Ogün Samast nasıl tahliye oldu? 

Sesli Dinle
A -
A +

19 Ocak 2007’de Ogün Samast, Hrant Dink’i öldürdüğünde 17 yaşındaydı. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Samast cinayeti işlediğinde 18 yaşından küçük olduğu için 21 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Yasak silah taşımaktan aldığı 1 yıl 4 ay hapis cezasıyla birlikte toplam cezası 22 yıl 10 ay oldu. 

 

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Ögün Samast 'denetimli serbestlik hakkı'ndan yararlandırılmamıştır" denildi. Samast 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023’te bu hakkı alamadı. Ta ki 11 Kasım 2023’e kadar. 

 

Aynı davada Yasin Hayal ağırlaştırılmış müebbet ve 14 yıl 22 ay 75 gün hapis cezasına çarptırıldı. Şartlı salıverilme tarihi 25 Temmuz 2047’dir. Aynı suçtan diğer hükümlü Erhan Tuncel ise toplam 96 yıl hapis cezasına hükümlü olup, şartlı salıverilme tarihi 26 Temmuz 2040’dır.

 

Dink ailesinin avukatı Bahri Belen "10Haber.net"e bu tahliyenin nasıl olduğunu şöyle anlatmış: 

 

“Yerel mahkemenin kararı sonrası biz temyize başvurduk. Yargıtay’a temyiz sebebimizin esas nedeni, ‘burada bir örgüt var. Bu örgüt de TCK.314 kapsamına giren bir örgüttür. Bu eylem, Anayasal düzene karşı işlenen silahlı bir örgüttür’ idi. Yargıtay temyiz talebimizi kabul ederek yerel mahkeme kararını bozdu, ancak ‘TCK.314’teki örgüt değil TCK.220’deki adi örgüt söz konusu’ diye dosyayı ilk dereceye gönderdi. İlk derece Yargıtay’ın kararına uyarak TCK.220’deki örgütten karar vererek dosyayı Yargıtay’a gönderdi. TCK. 220’deki örgüt adi örgüttür, bir anlamda çek-senet mafyasıdır. Fakat dosya yeniden Yargıtay’a gittiğinde Yargıtay bu defa TCK.220’den verilecek adi örgüt cezasının zaman aşımına (12 yıl) uğradığını belirterek dosyayı düşürdü. Sonrasında Samast’a tasarlayarak adam öldürmek ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından ceza verildi. Biz bu suçun ciddi bir örgüt tarafından işlendiğini düşünüyorduk. Cezaevinde işlediği suçlar olmasa daha önce tahliye edilecekti. Mevcut yasal çerçevede bu tahliye çok şaşırılacak bir durum değil.”

 

Yani mahkeme “terör örgütü” yerine “adi örgüt”ten ceza vermiş. Tahliye olması bundan kaynaklı. Başka bir sebep yok... 

ABD-Çin ilişkileri düzelir mi?

Joe Biden ve Şi Çinping ABD’de görüştüler. Çeşitli konular ele alındı. Dünyanın 1 ve 2 numaralı ekonomilerinin anlaşmaları önemli. Peki hangi konuda anlaştılar? Çin, ABD’ye panda gönderecek. Bu, işin magazinel kısmı. Peki diğer konular neler? 

 

ABD Çin’den uyuşturucu üretiminde önemli bir kimyasal olan fetanil üretiminin azaltılmasını istedi. Çin bunu kabul etti. En önemlisi ABD ile Çin arasında askerî iletişim yeniden başlıyor. 

 

Biden'ın Şi'den nüfuzunu kullanarak küresel gerilimleri yatıştırmaya çalışmasını, özellikle de İsrail ve Hamas arasındaki çatışmayı genişletmemesi için İran'a baskı yapmasını istediği bildirildi.

 

Biden ayrıca Şi'ye Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline askerî destek vermemeye devam etmesi için de baskı yaptı. (Euronews) 

 

Tayvan konusu da görüşüldü. Biden, Şi’den gelecek yıl Tayvan’da yapılacak seçimlere müdahale etmemesini istemiş. Tayvan’a silah vermeye devam edeceğiz de demiş.  Ekonomik meseleler de konuşulmuş.

 

Belli ki Çin, Tayvan konusunda geri adım atmamış. ABD de Tayvan’a silahlandırmayı azaltmayacak. Sorunlar konuşulmuş ama fetanil dışında bir gelişme yok...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.