Emeklilere müjde konusu

A -
A +

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yerinde olmak istemezdim.

 

Görevi son aylarda enflasyona karşı beli bükülen emeklilere sürekli müjdeler vermek.

 

Ama elinde bütçe yok.

 

Böyle olunca da sürekli bir müjdeler veriyor ama bu müjdeler emeklinin cebine giren maaşı on bin liradan on bin elli liraya çıkaramıyor.

 

Üstelik bütün bunları yetmezmiş gibi bir de bu yılı Emeklilik Yılı ilan ettiler.

 

Yani kendi kendilerine dikkatleri çekip, kendi kendilerine emeklilere ümit verip sonra da emeklilerin neden hayal kırıklığına uğradığına hayret ediyorlar.

 

Aynı şey sayın Cumhurbaşkanı için de geçerli. Yerel seçimlerden önce birkaç AK Partili yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı mitingi işaret edip müjde vereceğini söyledi.

 

Hâliyle emekli de bir ümit o günü iple çekti. Lakin mitingde müjde olarak zaten bankaların vermekte olduğu, maaşını taşıyana verdikleri promosyon çıkınca tekrar bir sukutuhayal.

 

Şimdi yine bakan Işıkhan bir açıklama yapmış. Şöyle diyor haber:

 

Bakan Işıkhan "Emekliler Yılı" olarak ilan edilen 2024'te milyonlarca emekliye verilecek desteklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, bir iletişim platformu kurulacağını ve emeklilerin tek telefonla SGK danışmanlarına ulaşabileceğini söylerken, yapılan anlaşmalar çerçevesinde emeklilere market, eczane ve fatura ödemelerinde indirim, KYK yurtlarında bedava konaklama gibi imkânlar sunulacağını aktardı.

 

Emeklilere yaz aylarında KYK yurtlarını tahsis edeceklermiş.

 

Sayın Bakan’ı da Sayın Cumhubaşkanı’nı da anlıyorum. Müjde vermek istiyorlar ama karşılarına Hazine ve Maliye’nin, yani Mehmet Şimşek’in uyguladığı program çıkıyor.

 

Ama Sayın Bakan, lütfen, bence çıkın kameraların karşısına. Deyin ki “Sevgili emekliler, biliyoruz yoruldunuz, biliyoruz enflasyon sizi yıprattı. Emin olun bunu düzeltmek için gece gündüz çalışıyoruz. Sizleri rahatlatacak çözümler ve kaynaklar arayışındayız. Ben şimdi size sırf umut vermek, sırf geçiştirmek için ağzınıza bir parmak bal çalar gibi KYK yurtlarını size tahsis ettik gibi şeyler söylemek istemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da sizin durumunuzun farkında, o da sizlere karşı mahcup. Bakın enflasyon tavanı gördü, döviz kurları demir attı. Bir şeyler rayına girmeye başladı. Sizden istirhamımız biraz daha sıkın dişinizi, bir çözüm yolu bulacağız. Hep beraber bu zorlu günleri birlikte aşacağız.”

 

Emin olun şu açıklamayı birebir okusa emekli çok daha olumlu yaklaşır, çok daha fazla anlayış gösterir, çok daha az kızar. Hatta seçim öncesi keşke bu şeffaflığı gösterseydiniz, durum daha farklı olabilirdi Sayın Bakan.

 

 

Bir fikir, bir öneri

 

 

Malum, emekliler için kaynak arayışı var. Bence Mehmet Şimşek Bey’in yanına birkaç girişimci danışman lazım. Bu girişimciler çok güzel kampanyalar, fikirler ortaya koyup kaynaklar üretmekte fayda sağlayabilir.

 

Benim önerim şu. Şu anda imkânları, kaynakları müsait olan tek bir kesim var. İş insanları, tüccarlar.

 

Demiyorum ki hepsi bir eli yağda bir eli balda. Ama büyük bir kesim para kazanıyor.

 

“Ey tüccar, esnaf, girişimci kardeşlerimiz. Bu emekliler sizin işletmelerinizde çalıştı, size kazandırdı, bugün ise günün şartlarında enflasyona karşı geriye düştüler. Sizler vergilerinizle, üretiminizle, ihracatınızla zaten gerekeni yapıyorsunuz ama işletmelerinize hizmet etmiş, bugün emekli olmuş insanlarımızın enflasyona karşı ezilmesi eminiz ki sizin de istemeyeceğiniz bir durum. İşte bu sebeple “GirişimcidenEmekliyeDestek” kampanyasını başlatıyoruz. Şahıslar ve işletmeler açılacak banka hesabına Emekliye Destek ödemesi yatıracak. Her ay en çok destek sağlayan 100 işletme ve 100 şahıs, yani 200 bağışçı Cumhurbaşkanlığında Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan ödül alacaktır.”

 

Bağış miktarını bağışçıların şahsına bıraktığınızda örtülü bir yarış olacaktır. Ödülü sayın Cumhurbaşkanı’mızın elinden almak isteyenler imkânları zorlayacaktır. Biraz bütçesi olup çok iddialı rakamlar yatıramayacak olanlar da çam sakızı çoban armağanı, gönüllerinden kopan bir rakamı göndererek emeklimize destek olacaktır.

 

Bunun gibi onlarca, zorla değil gönüllülük esasına göre özel ve tüzel kişilerden para toplamanın yolları bulunabilir. Bu önerim bu yöntemlerden sadece biriydi.

 

Bu proje başlarsa ben kendi şirketim Desnet namına ilk günden 100.000 TL emeklilerimiz için bu fona bağışlayacağımı da taahhüt ediyorum.

 

 

 

Not: 20/21 Mayıs’ta memleketim Erzincan’dayım. 20 Mayıs saat 14.00’te Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde konferansım ve devamında çeşitli programlarım olacak. Erzincan’daki okurlarım sosyal medyadan takipte kalırsa 20’si akşamı bir dostlar buluşması düşünüyoruz.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ordulu 19 Mayıs 2024 14:58

Seyyanen zam hakkımızı istiyoruz gerisi bizi tatmin etmez

Enes Aslan 19 Mayıs 2024 12:49

Memura verilen seyyanen zam acilen iptal edilmeli ve adil şekilde geriye dönük emeklilerin intibak zammı olmalıdır