Twitter, işine gelmeyen her şeyi sansürlemiş!

Sesli Dinle
A -
A +

Elon Musk, günümüzün en değişik iş insanlarından biri. Sıra dışı, herkes gibi değil, zihni değişik çalışıyor. Amerikan sağcısı. Zaten ABD’de büyük iş insanları, finansçılar, bankacılar vb. sağ görüşlüdür. Musk siyasi görüşünü hiç saklamadı. 

 

Twitter’ı satın almadan önce çok tartışılan biriydi. Şimdi de öyle. Kendisinden önceki Twitter yönetiminin ne kadar sansürcü olduğu ortaya çıktı!.. Demokratlar ve Hunter Biden’ı nasıl kolladıkları ortaya çıktı...

 

Matt Taibbi isimli gazeteci aradaki gizli yazışmaları ortaya çıkardı. Tabii Taibbi’ye bu bilgileri veren Elon Musk. Taibbi bir e-Mailin ekran görüntüsünü paylaşarak 2020'ye gelindiğinde, siyasilerden ünlülere ve şirketlere kadar birçok aktörün Twitter’dan paylaşımları silme taleplerinin rutin hâle geldiğini yazdı.

 

2020 başkanlık yarışı sırasında Biden’ın ekibinin birçok paylaşım linkini kaldırılmak üzere şirkete ilettiğine değinen Taibbi, yaptığı bir ekran görüntüsü paylaşımında şirket çalışanlarından birinin, "Biden ekibinden incelenecek daha çok şey var” şeklinde bir e-Mail attığı ve "Ele alındı" şeklinde cevap aldığı görüldü. (Anadolu Ajansı, Kasım İleri’nin haberi. 3 Aralık 2022)

 

Twitter’ın Hunter Biden’ı nasıl koruduğunu anlatan Taibbi bununla ilgili iç yazışmaları da gösterdi. 

 

Twitter’ın eski yönetimi her şeyi sansürlemiş. T.C. İletişim Başkanlığı, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş’ın attığı bazı tweetlere bakalım: 

 

İfşalar ABD özelinde olsa da Türkiye’nin de Twitter’ın sansür uygulamalarından nasibini aldığını hatırlatalım. ‘Türkiye DEAŞ ve YPG ile Savaşıyor’ ve 'Erdoğan’ı Seviyoruz' etiketleri gündem sıralamasında birinci olduktan kısa süre sonra sansüre uğramış ve listeden düşürülmüştü.

 

Hatırlanırsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın görüşmesi öncesinde '#TurkeyFightsISISandYPG' etiketi Twitter gündeminde birinci olmuştu. Ancak kısa süre sonra etiket Twitter tarafından sansüre uğrayıp dünya gündeminden düşürülmüştü.

 

Yine benzer şekilde Twitter, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek için açılan ve kısa sürede TT olan etiketi, skandal bir uygulamayla yayından kaldırmıştı. 200 binden fazla kullanıcı, sansüre uğrayan “WeLoveErdogan” etiketinde paylaşımlar yapmıştı.

 

Bağımsız haberci Bari Weiss'in derlediği belgelere göre, kara listeler tamamen gizli şekilde, kullanıcılar bilgilendirilmeksizin oluşturulmuş ve kullanılmıştı. Kara listeye alınma kriterlerinin ne olduğu, kim tarafından belirlendiği ise bilinmiyordu.

 

Twitter’ın ‘Trend Kara Listesi’ne alınarak trend konusu olması engellenen kullanıcılardan biri Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Jay Bhattacharya’ydı. COVID dönemi kapanmalarının çocuklara zarar vereceğini savunmuştu.

 

ABD’nin popüler (ve muhafazakâr) talk show sunucularından olan Dan Bongino da “Arama Kara Listesi”ne alınmıştı. Yani Bongino’yu Twitter’da arayanlar onu kelimenin tam anlamıyla bulamıyordu...

 

Gördüğünüz gibi önceki Twitter yönetimi istemediği herkesi sansürlüyordu. Bu kadar basit. 

 

Gazeteci Matt Taibbi, ABD’de başkanlık seçimi yaklaştıkça Twitter’ın üst düzey yöneticilerinin zamanla FBI ve Homeland Security gibi ABD soruşturma ve istihbarat kurumlarıyla daha sık görüştüklerini belirterek geçen günlerde işten çıkarılan Twitter yöneticisi Yoel Roth’un yazışma kayıtlarını paylaştı.

 

Gazeteci Taibbi, Twitter yöneticileriyle ABD soruşturma ve istihbarat kurumları arasındaki ilişkiyi şöyle tanımladı: “Yöneticiler ayrıca, seçimle ilgili içeriğin denetlenmesi konusunda federal soruşturma ve istihbarat teşkilatlarıyla açık bir şekilde irtibat hâlindeydi. Henüz Twitter Dosyalarını incelemenin başındayken, her gün bu etkileşimler hakkında daha fazla bilgi ediniyoruz.”

 

Trump tarafından Twitter’a "hiçbir sansür talebinin gönderilmemiş olması"na dikkat çeken Taibbi, “Bize bu taleplerin var olduğu söylendi ancak seçim uygulamalarını incelediğimizde buna ilişkin tek bir referans göremedik" ifadelerini kullandı.

 

Kimsenin tarafsız olmadığını biliyoruz ama önceki Twitter yönetimi istemediği herkesi sansürlemiş. Türkiye’de de bunu yaptılar. Mesele Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyen tweetler gösterilmiyor. Ama küfürlerle TT listesi oluşturuluyor. Daha çok şey söylenebilir... İyi ki Twitter’ı Elon Musk almış... 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.