Yüzleşilmesi gereken konu: Göç

Sesli Dinle
A -
A +
Dünyanın bugün maruz kaldığı çok büyük sorunlar var. Bunların başında göç ve mültecilerin durumu geliyor. Yoksul ülkelerden Avrupa ve ABD'ye doğru büyük bir göç var. İnsanlar daha iyi bir hayat için göç ediyorlar. 
 
Bugün Türkiye dâhil her ülkenin yüzleşmesi gereken konu bu. Sınırları kapatıyorum diyerek bu sorun çözülemez. Türkiye'de Suriyeliler dahil 4 milyon civarında mülteci ve göçmen var. Savaştan kaçanlar haricinde Afrika, Afganistan ve diğer birçok yerden hayatta kalmak için geliyorlar. 
 
Aynı sorun Avrupa için de geçerli. İçimize fazla kapanık olduğu için dışarıya fazla odaklı değiliz. İtalya'da Lampedusa Adası'nda Kuzey Afrika kıyılarından gelen on binlerce göçmen ciddi bir sorun. Ada ciddi manada göç aldı ve sınıra geldi. Adanın belediye başkanı bu sorunun artık bir yerde durması gerektiğini söylüyor. Avrupa'da göç ve mültecilerle ilgili en çok sorun yaşayan ülke İtalya. Almanya Merkel döneminde 1 milyona yakın göçmen aldı. Ancak insan gücüne sürekli ihtiyaç duyuluyor. 
 
İtalya geçen hafta bir kanun getirdi. Ülkeden sığınma talep eden göçmenler 4938 avro ödeme yapmaları hâlinde başvuru sonuçlarını özgür kalarak bekleyecekler. Ancak bunlar da palyatif çözüm. Hepsi geçici. Daha ciddi çözümler gerekiyor. 
 
Latin Amerika'dan ABD'ye büyük bir göç var. Afrika'dan AB'ye, Asya'dan Türkiye ve AB'ye göç dalgası giderek devam ediyor. Eskiye göre bunun daha fazla olmasının sebeplerinden biri sosyal medya. İnsanlar Avrupa ve AB'de daha iyi hayat şartlarını görüyorlar. Bir umut diyerek oraya göç ediyorlar. 
 
Büyük devletlerin, önce çatışma bölgelerindeki sorunları gidermeleri gerekiyor. Ama bunu yapmıyorlar. Almanya'da 2015'teki gibi çok sayıda mültecinin ülkeye girişinden de endişe ediliyor. Yeni göç dalgasının artık karşılanamayacağı bir noktaya geldiği söyleniyor. 
 
Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa'ya çok sayıda göçmenin gelmesine yol açtı. Polonya ve İtalya artık üst sınıra geldiler. 
 
Bu göç ve mülteci hareketi Avrupa'da aşırı uç partilerin yükselmesine de yol açıyor. Daha önce iktidar şansı verilmeyen partiler yabancıların ülkesine gelmesiyle güçleniyor. İleride Avrupa siyasetinde aşırı siyasi partileri daha fazla göreceğiz. 
 
Türkiye'nin de bu sorunla yüzleşmesi şart. Her ülkenin bir sınırı var. Çünkü tedbir alınmadığında başka sıkıntılar çıkıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.