Rusya savaşı bitirmeyecek gibi

Sesli Dinle
A -
A +

Rusya şubat ayında Ukrayna’yı işgale başladı. Aradan neredeyse 10 ay geçti. Ona rağmen Rusya istediğini alamadı. Yani işgali başaramadı. 

 

Elinde her türlü ağır silahlar olmasına rağmen istediği olmadı. Tehditler bir türlü bitmiyor. Ukrayna’yı hemen her gün vuruyor. Rusya kendi ürettiği ya da müttefik olduğu ülkelerden aldığı silahları Ukrayna’ya atıyor. 

 

Savaş da bitmeyecek gibi görünüyor. İstediği sonucu alamadı Putin. Bu durum kendisine sorulduğunda, “Bu uzun soluklu bir süreç” dedi. Rusya'nın Ukrayna'ya ait dört bölgeyi ilhak ettiği duyurusunu öven Rus lider, "Yeni topraklar ortaya çıktı, bu Rusya için hâlâ çok önemli bir sonuç ve bu çok ciddi bir konu" dedi. 

 

Rusya’nın derdi bir taşla birkaç kuşu birden vurmak. Tahıl koridoru ve enerji hamlesiyle Batı'yı iyice köşeye sıkıştırıyor. Bu durumu da bir koz olarak kullanıyor. Avrupa’nın nasıl zora düştüğünü ve çaresiz kaldığını gördü. 

 

Aynı şekilde tahıl koridoru da böyle. 400 milyon insanın hayatlarıyla oynayabiliyor. Türkiye’nin araya girmesiyle açıldı bu koridor. Büyük iş başarıldı.

 

Rusya dünyayı sadece tahıl koridoru ve enerjiyle tehdit etmiyor. Bir de nükleer silah tehdidi var. Rusya nükleer silahlara sahip bir ülke. Batı ve dünya için bu da tehdit. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Küba Füze Krizi’nden sonra böyle bir tehdit var.

 

Rusya’nın herhangi bir ülkeyi nükleer silahla tehdit etmeyeceğini söyledi Putin ve şöyle ekledi: "Aklımızı kaçırmış değiliz, nükleer silahların ne olduğunu biliyoruz. Bu araçlarımız var ve herhangi bir nükleer ülkeden çok daha gelişmiş ve modern durumda.” 

 

Putin, Rusya’nın “hiçbir şartta” bir nükleer saldırı başlatan ülke olmayacağının da altını çizdi: “Yine de, savunma araçlarını kullanma açısından stratejimiz belli, yani kitle imha silahlarını, nükleer silahları caydırıcılık olarak görüyoruz. Bunlar, karşı saldırı etrafında şekilleniyor-yani hedef alındığımızda, karşılık veririz.” (BBC Türkçe)

 

Bu konularda gevşek konuşmak herkesi gerer. Rusya özellikle ABD’nin başka ülkelerde de nükleer silahları olduğunu söylüyor. “Bizim yok” diyor. Putin ayrıca Rusya'nın, nükleer silahlarını başka ülkelere yerleştiren ABD kadar ileri gitmediğinin altını çizmişti. Rus lider, “Başka ülkelerin topraklarında, taktik olanlar da dahil, nükleer silahlarımız yok, ancak Amerikalıların var-Türkiye'de ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde" dedi.

 

1962’de dünya Küba Füze Kriziyle büyük bir tehdidi atlatmıştı. Kriz bittiğinde derin bir nefes almıştı. Şu an o dönemdeki gibi bir kriz yok ama iş oraya gelebilir. Çok temkinli olmak lazım.

 

Rusya kesin nükleer silah kullanmaz denilebilir mi? Kimse bunu diyemez...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.