireceğiz" diyenler var. Adayları yok. Hükûmet her an seçimi öne alabilir.

 

Allah aşkına bu muhalefet kimseye umut veriyor mu? Bence vermiyor. Millet olan biteni görüyor. Yapanla yapamayan arasındaki fark ortada. Kendi belediyelerinde dahi yaprak kımıldamıyor.

 

Muhalefet farkında değil ama iş işten geçmek üzere...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.