SGK, 15 Temmuz 2025 itibarıyla ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ne kayıtlı olup Bağ-Kur (4B) tescili bulunmayan vatandaşlar için Bağ-Kur kaydının otomatik olarak açılacağını ilan etti. Bu da çiftçilerin hanesine her ay 9 bin TL’yi aşkın SGK prim borcu yazılması anlamına gelmektedir.
Diğer yandan bu kapsamdaki çiftçilerden 65 yaş maaşı, engelli maaşı alanlar ile diğer sosyal yardımları almakta olanların yardımlarının kesilmesi söz konusu olabilir. Yetim aylığının kesilmesi ve dul aylığının da oransal olarak düşürülmesi de ihtimal dahilinde bulunmaktadır.
Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar sigortalı sayılmışlardır. Ancak tarımsal faaliyette bulunanlardan 65 yaşını dolduranların Bağ-Kur sigortalılığından muaf olmalarına yönelik düzenlemeler bulunmaktadır.
65 yaşını doldurmaları nedeniyle sigortalılıklarının iptal edilmesi için talepte bulunanlardan, iptalini istedikleri sigortalılık sürelerinde genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanmış olanlar, SGK tarafından yapılan sağlık giderlerinin kendilerinden tahsil edileceği hususunda bilgilendirildikten sonra, sigortalılıklarının sona erdirilmesine ilişkin talepleri işleme alınmaktadır.
Sigortalılığının sona erdirilmesine ilişkin talepte bulunanlardan dilekçelerinde sigortalılıklarının sona erdirilmesini istedikleri tarihte 65 yaşını doldurmayanların sigortalılıkları sona erdirilmeyecektir. Ancak, 65 yaşını doldurdukları tarihte veya bu tarihten sonraki bir tarihte sigortalılıklarını sona erdirebileceği hususunda sigortalılar bilgilendirilecektir. Sigortalıların yeniden talepte bulunmaları hâlinde bir yıllık müracaat süresinin hesabında ilk dilekçelerinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınarak yeni dilekçelerinde belirttikleri tarihe göre sigortalılıkları sona erdirilecektir.
Özetle 65 yaşını doldurmuşsanız bulunduğunuz yerdeki SGK’ya dilekçe vererek her ay 9 bin TL’yi aşan sigorta primi ödemekten kurtulun. Yaşınız 65’e yaklaşmışsa yine 65 yaşını doldurur doldurmaz hemen muafiyet talebinde bulunabilirsiniz.
Son dönemde yüksek enflasyon, yüksek faiz ve ekonomik daralmalar ve diğer birçok nedene bağlı olarak bakkal, berber, tamirci ve diğer çok sayıda esnaf ve sanatkâr ödeme aczine düşmeleri nedeniyle elde ettikleri gelirlerinin Bağ-Kur primlerini bile karşılamadığını bu nedenle primlerini ödemekte sıkıntı çektiklerini belirtmekte ve bu konuda muaflık olup olmadığını bize sormaktadır.
Ödeme gücü olup primlerini aksatmadan ödeyen esnafa toplam prim tutarı üzerinden %5 indirim yapılmaktadır. Buna rağmen ödenecek olan prim miktarı gerçekten de esnaf ve sanatkârları zorlamaktadır.
SGK özellikle esnaf ve sanatkârlardan ödeme gücü olmayanları belirli şartlarla Bağ-Kur primi ödemekten muaf tutmaktadır.
Tarımda kendi adına bağımsız çalışanlar ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkârlardan belli şartları taşıyanlar 4/1-b sigortalılığından muaf tutulmaktadır.
Bunun için;
- Tarımda kendi adına bağımsız çalışanlardan, tarımsal faaliyette bulunan ve yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden, bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, Kanunda tanımlanan prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katından az olduğunu Ziraat Odalarına, odanın bulunmadığı yerlerde Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine,
- Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan gelir vergisinden muaf olup Esnaf ve Sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ise aylık faaliyet gelirlerinden bu faaliyetlerine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katından az olduğunu Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliğine,
“SİGORTALILIK MUAFİYET BELGESİ” onaylatılarak, SGK’ya bildirmeleri gerekmektedir.
Bu belge 2 nüsha düzenlenir. Bir nüshası düzenleyen kuruluşta kalır, bir nüshası da Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilir. Buna göre SGK da yapacağı incelemeye göre başvuru sahibini Bağ-Kur primi ödeme yükümlülüğünden muaf tutabilmektedir.
İsa Karakaş'ın önceki yazıları...