Sanatçıların tuhaf ve omurgasız hareketleri

Sesli Dinle
A -
A +

Sanatçı ciddi ve önemli bir kelime. Kolay kullanılması doğru değil. Topluma örnek olması gerekir mi bilmiyorum ama "tabu kırıcı" olabilirler.

 

Aktör, aktris, ressam, şair, yazar vb. siyasi fikrini de ister açıklar ister açıklamaz. Mevcut düzenin muhalifi de olabilir, destekçisi de. Bunların hiçbirine itirazım yok.

 

Şayet "çıkarcı" olursa buna itirazım var. Çıkarcı ne demek? Şu demek: Hükûmete yakın kanallarda dizi, filmlerde oynayıp büyük para kazanırken hiçbir şeye ses etmeyenlerin, o dizi ya da filmden ayrıldıktan sonra bir anda hükûmet muhalifi olması leş bir şey!.. 

 

Mesela bir kadın oyuncu TRT’de program yapıyor. Programı bitiyor. Bir anda, “Laik Türkiye isterim” diyor. Sen TRT’de program yaparken böyle hassasiyetlerin yoktu da, aniden mi belirdi? Bu tipler çıkarcıdır...

 

Bir aktör aylar ve yıllarca hükûmete muhaliflik yapıyor. Sonra ATV ve Kanal D’de bir işe başlıyor. O zamana kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saydıran aktör övgülere başlıyor. İşte ben bu "omurgasızlığa" karşıyım. Yoksa destekler ya da desteklemez. Bu normal. "Yanardöner" olmak zordur.

 

Adam Gezi olaylarında "Erdoğan gidecek!" gözüyle bakıyor. Baktı gitmiyor, araya adam koyuyor. Hükûmete yakın mecralardan iş istiyor. Kendileri CHP’yi överken iyi, ama başkaları AK Parti ya da MHP’yi övemez!.. AK Parti’yi övenler "yalaka". CHP’yi översen "medeni" insan.

 

Sonra ülkemizdeki bu sanatçı takımının devlet ve din karşıtlığını anlamak mümkün değil. Ülkenin çoğunluğu Müslüman. Enkazdan çıkarken neden "Allahü ekber" denmiş. Kafayı yordukları şeye bak! İnsanlar sevincinden Allah’a dua ediyor. Allah’tan diliyor ve istiyorlar. Bal gibi biliyoruz ki, İslam’a karşılar. Sorsan asla öyle değil. Ama öyleler...

 

"Devlete niye karşısınız?" diyoruz. "Efendim hükûmete karşıyız!" diyorlar. O devleti seçilmiş meşru hükûmet temsil eder. Hükûmete karşı olabilirsin. İnsanların inancına saldırmak iyi bir şey değil.

 

Bazı sanatçı takımı 15 Temmuz’dan neden tek kelime etmiyorlar? Tek mesaj bile paylaşmıyorlar? Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarında bile tek söz söylemediler. Hâlbuki ordumuz orada PKK ve DEAŞ’a operasyon yaptı. Sanatçılar neredeydi? Elbette destek olanlara lafım yok.

 

Kendi ülkesine bu kadar yabancı, bu kadar tepeden bakan başka bir sanatçı takımı var mıdır? Kaldı ki çoğu da vasat ve Edirne’den çıktı mı adını kimsenin bilmeyeceği tipler. Dünya çapında eser veren bir kişi bile yok. Sorsan hepsi aydınlanmacı, hepsi ilerici. Yapılan her şeye de karşılar. Bir tane fikirleri bile yok.

 

Hangi konuda öncüler bilen yok. Dertleri sınıfsal. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve onun temsil ettiği anlayış sınıfsal olarak bunlara uymuyor. O yüzden Erdoğan’dan nefret ediyorlar ama yürekleri bunu açıklamaya yetmiyor. Öyle de korkaklar!..

 

Şu elim depremde bile yalanları nasıl sıraladılar, gördük. Erdoğan "helalleşme" diyor, ona bile itiraz ediyorlar. Kendisi göçmen olanlar ülkedeki göçmenlere karşılar!..

 

Muhalif sanatçı takımları her kritik anda Erdoğan’ın gidici olduğunu düşünüyorlar. 21 yıldır onlarca olay oldu Erdoğan’ı deviremediler. Bir dertleri de o. İmam-hatipli birine dayanamıyorlar!..

 

Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki kadar "omurgasız" ve "çıkarcı" bir sanatçı grubu yoktur. Bakın şimdi muhalif takılan bazıları şayet seçimi Erdoğan kazanırsa dönecektir. "Yanlış yönlendirildik" diyecektir. Denemesi bedava...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.